Dołączył: 20 Paź 2016 Posty: 13 Skąd jesteś (miejscowość / region): Częstochowa Posiadane auto: Renault Vel Satis 2.0 dci 2007
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 20 Paź 2016, 12:24
Temat postu:
Wymiana foteli na ogrzewane i regulowane elektrycznie
Dzień dobry!
Chcę zmienić tapicerkę (boczki, fotele, kanapę) z tkaniny na skórzaną.
Czy w związku z tym jest możliwość przełożenia foteli z Vel Satisa 3.5 V6 z 2004 r. do VS 2.0 dci 2007?
Chodzi mi o elektryczno-elektroniczną stronę takiej operacji.
Dziękuję za pomoc.
Tomek SC
Re: ( Renault Vel Satis ) Wymiana foteli na ogrzewane i regulowane elektrycznie
Jeżeli miałeś fotele grzanie i elektryczne to przekladasz bez żadnego problemu.
Wtyczki i piny są te same niezależnie od roku.
W przypadku wersji Expression/Exception może być sytuacja ze nie ma instalacji pociągniętej w wiazce i wyjściem jest np.podpięcie elektryki pod zapalniczke (połowa Laguna tak śmiga więc się nie śmiejcie).
Pamiętaj tylko że wersja Privilege różni się od Initiale jeżeli chodzi o fotele. Initiale mam dodany napinacz pasażera czego Privilege nie mają, powodując że zostanie Ci jedna kostka do napinaczy.
Dołączył: 20 Paź 2016 Posty: 13 Skąd jesteś (miejscowość / region): Częstochowa Posiadane auto: Renault Vel Satis 2.0 dci 2007
Wysłany: Czw 03 Lis 2016, 18:26
Temat postu:
Bardzo wszystkim dziękuję za zainteresowanie i cenne rady.
Fotele działają.
Przekładka foteli nie pociągnęła za sobą komplikacji elektrycznych.
W aucie były zamontowane kostki do grzanych regulowanych elektrycznie foteli.
Kwestia odkręcenia śrub od spodu i fotele są uwolnione.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Tomek SC
Dołączył: 04 Gru 2021 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): Żyrardów Posiadane auto: Vel Satis
Wysłany: Sob 04 Gru 2021, 00:40
Temat postu:
mastersone napisał:
Jeżeli miałeś fotele grzanie i elektryczne to przekladasz bez żadnego problemu.
Wtyczki i piny są te same niezależnie od roku.
W przypadku wersji Expression/Exception może być sytuacja ze nie ma instalacji pociągniętej w wiazce i wyjściem jest np.podpięcie elektryki pod zapalniczke (połowa Laguna tak śmiga więc się nie śmiejcie).
Pamiętaj tylko że wersja Privilege różni się od Initiale jeżeli chodzi o fotele. Initiale mam dodany napinacz pasażera czego Privilege nie mają, powodując że zostanie Ci jedna kostka do napinaczy.
Witam, jestem nowym forumowiczem. Chcialbym wykorzystać fotel kierowcy z Vel Satis wykorzystać dla potrzeb osoby niepełnosprawnej ze wzgledu na jego wygodę. Niestety forum ma moduł Memory i niestety po podłaczenia zasilenia działa tylko jedna funkcja pozostałe są pilnowane przez moduł. Czy ktoś z was wie jak poddać sygnał do moduły żeby go oszukać że jest podpięty do samochodu, żeby zaczął działać ?