Renault

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponyfelgiksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Renault Espace ) Skrzynia biegów i błąd komputera?


Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
       Forum RENAULT Forum Strona Główna -> ( Renault Espace ) Porady, problemy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Leszczu

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 06 Lut 2008
Posty: 18
Skąd jesteś (miejscowość/region): Gostynin k. Płocka
Posiadane auto: Espace III 3.0 V6 Automat + Twingo 1.3
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 06 Lut 2008, 09:10
Temat postu:

Skrzynia biegów i błąd komputera?


Witam!

Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem Espace III 3.0L 24V V6 z '01 roku.

Oto jego opis:

http://www.auto.matic.pl/espace2001/

Sprzedający powiedział mi, że jak jechał nim ze Szwajcarii to jakoś tak pod gazem mało tego gazu było czuć... Coś jak spadek mocy?
Powiedział mi, że mechanik powiedział mu, że wystarczy przewody zapłonowe wymienić i po sprawie - przewody kupił, świece profilaktycznie też. Mam je w razie czego.

I teraz sytuacja:

Jade, jade i nagle w kabinie niepokojący dzwięk BIIIIP!
W miejscu zegara pojawił się znaczek taki jak się bada na EKG serce - taki znak pulsu. Znaczek pombył pare sekund a następnie wyświetlił się napis SERVICE i zegarek wrócił.

I w tym momencie samochód jakby naprawdę stracił z połowe mocy - szczególnie jadąc wolno.

To auto ma automatyczną skrzynie biegów i wiadomo jak się wrzuci normalnie na D - Drive, i puści hamulec to ono zaczyna delikatnie jechać.

Po tym błędzie i piknięciu jak się zatrzymałem na światłach i trzymałem hamulec to samochód tak lekko chciał poruszyć się do przodu, potem przestał potem znów. Puściłem hamulec i samochód zaczął jechać - właściwie nie jechał tylko szarpał - baardzo wolno właśnie z lekkim szarpnięciem pojawiającym się co 1-2 sek. Tak jak bym w manualu wrzucił na 3 bieg jadąc 2 km/h - ale delikatniej.

Po wyłaczeniu i włączeniu samochodu wszystko wracało do normy i jechało się świetnie.

Jestem informatykiem więc dla mnie RESET urządzenia to sprawa podstawowa przy padzie systemu operacyjnego... pomyślałem, że w samochodzie też zadziała. I zadziałało.

I teraz pytanie - co jest mojej Żabce?
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Martwię się o skrzynię biegów. Profilaktycznie chciałem wymienić w niej olej - na jaki? I ile go kupić?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Maciej
Powrót do góry
dr_ozda

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 31
Skąd jesteś (miejscowość/region): Poznań
Posiadane auto: Espace III 3.0 24V
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 09 Lut 2008, 04:57
Temat postu:

Re: ( Renault Espace ) Skrzynia biegów i błąd komputera?


Gratuluję zakupu, też mam takiego tylko z roku 1999. Proponuję, abyś na początek pojechał na diagnostykę komputerową - to nie kosztuje dużo, a będziesz wiedział, co się naprawdę dzieje z autem. I zapomnij, że cokolwiek przy nim zrobisz samemu, lub prosto i szybko - TO PO PROSTU WYKLUCZONE! A jaki auto ma przebieg? Ma to istotne znaczenie, bo np. świece i przewody wymienia się tam razem z remontem rozrządu, co 120.000km. Po prosru, żeby to zrobić, trzeba wyjąć silnik. Pewnie dlatego poprzednik tego nie zrobił. I kupić trzeba spacjalne świece tytanowo-ceramiczne o dużej trwałości (prawie 100 zł sztuka). Rozumiesz chyba dlaczego? Skrzynie automatyczne wytrzymują około 250.000km (są solidnej konstrukcji) przy normalnej eksploatacji, potem trzeba umówić się na przegląd i wymianę niektórych podzespołów (kosztowna zabawa, warto więc znaleźć zawczasu dobrego mechanika, który również zna się na automatach). Części uzywane można dostać w rozsądnych cenach. A nowa skrzynia w serwisie kosztuje więcej, niż to auto jest warte. Generalnie proponuję, abyś zrobił gruntowny przegląd i diagnostykę, naprawił co trzeba i potem możesz się cieszyć z wygodnego i komfortowego podróżowania autkiem.
Powrót do góry
gadu-gadu komunikator tlen - status
Leszczu

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 06 Lut 2008
Posty: 18
Skąd jesteś (miejscowość/region): Gostynin k. Płocka
Posiadane auto: Espace III 3.0 V6 Automat + Twingo 1.3
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 09 Lut 2008, 12:24
Temat postu:

Re: ( Renault Espace ) Skrzynia biegów i błąd komputera?


