Renault

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Renault Master ) Tempomat master 2007r


Idź do strony 1, 2  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum RENAULT Forum Strona Główna -> ( Renault Master ) Porady, problemy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wojjan

Dyskutant



Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 89
Skąd jesteś (miejscowość / region): Dolnośląskie
Posiadane auto: Renault Master 2.5 dci 2.3dci
Piwa: 8/3
Wysłany: Pią 28 Gru 2012, 00:03
Temat postu:

Tempomat master 2007r


Witam szanowne grono Smile
Mam prośbę do użytkowników Mastera z tempomatem.
Chodzi mi o to aby ktoś poświęcił się w wyciągnął panel z guzikami od tempomatu i popatrzył na kolory kostek do włącznika + - oraz do włącznika tempomatu (ten z budzikiem -jak to mój kolega opisał)
U mnie za panelem są 2 wolne kostki niebieska i czarna.
Chyba że ktoś zrobi fotkę to będę b.wdzięczny.
Powrót do góry
milejow

Auto Maniak



Dołączył: 28 Mar 2010
Posty: 5941
Skąd jesteś (miejscowość / region): lublin
Posiadane auto: Clio II ph3-1,2/8v-2004:Laguna kombi II ph2 2.0,16V B/G,2006:Clio III ph2-1.2,16v-2011
Piwa: 408/11
Wysłany: Pią 28 Gru 2012, 20:36
Temat postu:

Re: ( Renault Master ) Tempomat master 2007r


Jeżeli masz zamiar dołożyć tempomat to powinieneś wiedzieć, że bez aktywacji Clipem w ecu silnika nie uruchomisz funkcji.
Powrót do góry
wojjan

Dyskutant



Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 89
Skąd jesteś (miejscowość / region): Dolnośląskie
Posiadane auto: Renault Master 2.5 dci 2.3dci
Piwa: 8/3
Wysłany: Wto 01 Sty 2013, 22:37
Temat postu:

Re: ( Renault Master ) Tempomat master 2007r


Aktywacja to nie problem, obawiam się tylko aby nie na darmo kupić przełaczniki a okaże się iż te kostki są do czego innego:-(
Powrót do góry
wojjan

Dyskutant



Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 89
Skąd jesteś (miejscowość / region): Dolnośląskie
Posiadane auto: Renault Master 2.5 dci 2.3dci
Piwa: 8/3
Wysłany: Sro 30 Paź 2013, 09:49
Temat postu:

Re: ( Renault Master ) Tempomat master 2007r


Tempomat uruchomiony i działa jak należy.
Powrót do góry
Andyzet

Debiutant



Dołączył: 10 Gru 2013
Posty: 30
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: Renault Master 3,0 140 DCI 2006r. Kontener
Piwa: 1/3
Wysłany: Wto 10 Gru 2013, 20:56
Temat postu:

Re: ( Renault Master ) Tempomat master 2007r


Witaj Wojjan. Mam Mastera z 2006 roku i nie raz ani nie dwa zastanawiałem się nad tymi kostkami w których jest normalnie prąd, czy wystarczyłoby podpiąć przełączniki aby mieć tempomat. Jakoś brakło mi motywacji. Mógłbyś napisać coś więcej o tym przypadku? Co trzeba kupić, co dołożyć i jakimi kosztami Ci się to wszystko zamknęło? Pozdrawiam. Andyzet.
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Wto 10 Gru 2013, 20:56
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
wojjan

Dyskutant



Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 89
Skąd jesteś (miejscowość / region): Dolnośląskie
Posiadane auto: Renault Master 2.5 dci 2.3dci
Piwa: 8/3
Wysłany: Pią 27 Gru 2013, 22:05
Temat postu:

Re: ( Renault Master ) Tempomat master 2007r


Witaj, jakiego koloru masz wolne kostki - to podstawowe pytanie.
Powrót do góry
Andyzet

Debiutant



Dołączył: 10 Gru 2013
Posty: 30
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: Renault Master 3,0 140 DCI 2006r. Kontener
Piwa: 1/3
Wysłany: Pon 30 Gru 2013, 19:35
Temat postu:

Tempomat master 2007r


Witam. Na tym panelu przełączników przy biegach mam 5 miejsc na przełączniki. Aktywny jest tylko jeden od ogrzewania lusterek, reszta to zaślepki. Pod spodem mam trzy kostki. Pierwsza od wspomnianych lusterek koloru brązowego i dwie puste: niebieska i szara. Tak jak wcześniej pisałem jest w nich prąd po włączeniu zapłonu.
Powrót do góry
wojjan

