Renault

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Renault Trafic ) Trafic - Primastar nie odpala



 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum RENAULT Forum Strona Główna -> ( Renault Trafic ) Porady, problemy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Korneliusz11

Debiutant



Dołączył: 07 Kwi 2019
Posty: 13
Skąd jesteś (miejscowość / region): Szczecin
Posiadane auto: Primastar 1,9 diesel
Piwa: 0/1
Wysłany: Czw 09 Sty 2020, 01:26
Temat postu:

Trafic - Primastar nie odpala


Mam to auto już ładnych parę lat , cenię go za oszczędność na paliwie Smile
W porównaniu z poprzednim - osobówką jest różnica.
No i przestał odpalać Sad Jest zimno , sprawdzam świece żarowe. Na 3 - 4 cylindrze nie grzeją. Świece mam zakupione już rok temu ale zawsze z tą wymianą zwlekałem. Bo po dłuższym zakręceniu rankiem jakoś odpalał a w garażu stoi , potem cały dzień już nie było problemu. Ale postał prze ostatnie święta trzy dni i już kaput.Pojechałem na szrot , kupiłem drugi moduł świec , podłączam na wierzchu w wiązce- wszystkie grzeją.

Jednak przed wykręceniem świec chcę go dobrze zagrzać bo pamiętam z czasów warsztatowych tak robiliśmy. Nie odpala. Podłączyłem delphi - od dawna go używam .Sprawdzam parametry - ciśnienie na listwie CR 80 bar . Stanowczo za mało .Kręcę rozrusznikiem i nie zwiększa się.
Co mogło paść - pompa czy któryś z zaworów / który ?
Auto ma tzw. gruszkę do odpowietrzania. Gruszka twarda , znaczy dotąd paliwo dochodzi.
Teraz mi się przypomniało że na wiosnę ub. roku też miałem podobnie. Wstawiałem dwa zaworki zwrotne w przewód paliwowy. I jakoś to jeździło.Zmieniłem zawór na pompie wysokiego ciśnienia , nic nie dało.
Sprawdziłem kable - kostki w skrzynce pod zbiorniczkiem wyrównawczym. Kiedyś to już przerabiałem.
Są czyste , bez nalotu.
Już brak mi koncepcji , od czego teraz zacząć ?


Ostatnio zmieniony przez Korneliusz11 dnia Pią 10 Sty 2020, 01:45, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
BlackRaven

Auto Maniak



Dołączył: 25 Gru 2013
Posty: 1474
Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk
Posiadane auto: Megi II 1.6 16V
Piwa: 62/2
Wysłany: Czw 09 Sty 2020, 08:56
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Trafic - Primastar nie odpala


Pewnie przelewy na wtryskach
_________________
Gdy idziesz po taniości zawsze kończy się drogo
Yamaha FJ 1200
Powrót do góry
Korneliusz11

Debiutant



Dołączył: 07 Kwi 2019
Posty: 13
Skąd jesteś (miejscowość / region): Szczecin
Posiadane auto: Primastar 1,9 diesel
Piwa: 0/1
Wysłany: Czw 09 Sty 2020, 10:36
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Trafic - Primastar nie odpala


Żeby choć zagadał , mozna zrobić pomiar , mam czym.
Muszę odpalić za wszelką cenę Smile
Pracowałem w tym fachu 9 lat i nie ma bata zebym nie ogarnął ale porady są wskazane
Powrót do góry
BlackRaven

Auto Maniak



Dołączył: 25 Gru 2013
Posty: 1474
Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk
Posiadane auto: Megi II 1.6 16V
Piwa: 62/2
Wysłany: Czw 09 Sty 2020, 14:30
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Trafic - Primastar nie odpala


Ja bym go na plaka odpalił Tylko ostrożnie. Sprawdź też czujnik na wale może wtyczka zaśniedziała możesz też sprwadzić oporność (chyba 350 ohm ale to z pamięci więc dane nie pewne ) Jak masz czujnik wałka też sprawdź wtyczkę
_________________
Gdy idziesz po taniości zawsze kończy się drogo
Yamaha FJ 1200
Powrót do góry
wojtekcichy

Auto Maniak



Dołączył: 04 Lis 2011
Posty: 1013
Skąd jesteś (miejscowość / region): łomża
Posiadane auto: crafter 2.5 11 BMW F10 12
Piwa: 56/3
Wysłany: Czw 09 Sty 2020, 23:55
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Trafic - Primastar nie odpala


minus 80 bar? czujnik nieco oszukuje ale to max 3 bary i mniej wiecej tyle powinien pokazac po nocy, nawet zapowietrzony uklad cos tam napompuje wiec skupil bym sie na czujniku na szynie, jak pozostale parametry? przeplywka tam sporo miesza kiedy padnie
_________________
prosze nie pisac na PW, piszmy na forum dla potomnych

pomoglem daj +
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Czw 09 Sty 2020, 23:55
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
Korneliusz11

