Posiadam Kangura 1.5 dci z 2005.r. Do 2010 r. nie było większych problemów z kangurkiem. No i zaczęły się problemy z odpalaniem. Dla ścisłości- autko śmiga aż miło. Spala w trasie 5,4 l oleju nap. i jest nad wyraz zrywne jak na diesla. Czas na łyżkę dziegciu. Po 2010 r. coś się kangurkowi odwidziało i przestał odpalać od pierwszego razu. Są dni , że odpala w miarę poprawnie, ale są też dni że muszę pokręcić i z pięć, sześć razy zanim odpali. Dodam, że akumulator jest zawsze super sprawny, obecnie mam nówkę. Ostatnio podszedł do mnie kierowca (też kangura) widząc , że męczę się przy odpalaniu i stwierdził, że on ma też to samo ze swoim kangurem i czy nie wiem co to może być? I jeszcze na dodatek od lipca włączyła mi się już trzy razy kontrolka (czerwona) od immobilizera. Zmieniłem kluczyk i to samo. Trochę jednak pokręciłem rozrusznikiem i lampka zgasła - silnik odpalił. I tak już trzy razy od lipca. Kangurkiem śmigam codziennie, i raz odpala za pierwszym razem, innym za drugim czy nawet czwartym razem. No i ta nieszczęsna kontrolka. Ale wciąż odpala. I śmiga aż miło. Proszę o radę i pomoc. Pozdrawiam.
mialem podobna sytuacje. czerwona lampka jezeli nie gasnie to znaczy ze jest brak zasilania na sterowniu silnikim . u mnie pomogle przeczyszczenie stykow wszystkich sterownikow i bezpiecznikow w skrzynce obok akumulatora. jezeli to nie pomoze potrzebna bedzie wizyta u elektryka gdyz najprawdopodobniej bedzie uszkodzony ktorys z przewodow zasilajacych komputer silnika. jezeli raz sie tak dzieje a raz jest ok stawial bym jednak na poloczenia gdzies pewnie zaoksydowalo i nie przewodzi
Dołączył: 09 Maj 2023 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): opole Posiadane auto: kangoo 1.5 dci
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 11 Maj 2023, 13:33
Temat postu:
problem z odpalaniem
Mam podobny problem. Lampka immo gaśnie i nie zawsze odpala za pierwszym razem. Wypraktykowałem sposób- po przekręceniu kluczyka liczę 101,102,103 i jeżeli uda mi się trafić idealnie w moment gaśnięcia lampki to odpala za pierwszym razem jeżeli nie odpali to próbuję jeszcze raz i jeszcze raz do skutku. Nie kręcę rozrusznikiem długo bo to nic nie daje. Podejrzany był sterownik ale zadzwoniłem do Pana , który naprawia sterowniki i powiedział mi ,że to na pewno nie sterownik i jak znajdę usterkę to jakbym wygrał w lotto .