Renault

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Renault Trafic ) Dostawienie tempomatu


Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum RENAULT Forum Strona Główna -> ( Renault Trafic ) Porady, problemy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
eekz

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 18 Lut 2012
Posty: 376
Skąd jesteś (miejscowość / region): białystok
Posiadane auto: Movano 2012 2.3 dCi / Vivaro 2.0 16V 2006 / Laguna 2.0 16V 2004 / Laguna 3.0 V6 2001
Piwa: 10/3
Wysłany: Nie 13 Lip 2014, 09:39
Temat postu:

Dostawienie tempomatu


Wiem, że w megankach i lagunach ludzie dostawiali sobie tempomaty w zasadzie bez problemu, a czy ktoś z Was może próbował tego w Traficu/Vivaro? Jako że posiadam śliczną (prawie nówka) kierownicę ze sterowaniem od Laguny to zastanawiałem się nad podmianką do Trafica. A skoro już bym zmieniał to fajnie by było też żeby i te przyciski nie były tylko dla bajeru Razz Radia i tak nie mam oryginalnego bo wyrzuciłem i wstawiłem 2dinowy kombajn multimedialny z kamerą cofania więc sterowanie radia mi tak czy siak odpada (żeby nie powiedzieć że wisi Razz)
W zasadzie z tego co doczytałem w Meg/Lag to potrzebne są właśnie jedynie kierownica ze sterowaniem, czujnik przy pedale sprzęgła, deska która wyświetla status tempomatu i w zasadzie tylko włączenie samej funkcji w aucie. Jako, że kierę mam, czujnik bym musiał sobie dokupić (albo wyjąć z laguny - dawcy części), pozostaje kwestia wyświetlania na desce i aktywacji. I tu pytanie - czy te deski były jakieś inne w wersjach z tempo i bez? Bo mi osobiście się jakoś nie wydaje. Aczkolwiek wolę się zapytać bo mogę się mylić. Jeżeli ktoś już z Was się bawił w takie rzeczy to chętnie zasięgnę pomocy.
Powrót do góry
wojtekcichy

Auto Maniak



Dołączył: 04 Lis 2011
Posty: 870
Skąd jesteś (miejscowość / region): londyn zachodni
Posiadane auto: crafter 2.5 11 BMW F10 12
Piwa: 40/3
Wysłany: Nie 13 Lip 2014, 10:25
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Dostawienie tempomatu


problemem jest instalacja bo w schematach niema uwzglednionych pinow sterownika silnika do tempomatu, przynajmniej w tych ktore mam
ale w niektorych wersjach byla pociagnienta instalacja ktora widac po zdjeci plastiku trzymajacego regulacje wysokosci swiatel
jesli znajdziesz tam kostki to ok jesli nie to niebedzie latwo znalezc rozpiske kabli do tempomatu
zegarow nie trzeba zmieniac
chcesz do benzyny?
Powrót do góry
eekz

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 18 Lut 2012
Posty: 376
Skąd jesteś (miejscowość / region): białystok
Posiadane auto: Movano 2012 2.3 dCi / Vivaro 2.0 16V 2006 / Laguna 2.0 16V 2004 / Laguna 3.0 V6 2001
Piwa: 10/3
Wysłany: Nie 13 Lip 2014, 10:54
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Dostawienie tempomatu


A owszem. Tylko benzyniaki posiadam Smile
Przy regulacji świateł? A nie przy lock'u i włączaniu grzania luster/tylnych szyb? Bo tam mam kostkę niepodłączoną z przewodami która siedzi zaślepiona w tym pustym miejscu gdzie fabrycznie jest wpięty przycisk tempomatu.

W sumie wtrysk i przepustnica jest sterowana elektronicznie więc problemu za dużego być nie powinno... TEORETYCZNIE.
Powrót do góry
wojtekcichy

Auto Maniak



Dołączył: 04 Lis 2011
Posty: 870
Skąd jesteś (miejscowość / region): londyn zachodni
Posiadane auto: crafter 2.5 11 BMW F10 12
Piwa: 40/3
Wysłany: Nie 13 Lip 2014, 17:56
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Dostawienie tempomatu


trzecia zaslepka jest od trybu zimowego i trybu pod obciazeniem w polautomacie,przyciski tempomatu siedza nad nogami
w wielu tych vanach zauwazylem uciente kable przy skrzynce z bezpiecznikami ktore leca do kabiny nad dzwignie otwierania maski i tez sa uciente.
widzialem to w benzynowym,2.5 polautomacie,2.5 mznualu i kilku 1.9
bywaly rowniez bez tych kabelkow
moze one maja cos wspolnego z tempomatem???
w movano i masterze w wiekszosci pociagneli wiazke a u nas nie...
Powrót do góry
stop1990