Debiutant



Dołączył: 07 Kwi 2019
Posty: 13
Skąd jesteś (miejscowość / region): Szczecin
Posiadane auto: Primastar 1,9 diesel
Piwa: 0/1
Wysłany: Pią 10 Sty 2020, 01:43
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Trafic - Primastar nie odpala


To nie minus - to myślnik , rzeczywiście może mylić.
Dziś wziąłem ze szrotu dwa w miare wyglądające czujniki do podstawiania. Jutro ciąg dalszy.
Zakładałem też opcję pomylki przy lutowaniu - bo zmieniałem wtyczkę do czujnika na rampie - ale to już po tym że przestał odpalać. Jak odwinąłem z niego izolację to tylko jeden był pewniacki a dwa wisiało na włoskach Smile
Ktoś kiedyś lutował to ale przy samej wtyczce także nie było już widać koloru kabla. Więc ze szrotu wyciąłem z Laguny taka wtyczkę i polutowałem. Sęk w tym że te z Laguny inne kolory kabli ma.
I tak - jeden jest na pewno własciwy a dwa mogłem pomieniać. Ale czy wtedy tester by widział ciśnienie - te 80 bar czy komunikował by zwarcie ?
Ma ktoś może rozpiskę co na które piny idzie - w szcególności plus i masa bo trzeci sam wyjdzie w ktore miejsce ma być.
Powrót do góry
amples

Stały Bywalec



Dołączył: 09 Lut 2017
Posty: 175
Skąd jesteś (miejscowość / region): w.wa
Posiadane auto: master
Piwa: 10/0
Wysłany: Pią 10 Sty 2020, 10:16
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Trafic - Primastar nie odpala


Korneliusz11 napisał:

Ma ktoś może rozpiskę co na które piny idzie .
Visu Trafik X83 , sobie ściągnij do swojego rocznika (komplet schematów )
Powrót do góry
wojtekcichy

Auto Maniak



Dołączył: 04 Lis 2011
Posty: 1013
Skąd jesteś (miejscowość / region): łomża
Posiadane auto: crafter 2.5 11 BMW F10 12
Piwa: 56/3
Wysłany: Pią 10 Sty 2020, 15:23
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Trafic - Primastar nie odpala


podeslij maila mi na priva to podesle co trzeba
_________________
prosze nie pisac na PW, piszmy na forum dla potomnych

pomoglem daj +
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
Korneliusz11

Debiutant



Dołączył: 07 Kwi 2019
Posty: 13
Skąd jesteś (miejscowość / region): Szczecin
Posiadane auto: Primastar 1,9 diesel
Piwa: 0/1
Wysłany: Nie 12 Sty 2020, 01:30
Temat postu:

Re: ( Renault Trafic ) Trafic - Primastar nie odpala


Odpaliłem auto Smile

winowajca okazał się zawór cisnienia paliwa na rampie CR - ten na końcu po prawej od rozrządu. Odchodzi od niego rurka wprost do przelewów. Łatwo znaleźć. Wydaje się że tam nie ma co się zepsuć , a jednak.

Wykręciłem na szrocie z Laguny , za grosze , auto jeździ i ma się dobrze.
Teraz w Delphi widać ciśnienie 340 bar - i to to rozumiem Smile

Więc dla potomnych - nie bać się tylko próbować wyciągając logiczne wnioski. I do przodu , na wschód. Tam musi być jakas cywilizacja ...../ znany cytat nieprawdaż ? /

Dziękuję kolegom za udział w dyskusji.

pozdrawiam serdecznie.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum RENAULT Forum Strona Główna -> ( Renault Trafic ) Porady, problemy techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Ogłoszenia sprzedaży - Renault Trafic »

Opinie o samochodach Renault Trafic - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Renault Trafic ) Porady, problemy techniczne


Renault

Clio

24 500

2015r.

138 085 km

kujawsko-pomorskie

Renault

Espace

21 900

2008r.

217 000 km

mazowieckie

Renault

Koleos

19 900

2009r.

223 000 km

mazowieckie

Renault

Grand Scenic

15 900

2006r.

190 000 km

mazowieckie

Renault

Megane

20 900

2009r.

153 500 km

wielkopolskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2020 Created by idealneT and OM System