Dyskutant



Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 89
Skąd jesteś (miejscowość / region): Dolnośląskie
Posiadane auto: Renault Master 2.5 dci 2.3dci
Piwa: 8/3
Wysłany: Czw 02 Sty 2014, 23:01
Temat postu:

Re: ( Renault Master ) Tempomat master 2007r


Ok jak masz niebieską i szarą to kup przełączniki od mastera lub mascota o takich samych kolorach gniazd. Inny kolor nie będzie pasował wycięciami wtyczki w gniazdo (testowałem to z przełącznikiem od megane koloru siwego) Ja kupiłem od mascota i po podłaczeniu tempomat ruszył. U mnie są niebieska i czarna i brązowa od lusterek.
Chwila na alledrogo
Tu masz niebieski :http://allegro.pl/renault-clio-3-przelacznik-tempomatu-i3792635394.html
to jeszcze kwestia zakupu klawisza z symbolami + i - z gniazdem szarym.
Towar cięzko dostępny, w serwisie za 1 klawisz chcą ok 220zł
Powrót do góry
Andyzet

Debiutant



Dołączył: 10 Gru 2013
Posty: 30
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: Renault Master 3,0 140 DCI 2006r. Kontener
Piwa: 1/3
Wysłany: Sob 04 Sty 2014, 18:30
Temat postu:

Re: ( Renault Master ) Tempomat master 2007r


Czyli, tak to zrozumiałem, te podpowiedzi o uruchamianiu clipem można między bajki włożyć. Kupuję włączniki, podpinam i ma chodzić. Dobrze zrozumiałem?
Powrót do góry
wojjan

Dyskutant



Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 89
Skąd jesteś (miejscowość / region): Dolnośląskie
Posiadane auto: Renault Master 2.5 dci 2.3dci
Piwa: 8/3
Wysłany: Pon 06 Sty 2014, 23:49
Temat postu:

Re: ( Renault Master ) Tempomat master 2007r


W 9 egzemplarzach na 10 rusza bez clipa, jak nie ruszy to za pomocą clipa włączyć tempomat w ecu i w zegarach.
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
Andyzet

Debiutant



Dołączył: 10 Gru 2013
Posty: 30
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: Renault Master 3,0 140 DCI 2006r. Kontener
Piwa: 1/3
Wysłany: Czw 16 Sty 2014, 16:10
Temat postu:

Tempomat master 2007r


Witam. Kupiłem ten przełącznik z niebieską kostką i go od razu zamontowałem. To jest ten z "zegarkami". Niestety, tego "+ -" do kostki szarej jeszcze nie mam ale będę nad tym pracował. Po włączeniu, nie ma żadnej reakcji, ale być może dopiero ten drugi włącznik którego nie mam zamknie jakiś obwód i wszystko ruszy. Tego nie wiem. Wieczorem widzę tylko, że świeci tak jak inne przełączniki ale innej reakcji na włączanie nie ma. Zastanawiam się jeszcze dlaczego są 3 położenia. Zegarek góra, środek czyli zero i zegarek dół. Myślałem, że będzie góra/dół, czyli załączony/wyłączony ale ten włącznik uruchamia tak jakby 2 rzeczy czyli albo góra albo dół. Może wiesz kolego o co chodzi? A może kupiłem zły włącznik? Byłbym wdzięczny za każdą podpowiedź w tym temacie. Pozdrawiam.
Powrót do góry
wojjan

Dyskutant



Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 89
Skąd jesteś (miejscowość / region): Dolnośląskie
Posiadane auto: Renault Master 2.5 dci 2.3dci
Piwa: 8/3
Wysłany: Sro 22 Sty 2014, 18:24
Temat postu:

Re: ( Renault Master ) Tempomat master 2007r


Witaj, pewnie że wiem o co chodzi.
Odnośnie przełącznika - są 3 pozycje góra załącza tempomat (uruchomi się dopiero jak następnym klawiszem klikniesz + lub -)
U mnie na stałe mam włączone na górnej pozycji.
Środkowe położenie wyłączony.
Dół odpowida ogranicznikowi prędkośći. Jedziesz np 90km/h, przy tej prędkośći włączasz ogranicznik i np zwalniasz sobie do 50km/h przy ponownej próbie przyśpieszenia auto rozpędzi sie do zaplanowanej prędkośći czyli 90km/h i ani 1 więcej pomimo gazu w podłodze.
Jeśli nie masz przełącznika + - to sprawdź czy działa jak narazie ogranicznik, teoretycznie nie wymaga 2 przełącznika.
Aaaa tempomat uruchamia się powyżej 30km/h.