Stały Bywalec



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 104
Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa okolice
Posiadane auto: Trafic, Vivaro, Vito, Viano, Transit, Tourneo - sobowe
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 13 Lip 2014, 18:40
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Dostawienie tempomatu


Dołączę do tematu. W większości Traficów-Vivaro po 2008 roku włącanie tempomatu i ogranicznika prędkości jest w panelu obok pokręteł nawiewu. Stąd wnioskowałbym, że jesli jest tam pociągnięta instalacja to być może po zmianie kierownicy będzie automat.

Temat mnie zaciekawił bo sam mam Trafica II z 2008 roku i z lewej strony pod kierownica obok sterowania wysokością światel oraz włącznikiem ESP jest jeszcze miejsce na trzeci włącznik i widziałem, że mam tam dociągnięta instalacje. Pytanie do czego ona może być?
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Nie 13 Lip 2014, 18:40
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
eekz

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 18 Lut 2012
Posty: 376
Skąd jesteś (miejscowość / region): białystok
Posiadane auto: Movano 2012 2.3 dCi / Vivaro 2.0 16V 2006 / Laguna 2.0 16V 2004 / Laguna 3.0 V6 2001
Piwa: 10/3
Wysłany: Nie 13 Lip 2014, 19:38
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Dostawienie tempomatu


No właśnie na allegroszu posprawdzałem i tak jak napisał kolega wyżej - tempomat po lifcie został umieszczony przy panelu z nawiewami (i tam wiązkę mam na 100% pociągniętą). Natomiast koło regulacji wysokości lamp jest wyłączenie ESP. Na chwilę obecną nie mogę zobaczyć co i jak bo auto nadal stoi u elektryka, ale myślę że na dniach (może jutro?) powinienem ogarnąć temat. A jako że mam wszystkie potrzebne gadżety to zrobię test, porobię w trakcie zdjęcia i jeżeli wszystko zadziała to zrobię cały temat o dostawieniu tempomatu. Czytałem że w Mascott'kach wszystko odbywa się na zasadzie plug&play i nawet nic nie trzeba CLIPem uruchamiać.
Powrót do góry
stop1990

Stały Bywalec



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 104
Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa okolice
Posiadane auto: Trafic, Vivaro, Vito, Viano, Transit, Tourneo - sobowe
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 18 Lip 2014, 01:34
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Dostawienie tempomatu


I jak z dostawieniem tempomatu?


p.s. pytałem w serisie i wlacznik tempomatu kosztuje drobne 200 pln...Sad
Powrót do góry
eekz

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 18 Lut 2012
Posty: 376
Skąd jesteś (miejscowość / region): białystok
Posiadane auto: Movano 2012 2.3 dCi / Vivaro 2.0 16V 2006 / Laguna 2.0 16V 2004 / Laguna 3.0 V6 2001
Piwa: 10/3
Wysłany: Pią 18 Lip 2014, 07:09
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Dostawienie tempomatu


Jeszcze nie miałem jak się do tego zabrać bo auto stoi w zakładzie od klimatyzacji bo mam nieszczelność na osuszaczu a do benzyny nie mieli na miejscu drugiego, także czekam.
Powrót do góry
wojtekcichy

Auto Maniak



Dołączył: 04 Lis 2011
Posty: 870
Skąd jesteś (miejscowość / region): londyn zachodni
Posiadane auto: crafter 2.5 11 BMW F10 12
Piwa: 40/3
Wysłany: Pią 18 Lip 2014, 07:10
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Dostawienie tempomatu


w benzynie na sterowniku laguny i scenica mam rozpisane piny potrzebne do tempomatu,w dieslach niemam nawet w epc opla wiec niewiem skad to wziac,
do sterownika leca zaledwie 4 piny i trzeba je tylko znalezc, reszta okablowania to wiazka z przekaznikiem i przyciskami tylko kwestia tych 4 pinow
Powrót do góry
eekz

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 18 Lut 2012
Posty: 376
Skąd jesteś (miejscowość / region): białystok
Posiadane auto: Movano 2012 2.3 dCi / Vivaro 2.0 16V 2006 / Laguna 2.0 16V 2004 / Laguna 3.0 V6 2001
Piwa: 10/3
Wysłany: Nie 20 Lip 2014, 16:38
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Dostawienie tempomatu


Jako że troszeczkę mnie już głowa dziś przestała boleć (nie mam pojęcia od czego...) to zabrałem się za rzecz najmniej wymagającą, tj. za wstawienie przycisku. Tak jak zakładałem (i pamiętałem) instalacja do niego jest pociągnięta. Jest to biała kostka schowana za panelem od LOCKa i ogrzewania lusterek/szyb.

