Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 6212 Skąd jesteś (miejscowość / region): Mętów pod Lublinem Posiadane auto: A sprzedałem wszystko wpi.....zdu!
Piwa: 426/11
Wysłany: Wto 19 Wrz 2017, 21:22
Temat postu:
Re: ( Renault Kadjar ) Elektroniczny / radiowy kluczyk do Kadjara ?
Normalnie, jak poprzednie karty, część radiowo a część zbliżeniowo, bez potrzeby zasilania baterią (free hands) Jedyna różnica to opcja dodania uruchomienia/gaszenia silnika.
Dołączył: 09 Maj 2017 Posty: 63 Skąd jesteś (miejscowość / region): Wrocław Posiadane auto: Kadjar
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 20 Wrz 2017, 08:24
Temat postu:
Nie wiem jak to wygląda w innych modelach R. Musze mieć przy sobie takie elektroniczne urządzenie wielkości małego telefonu abym mógł otworzyć drzwi przez naciśniecie takiego guzika w klamce. Zablokowanie drzwi też przez naciśniecie. I tu moje pytanie. W jakim momencie występuje komunikacja radiowa pomiędzy autem a "kluczykiem" ?
Kluczyk musi mieć baterie bo jest w nim opcja typowego pilota.
Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 6212 Skąd jesteś (miejscowość / region): Mętów pod Lublinem Posiadane auto: A sprzedałem wszystko wpi.....zdu!
Piwa: 426/11
Wysłany: Sro 20 Wrz 2017, 17:36
Temat postu:
Jeśli nie masz opcji ,,wolne ręce,, a z opisu wynika, że nie to komunikacja następuje w momencie naciśnięcia przycisku. Ja w swojej Megane mam funkcję ,,wolne ręce,, i komunikacja rozpoczyna się w momencie wejścia z kartą w strefę działania anten auta (anteny są 3-lewa,prawa strona i tył) \wsunięcie dłoni za klamkę uruchamia procedurę sprawdzenia identyfikatora karty, karta wysyła kod identyfikacyjny do systemu(zasilanie poprzez pole elektromagnetyczne z anteny strefowej auta), system sprawdza poprawność kodu, jeśli jest ok. to następuje odblokowanie zamków. Opcja ,,wolne ręce,, działa też bez baterii w karcie, bateria służy tylko do zasilania karty w trybie pilota. Funkcja ,,wolne ręce,, umożliwia otwarcie/zamknięcie, uruchomienie i wyłączenie auta bez konieczności dotykania karty, wystarczy ją mieć przy sobie.
Witam. Trochę późno, ale chciałbym się podpiąć pod temat:
"milejow" piszesz o 3 antenach. Możesz wskazać (lub ktokolwiek) jak one wyglądają i gdzie są z przodu, ewentualnie z tyłu też ? Mam problem z kartą, która prawie nie "łapie" sygnału.
Aha, bardzo mnie zaskoczył jej zasięg... Dorobię drugą kartę i wtedy może dam znać...
Ale może podpowiedź jak wyglądają anteny i gdzie mogą być zlokalizowane ?
By odpalić auto kartę muszę przyłożyć do przycisku start.
Samochód otworzę klikając przycisk na klamce, jednak auto potrafi samo się zamknąć z kartą w środku.
Clip pokazuje błąd:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/e7e43bf5adba74a6
Może bezpiecznik zepsuty ? Gdzie go znajdę ? Pod kierownicą ?
Zacząłem od bezpieczników przy kierownicy. Wszystkie okazały się dobre.
W Internecie ktoś dał poradę, że są 2 anteny z przodu i jedna z tyłu.
U mnie pod skrzynią biegów była antena i ją musiałem podpiąć (zdjęcie anteny w załączniku). Dostęp łatwy, wystarczyło ściągnąć lewy bok tunelu i wszystko było widać.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/783933aa8fbac5cf
Dołączył: 07 Cze 2011 Posty: 35 Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa Posiadane auto: 1,6
Piwa: 0/3
Wysłany: Sob 22 Sty 2022, 20:07
Temat postu:
Dupiaty ten kluczyk nowy KADJAR zmieniłem baterie na nową i że 100 m nic a napisali w instrukcji "wyszukiwanie na parkingu" chyba oczami a nie za pomocą świateł włączanych przyciskiem w karcie. Irytujące jest to jak wysiadam z auta i chce otworzyć bagażnik to auto zamyka się zanim dojdę do tyłu....
Poza tym aby otworzyć bagażnik to takie wolne ręce , że kartę muszę przyłożyć prawie do klapy.
Zamiast Hands Free - powinni to nazwać związane ręce .DRAMAT !