Hej!

Dziękuję za informację.

Byłem na diagnostyce w salonie Suzuki - mają tam serwis Renault (Firma Jaszpol z Płocka)

Powiedziano mi, że:
- komputer nic nie wskazał jedynie jakąś drobną usterkę w elementach nadmuchu do kabiny oraz problem hydrauliczny w skrzyni biegów - czyli OLEJ.
- drążki stabilizatora, zbieżność kół, filtry.

Auto ma właśnie ok. 130 tyś i jest ze szwajcarii. Miało po 80 tyś wymieniany komputer i wyzerował się licznik. Wszystko jest w książce napisane.

Pytałem się w serwisie o części ale:
rozrząd oryginał 2 tyś. zamiennik 1300.
filtry + drążki stabilizatora 1200
Filtr oleju do skrzyni - 500

Zapytałem w zaprzyjaźnionym sklepie moto:
rozrząd GETZ (nie znam firmy ale mówią ze dobre) - 975
filtry - groszowa sprawa 200-300 zł
drążki - 70-90

Na allegro:
rozrząd 749
filtry 150-200
drążki - 25 zł.

I się zastanawiam bo napewno olej w skrzyni, filtry i drążki. Ale czy kupić na allegro czy w sklepie czy serwisie?

Jak szukać prawidłowego rozrządu do tego auta? Jak kupie na allegro to moze nie pasować. Jak sprawdzić czy będzie dobry?
Czy można przerobić na łańcuchy zamiast paska?

A tak wogle to autem jeździ się KOSMICZNIE!!!!!!!!!!!!!!!! KOCHAM TO AUTO Smile

Może mi pomożesz i powiesz, jaki rozrząd kupić i czy pompe wody też się wymienia z tym?
Powrót do góry
dr_ozda

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 31
Skąd jesteś (miejscowość/region): Poznań
Posiadane auto: Espace III 3.0 24V
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 10 Lut 2008, 00:44
Temat postu:

Re: ( Renault Espace ) Skrzynia biegów i błąd komputera?


WItaj ponownie, jesli chodzi o zakup części zamiennych we własnym zakresie, to zalecam daleko idącą ostrożnośc i rozwagę. Możesz kupić, ale najpierw zapewnij sobie możliwość ewentualnego zwrotu. Miałem przypadki, że części dobrane w hurtowni z katalogu do mojego auta fizycznie nie pasowały i mechanik musiał i tak kupować na nowo, mając w ręce część na wzór. Konkretnie dotyczyło to tarcz i klocków hamulcowych oraz wentylatorów chłodnicy. Jeśli chodzi o olej i filtr do skrzyni, zostaw to mechanikowi.
Powrót do góry
gadu-gadu komunikator tlen - status
dr_ozda

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 31
Skąd jesteś (miejscowość/region): Poznań
Posiadane auto: Espace III 3.0 24V
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 10 Lut 2008, 00:50
Temat postu:

Re: ( Renault Espace ) Skrzynia biegów i błąd komputera?


I jeszcze jedno - zanim cokolwiek wymienisz na uzywkę lub zamiennik, zorientuj sie, jak skomplikowana jest operacja wymiany. Naprawde do wielu podzespołów jest bardzo utrudniony dostęp i czasem dlatego cena robocizny jest wyższa niż zakup części. Gdyby po niedługim czasie trzeba było to robic ponownie (bo zamiennik był kiepski i szybciej się zużył), masz do poniesienia podwójne koszty! A to już może zaboleć!
Powrót do góry
gadu-gadu komunikator tlen - status
Reklama








Wysłany: Nie 10 Lut 2008, 00:50
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
ulafilipek

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 30


Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 11 Lut 2008, 00:22
Temat postu:

Re: ( Renault Espace ) Skrzynia biegów i błąd komputera?