Przyciski wydłubałem sobie z laguny i faktycznie ten od tempomatu również jest biały. Szary jest od wyłączenia ESP.

Wszystko oczywiście fizycznie pasowało, ale tempomat nie zabanglał. Może to kwestia braku wstawionej kierownicy ze sterowaniem, a może tego, że jednak będzie go trzeba aktywować CLIPem - nie wiem. No chyba, że patrzę nie na ten parametr co trzeba... sugerowałem się "długie/krótkie naciśn. przycisku zdalnego sterowania" który mam oznaczony jako nieaktywny.

Jako że słońce bije po oczach to nawet nie widzę czy ten przycisk się podświetla czy też nie. No cóż. Nie poddam tak łatwo i (może) jutro postaram się wrzucić do auta kierownicę i zobaczyć co będzie dalej.
Co do ESP to obok sterowania wysokością świateł nie było żadnej gotowej wiązki. ESP to raczej znacznie większy bigos niż dostawienie przełączników.
Powrót do góry
wojtekcichy

Auto Maniak



Dołączył: 04 Lis 2011
Posty: 870
Skąd jesteś (miejscowość / region): londyn zachodni
Posiadane auto: crafter 2.5 11 BMW F10 12
Piwa: 40/3
Wysłany: Nie 20 Lip 2014, 17:41
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Dostawienie tempomatu


to chodzi o alarm,opcomem to tam nic nie zdzialasz.moglbys napisac kolory kabli i nr pinow w kostce?
Powrót do góry
eekz

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 18 Lut 2012
Posty: 376
Skąd jesteś (miejscowość / region): białystok
Posiadane auto: Movano 2012 2.3 dCi / Vivaro 2.0 16V 2006 / Laguna 2.0 16V 2004 / Laguna 3.0 V6 2001
Piwa: 10/3
Wysłany: Nie 20 Lip 2014, 18:26
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Dostawienie tempomatu


Zdjęcie pinów akurat też zrobiłem, także łap

Powrót do góry
wojtekcichy

Auto Maniak



Dołączył: 04 Lis 2011
Posty: 870
Skąd jesteś (miejscowość / region): londyn zachodni
Posiadane auto: crafter 2.5 11 BMW F10 12
Piwa: 40/3
Wysłany: Nie 20 Lip 2014, 18:32
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Dostawienie tempomatu


ale numerkow nie widze,chce porownac ze schematem scenica i zobaczyc gdzie leca kable by jakos to ogarnac w traktorze
Powrót do góry
eekz

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 18 Lut 2012
Posty: 376
Skąd jesteś (miejscowość / region): białystok
Posiadane auto: Movano 2012 2.3 dCi / Vivaro 2.0 16V 2006 / Laguna 2.0 16V 2004 / Laguna 3.0 V6 2001
Piwa: 10/3
Wysłany: Nie 20 Lip 2014, 18:46
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Dostawienie tempomatu


tam widać przeca wszystko. Idąc od góry
1 - żółto czerwony
2 - brązowy
3 - pusty
4 - czarny
5 - brązowo czerwony
6 - pusty

brąz to zawsze plus, czarny to będzie masa, więc sterują tym pasztetem tylko dwa przewody
Powrót do góry
wojtekcichy

Auto Maniak



Dołączył: 04 Lis 2011
Posty: 870
Skąd jesteś (miejscowość / region): londyn zachodni
Posiadane auto: crafter 2.5 11 BMW F10 12
Piwa: 40/3
Wysłany: Nie 20 Lip 2014, 19:49
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Dostawienie tempomatu


ale nie widac numerkow pinow,czyli pomumerowane jest jak napisales?
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum RENAULT Forum Strona Główna -> ( Renault Trafic ) Porady, problemy techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 1 z 8
Ogłoszenia sprzedaży - Renault Trafic »

Opinie o samochodach Renault Trafic - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Renault Trafic ) Porady, problemy techniczne


Renault

Megane

36 800

2014r.

87 000 km

śląskie

Renault

Clio

23 990

2013r.

133 361 km

kujawsko-pomorskie

Renault

Scenic

51 800

2014r.

45 000 km

śląskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2017 Created by idealneT and OM System