Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 65 Skąd jesteś (miejscowość / region): Mława Posiadane auto: Renault Scenic III 1,5 dCi 2009r.
Piwa: 4/1
Wysłany: Sob 28 Lis 2009, 16:38
Temat postu:
Reset zegarów
Witam wszystkich forumowiczów! Jestem posiadaczem Renault Scenic 1,5 DCi 2004r.Problem w moim aucie polega na tym, że kasują mi się dane na wyświetlaczu (przebieg, śerdnie spalanie itp.) po wyłączeniu silnika i wyjęciu karty z czytnika. Dodatkowo kasuje mi się zagrek - zachowanie podobne do odłączenia akumulatora. Z tym że, po odłączeniu akumulatora rozkodowuje mie się radio. Co może być przyczyną takiego zachowania, czy ktoś z was miał podobną przypadłość?
Posiadane auto: Scenic 1,5 dCi 2005 101 KM
Piwa: 836/1024
Wysłany: Sob 28 Lis 2009, 16:56
Temat postu:
Re: Reset zegarów
trafiło mi się tak dwa razy, ale podczas nieco innych warunków tzn:
1) silnik pracuje
2) karty nie ma w czytniku
3) ja oddaliłem się sporo od samochodu
4) po przyjściu i otwarciu np. klapy bagażnika nastąpiło wyzerowanie
nie wiem do końca gdzie popełniłem błąd, ale teraz jak się oddalam, a silnik włączony, to zostawiam kartę w czytniku
Dołączył: 17 Sie 2008 Posty: 259 Skąd jesteś (miejscowość / region): TUCHOLA Posiadane auto: jest citroen c4 grand picasso 07r 2.0 benzyna + gaz citroen xara picasso 1.8 16 v + gaz byl renault megane scenic 1.6 8v + gaz
Piwa: 8/5
Wysłany: Sob 28 Lis 2009, 20:32
Temat postu:
Re: ( Renault Scenic ) Reset zegarów
sprawdz masowanie na nadwozie jest ono przykrecane i pewnie sie poluzowalo szukaj pod maska z prawej strony
Dołączył: 24 Maj 2009 Posty: 999 Skąd jesteś (miejscowość / region): sieradz Posiadane auto: Modus 1.5 DCi 2005 ; Volvo XC90 2.5 D5 2003r
Piwa: 67/3
Wysłany: Nie 29 Lis 2009, 01:21
Temat postu:
Kurcze o czym piszecie - temat wałkowany od ROKU. Licznik do naprawy zanim całkiem zgaśnie !! Zimne luty na rezystorach. Naprawa na allegro 100-500 zł. Naprawa w zaprzyjaźnionym serwisie rtv - sześciopak piwa lub 30 zł. Używajcie opcji szukaj - http://renault.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=21694&highlight=digital to tylko jeden przykład.
Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 65 Skąd jesteś (miejscowość / region): Mława Posiadane auto: Renault Scenic III 1,5 dCi 2009r.
Piwa: 4/1
Wysłany: Sro 30 Gru 2009, 23:17
Temat postu:
No i uporałem się z wyświetlaczem. Pojechałem do klienta który zajmuje sie naprawą tylko Renówek - naprawa licznika koszt 100 zł., dodatkowo dorobobienie 2 karty - 250 zł. Polecam człowieka - naprawdę wie co robi - pełen profesionalizm. To resetowanie sie zegarka to początek agonii wyświelacza, potem dobijanie kilometrów aż w końcu całkowite wygasnięcie wyświetlacza.
http://kartarenault.republika.pl/index.html
Dołączył: 02 Gru 2009 Posty: 34 Skąd jesteś (miejscowość / region): UK Posiadane auto: Renault Scenic 2004 1.5D
Piwa: 0/7
Wysłany: Sro 27 Sty 2010, 20:15
Temat postu:
Nie chciałem zaczynać nowego tematu, a jestem świeżo po wymianie wyświetlacza dwa dni temu nie odpalił mi samochód, ale przed wjazdem na lawetę zagadał, a zaczęło się od zegarka, później zgasł całkiem , w każdym razie naprawiałem w serwisie w Anglii koszt 100 funtów, wymiana na nowy renault zredukowało kosz z 700 chciałem się dowiedzieć czy też dzieje się tak w Polsce tzn. czy polityka firmy jest podobna, bo może jeśli tak jest to lepiej podjechać do serwisu i wymienić na nowy.
Dołączył: 24 Maj 2009 Posty: 999 Skąd jesteś (miejscowość / region): sieradz Posiadane auto: Modus 1.5 DCi 2005 ; Volvo XC90 2.5 D5 2003r
Piwa: 67/3
Wysłany: Sro 27 Sty 2010, 20:21
Temat postu:
Marek naprawisz to za 20-30 zł lub za darmo u znajomego elektronika. To zimne luty do poprawienia. Chyba, że padnie całkiem. Mój był dwa razy u tego gościa i nie naprawił (usterki nie stwierdzono). Dopiero kumpel w serwisie telewizorów w kilka minut mi naprawił i jest ok.
moze i prawda z tymi wyswietlaczami ale do scenica sa trzy rodzaje i watpie by w klasie srednej wyzszej to wystepowalo/moze sie myle/ objaw tez jest podobny gdy startujemy silnik ze slabo naladowanym akumulatorem
Posiadane auto: Scenic 1,5 dCi 2005 101 KM
Piwa: 836/1024
Wysłany: Sro 27 Sty 2010, 23:34
Temat postu:
waldek69 może ja bym sobie to sam przelutował (cyna + kalafonia + pistoletówka), ale potrzebuję manual (fotę), gdzie co odkręcać, chwycić, ciągnąć i na co uważać by nie urwać. jak już się dobiorę to sam zrobię manual
Pistoletowką nie dasz rady.
Za bardzo trzęsą ci się rece.
Zostaw to marek jakiemuś specjaliście,sa tam bardzo drobne elementy,łatwo jest coś uszkodzić. _________________ Pozdrawiam.