Do uzytkownika Dr_Ozda
Zauwazylem ze juz w kilku tematach piszesz ze do wymiany przewodow i swiec trzeba wyciagac silnik. Nie wiem kto nagadal ci takich glupot, jesli powiedzial ci to mechanik, ktory co gorsza wziol za to pieniadze to po prostu zostales zrobiony w balona. Jesli nie jestes czegos do konca pewny to nie wprowadzaj innych w blad. Mam taki sam silnik i swiece i przy okazji przewody to robota na max 2 godz. Mi przynajmniej tyle to zajelo a nie jestem mechanikiem, robie to z zamilowania. Dostep faktycznie do wszystkiego jest utrudniony, wiec zeby sie do czegos dostac poprostu trzeba zdemontowac wiecej osprzetu silnika.

Do uzytkownika Leszczu:
Niestety ale musze cie zmartwic. Sam ogladalem ten samochod jakis miesiac temu jak sam kupowalem. Moim zdaniem sprzedajacy jawnie cie oszukal mowiac o tym braku mocy, dobrze wiedzial o tej skrzyni co teraz ci wyszlo podczas jazdy. Jechalem nim i skrzynia od razu wydawala mi sie podejrzana, Niestety ale handlarz najczesciej sprowadza samochod z jakas usterka bo inaczej by nic nie zarobil. Nie wiem czy patrzyles na ceny tych samochodow za granica. Jesli sa w dobrym stanie to kosztuja wlasnie grubo powyzej 20tys. A ta osoba od ktorej kupiles sprzedawala go za 25tys i jeszcze na tym zarabia kilka tys. Sam nim jechalem i wiem co bylo nie tak i sprzedajacy zapewne tez wiedzial.
To o czym mowisz ze ci pika i wtedy traci moc to nic innego jak przechodzi w tryb awaryjny i jedzie tylko na 3 biegu. Nie radze tak jezdzic bo rozwalisz calkiem skrzynie. To co pokazal komputer "jakies bledy w hydraulice" to wlasnie w plycie sterujacej biegami. Zawsze tak pokaze, jest to pyta z elektrozaworami-dokladnie 6 zaworow ktore odpowiedzialne sa za zmiane biegow. Napisz dokladnie jakie sa objawy przed tym jak wchodzi w tryb awaryjny. Nie jezdzij tak bo na razie sadze ze koszt bedzie maly ok 500-700zl- pewnie jden z zaworkow pada na tej plycie, ale jak bedziesz tak jezdzil i bedzie wchodzic w awarie to zniszczysz skrzynie i wtedy koszt bedzie grubo ponad 3tys
Co do rozrzadu to smialo kupuj na allegro ten za 749zl. Napewno pasuje i jest na markowych elementach.
Mozesz wymienic na poczatek sam olej ale wedlug mnie to nie pomoze. Jesli bedziesz wymienial to tylko ESSO LT 71141 i zaden inny gdyby mechanik twierdzil ze moze byc inny, bo beda klopoty. Wymiane niech tez robi ktos kto ma pojecie bo w tej skrzynce jest to troche skomplikowane. Wlejesz za malo jest zle, wlejesz za duzo jest jeszcze gorzej, Stan sprawdza sie w okreslonej temp i na chodzacym silniku. I nie wierz jak ktos ci bedzie wciskal ze przy wymianie oleju wymieni ci filtr w skrzyni bo bedzie cie klamal. W tej skrzyni jest filtr ale nie wymienia sie go. Jedynie przy remoncie skrzyni po rozlozeniu jej na czesci pierwsze mozna sie dostac do filtra, jak cie skasuje przy okazji za filtr to na pewno go nie wymienili bo jest to nie mozliwe. Ze skrzynia odezwij sie na GG 1780187 to ci pomoge.
Powrót do góry
gadu-gadu
espejsowiec1

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 80

Posiadane auto: Espace JEOA "2,0 LPG
Piwa: 1/0
Wysłany: Czw 14 Lut 2008, 00:19
Temat postu:

Re: ( Renault Espace ) Skrzynia biegów i błąd komputera?


Witam
w zadnym Espacie z automatem nie jest zalecana wymiana oleju!!Wymiana swiec , kabli ewentualnie cewek napewno pomoze.
Andrzej
_________________
Andrzej Espejsowiec
Powrót do góry
Leszczu

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 06 Lut 2008
Posty: 18
Skąd jesteś (miejscowość/region): Gostynin k. Płocka
Posiadane auto: Espace III 3.0 V6 Automat + Twingo 1.3
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 19 Lut 2008, 12:12
Temat postu:

Re: ( Renault Espace ) Skrzynia biegów i błąd komputera?