Master to dziwne urządzenie Smile na zegarach jest kontrolka tempomatu, u mnie przy włączaniu zapłonu testuje tą kontrolkę ale podczas jazdy jak włączam tempomat to ona nie świeci Smile
Powrót do góry
wojjan

Dyskutant



Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 89
Skąd jesteś (miejscowość / region): Dolnośląskie
Posiadane auto: Renault Master 2.5 dci 2.3dci
Piwa: 8/3
Wysłany: Sro 22 Sty 2014, 18:40
Temat postu:

Re: ( Renault Master ) Tempomat master 2007r


A więc dla potomnych:
Jeśli nie mamy tempomatu a byśmy chcieli to podstawowa sprawa - zdjęcie panelu gdzie znajduje się klawisz grzania lusterek i sprawdzenie czy mamy wolne kostki do tempomatu. W moim przypadku były 2 wolne niebieska i czarna.
Jeśli mamy kostki to kupujemy taki oto panel z przełącznikami:

Oczywiście z kolorami jakie mamy w swoim aucie:
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
Andyzet

Debiutant



Dołączył: 10 Gru 2013
Posty: 30
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: Renault Master 3,0 140 DCI 2006r. Kontener
Piwa: 1/3
Wysłany: Pią 31 Sty 2014, 11:59
Temat postu:

Tempomat master 2007r


Sprawdziłem. Ani tempomat ani ogranicznik nie działa. Ani przy dużych prędkościach ani przy małych. Na desce też nie ma żadnej reakcji ze strony kontrolek. Myślę, że ten drugi klawisz "+-" załatwia sprawę, no ale tak jak pisałeś zdobycie go nie jest łatwe na rynku części używanych. Kiedyś się trafi to kupię, może na szrocie może na Allegro. Od 2006 roku żyłem w nieświadomości więc i okres do jego kupna jakoś przeżyję. A na razie pozdrawiam i napiszę jak coś się zmieni.

Kupiłem już ten +- i podłączyłem do kostek. Niestety tempomat nie działa ale ogranicznik prędkości tak jak powinien. W położeniu tempomatu nie ma żadnej reakcji na naciskanie plusa lub minusa, ale w położeniu ogranicznik po naciśnięciu plusa lub minusa ogranicznik działa. Jeszcze wymienię włącznik świateł stopu bo kiedyś mi się rozsypał i zamiast czteropinowego założyłem dwupinowy taki jak od pedału sprzęgła. No a dla tempomatu te dwa włączniki to ważna rzecz. Very Happy
_________________
Prawo jest jak płot:
- żmija zawsze się prześliźnie,
- tygrys zawsze przeskoczy,
a bydło przynajmniej się nie rozłazi,
gdzie nie powinno.
Powrót do góry
Andyzet

Debiutant



Dołączył: 10 Gru 2013
Posty: 30
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: Renault Master 3,0 140 DCI 2006r. Kontener
Piwa: 1/3
Wysłany: Pon 31 Mar 2014, 21:48
Temat postu:

Tempomat master 2007r


Miałem rację. Kupiłem czteropinowy włącznik stopu, założyłem go i tempomat od razu zaczął śmigać. Super rzecz. Szkoda, że przez parę lat nie dokupiłem tych przełączników. No ale..... Pozdrawiam.
_________________
Prawo jest jak płot:
- żmija zawsze się prześliźnie,
- tygrys zawsze przeskoczy,
a bydło przynajmniej się nie rozłazi,
gdzie nie powinno.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum RENAULT Forum Strona Główna -> ( Renault Master ) Porady, problemy techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Ogłoszenia sprzedaży - Renault Master »

Opinie o samochodach Renault Master - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Renault Master ) Porady, problemy techniczne


Renault

Espace

21 800

2007r.

183 385 km

świętokrzyskie

Renault

Captur

58 800

2018r.

26 000 km

śląskie

Renault

Scenic

27 000

2010r.

118 610 km

kujawsko-pomorskie

Renault

Talisman

62 900

2017r.

140 000 km

mazowieckie

Renault

Modus

5 000

2006r.

145 200 km

wielkopolskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2019 Created by idealneT and OM System