Witam!

Wstawiłem auto do byłego serwisu Renault i czekam na info.

Zleciłem wymianę:
oleju w silniku + filtr oleju
filtr powietrza
filtry przeciwpyłkowe w klimie
wymiana rozrządu
wymiana łączników stabilizatora bo już były zjechane
przewodów i świec

Co do skrzyni biegów to jest tak, że gość spuścił olej i powiedział, że nie śmierdzi i ma ładny kolor, nie jest mętny i nic w nim nie pływa więc olej poszedł spowrotem.

Co do tego, że wchodzi w awaryjny to zawsze albo na początku jazdy - po 3-5 km albo już w trasie po 50-100 km.
Zatrzymuję się wtedy i wyłączam samochod, czekam chwilę, błąd znika i włączam silnik i jade dalej.

Co jeszcze zauważyłem - jak jadę szybko 120-130 i wciskam jeszcze gaz bo np wyprzedzam to przy redukcji czuć jakby lekkie szarpnięcie. Czytałem, że zmiany biegów nie powinno być wogle czuć w automatach. Może coś z tym?

Po serwisie chce jechać do magika od asb i niech on zobaczy - wole zrobic teraz niz potem miec problemy. Z tym że tam jak w służbie zdrowia czeka się miesiąc na swoją kolejkę. Mam tylko tegop jednego fachowca wo okolicy.

Podobno po odłączeniu aku pamięc kompa skrzyni się zeruje i skrzynię trzeba od nowa "uczyć". Jak to jest i jak to zrobić, zeby było dobrze?
Powrót do góry
ulafilipek

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 30


Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 19 Lut 2008, 23:13
Temat postu:

Re: ( Renault Espace ) Skrzynia biegów i błąd komputera?


Objawy tak jak mowilem wskazuja na nieprawidlowa prace zaworow w plycie sterujacej hydraulika skrzyni. Na razie dzieje sie to rzadko ale z czasem bedzie gorzej, wiec lepiej to zrobic szybko. Z automatem najlepiej jechac do jakiegos sprawdzonego warsztatu gdzie naprawde pracuja specjalisci. To ze u ciebie w okolicy jest jeden taki to nie znaczy ze jest dobry. U mnie tez bylo nawet dwoch tylko kazdy od razu proponuje generalny remont bo tak to nic nie stwierdzi co sie stalo w skrzyni. To swiadczy o ich niewiedzy i niekompetencji. Poszukalem dobrych specjalistow na www.automat.pl. Opisalem jednemu z nich jakie sa objawy, on popatrzyl na schematy skrzyni i mi odpisal co moze byc przyczyna. Wymontowalem plyte-nie jest to problemem, wyslalem mu a on wymienil odpowiednie zeczy i odeslal sprawna plyte. Okazalo sie ze nie trzeba robic generalnego remontu za kilka tys zl. tylko kosztowalo mnie to 500zl.
Zasada jest taka ze jesli wystepuja jakies nieprawidlowosci w zmianie biegow to na 99% cos sie dzieje z hydraulika i wtedy wystarczy przyjrzec sie plycie sterujacej.
Powrót do góry
gadu-gadu
Leszczu

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 06 Lut 2008
Posty: 18
Skąd jesteś (miejscowość/region): Gostynin k. Płocka
Posiadane auto: Espace III 3.0 V6 Automat + Twingo 1.3
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 20 Lut 2008, 10:48
Temat postu:

Re: ( Renault Espace ) Skrzynia biegów i błąd komputera?


Odebrałem pojazd z serwisu - powiadziano mi, że przejżeli wszystko i zauwazyli, że był pęknięty przewód doprowadzający powietrze do kolektora? nie jestem spec - tak to sie chyba nazywało...
wytłumaczono mi to tak: ze jak silnik zasysa więcej powietrza to wchodzi na wyzsze obroty o układ skrzyni to wyczuwa i moze zmieniac bieg na wyzszy - moze to było od tego?

zrobiłem 30 km i nic mi sie nie włączyło... ale specjalisty już szukam Smile a tak wogle to w 3.0 lepiej jest wyciagnac siulnik -wiekszy dostep jest do urządzeń.

PYATNIE: bo nie wiem do czego służy przycisk?
Na kierownicy mam na dole dwa przyciski

jeden po lewej od tempomatu (włączenie, przyspieszanie i zwalnianie) a po prawej jest kolejny i na nim pisze coś takiego O/D i D/O czy coś takiego - do czego to jest?
Powrót do góry
ulafilipek

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 30


Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 20 Lut 2008, 12:01
Temat postu:

Re: ( Renault Espace ) Skrzynia biegów i błąd komputera?


w to zwiekszanie obrotow i nagla zmiane biegow raczej watpie. Dziura w dolocie napewno powoduje nieprawidlowa prace silnika ale nie na tyle zeby wprowadzac skrzynie w awarie, chociaz moge sie mylic.
Powrót do góry
gadu-gadu
espejsowiec1

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 80

Posiadane auto: Espace JEOA "2,0 LPG
Piwa: 1/0
Wysłany: Czw 21 Lut 2008, 20:43
Temat postu:

Re: ( Renault Espace ) Skrzynia biegów i błąd komputera?


Witam
Ustawiac extra nie trzeba, ale w razie bedziesz chcial zrobic reset skrzyni robi sie to tak:
Wlaczamy zaplon, wciskamy pedal gazu w pozycje kickdown przytrzymujemy tak 10 sekund puszczamy pedal gazu odczekujemy nastepne 10 sekund wylaczamy zaplon.
Taka procedure powtarzamy trzy razy , dopiero po trzecim razie mozemy normalnie odpalic samochod.
Andrzej
_________________
Andrzej Espejsowiec
Powrót do góry
Leszczu

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 06 Lut 2008
Posty: 18
Skąd jesteś (miejscowość/region): Gostynin k. Płocka
Posiadane auto: Espace III 3.0 V6 Automat + Twingo 1.3
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 22 Lut 2008, 10:56
Temat postu:

Re: ( Renault Espace ) Skrzynia biegów i błąd komputera?


ulafilipek napisał:
...Dziura w dolocie napewno powoduje nieprawidlowa prace silnika ale nie na tyle zeby wprowadzac skrzynie w awarie, chociaz moge sie mylic.


nie w awarię ale wprowadza w błąd skrzynię i ona niepotrzebnie zmienia bieg

PYTANIE: co z tym fiutkiem na kierownicy?

http://autoswiss.pl/espace2001/foto2wnetrze/pozkierownica.jpg

tu jest fota.

to co po lewej to wiem - tempomat - ale po prawej nie wiem

wie ktoś?


--------

dzisiaj jade sprawdzić auto na odcinku 100km i sprawdzę co i jak
Powrót do góry
espejsowiec1

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 80

Posiadane auto: Espace JEOA "2,0 LPG
Piwa: 1/0
Wysłany: Pią 22 Lut 2008, 13:42
Temat postu:

Re: ( Renault Espace ) Skrzynia biegów i błąd komputera?


Witam,
a tym drugim przyciskiem nie dodajesz przypadkiem gazu, czyli ustawiasz predkosc docelowa z jaka chcesz podrozowac.
Andrzej
_________________
Andrzej Espejsowiec
Powrót do góry
Leszczu

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 06 Lut 2008
Posty: 18
Skąd jesteś (miejscowość/region): Gostynin k. Płocka
Posiadane auto: Espace III 3.0 V6 Automat + Twingo 1.3
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 22 Lut 2008, 13:44
Temat postu:

Re: ( Renault Espace ) Skrzynia biegów i błąd komputera?


właśnie nie...

przy przycisku włączenia tempomatu po jego przytrzymaniu dodaję gazu a pod tym samym przyciskiem jest także zwalnianie - to taki podwójny przycisk. ale nie wiem do czego jest ten z prawej... na zdjęciu

napisane jest na nim d/o d/o
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
       Forum RENAULT Forum Strona Główna -> ( Renault Espace ) Porady, problemy techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3
Ogłoszenia sprzedaży - Renault Espace »

Opinie o samochodach Renault Espace - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Renault Espace ) Porady, problemy techniczne


Renault

Clio

5 900

2000r.

197 000 km

kujawsko-pomorskie

Renault

Scenic

14 900

2005r.

139 000 km

kujawsko-pomorskie

Renault

Clio

5 500

2001r.

217 000 km

kujawsko-pomorskie




Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group

bezpłatne ogłoszenia motoryzacyjne


Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2014 Created by idealneT and OM System