Dołączył: 13 Lis 2021 Posty: 1 Skąd jesteś (miejscowość / region): Poznań Posiadane auto: Renault Thalia 1.4 8v
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 13 Lis 2021, 14:08
Temat postu:
Woda po stronie pasażera, wilgoć przy dłuższym skręcaniu.
Witam,
Thalia 2004r. 1.4 8v
mam problem w wodą w samochodzie. Sprawdzone zostały wszystkie 3 odpływy z podszybia, w dwa nawet spadła mi nasadka od klucza i wyciągałem ją z nadkoli. Ze środkowym też nie było problemów.
Auto było u mechanika 3 miesiące temu powiedział, że odpływ skroplin z klimy był zapchany, że wylał 1,5L wody i powinno być ok. Auto wyschło i wydawało się, że jest ok.
Wczoraj podczas dłużej trasy, przy wjeździe na autostradę i skręcaniu w prawo, buchnęła wilgoć z nawiewów i w 5 sekund cała szyba zaparowała. Otworzyłem okno i jadąc prosto problemu nie było. Później podobna sytuacja pojawiła się dwukrotnie.
Sprawdziłem dywanik pasażera i była już tam woda. Całkowicie mokre jest też wygłuszenie na ścianie grodziowej, od wnętrza pojazdu. W miejscu filtra kabinowego na samym dole jest odrobina wody.
Dodam, że nie ubywa płynu chłodniczego.
Przyjmę każdą radę, bo nie mam pomysłu co to może być. :/
Dołączył: 21 Lis 2010 Posty: 475 Skąd jesteś (miejscowość / region): Gdansk Posiadane auto: modus 2005 1,6 benz,Vel Satis 2,0,2006
Piwa: 28/3
Wysłany: Czw 25 Lis 2021, 21:49
Temat postu:
Re: ( Renault Thalia ) Woda po stronie pasażera, wilgoć przy dłuższym skręcaniu.
Masz lipę,Nie znam historii auta .przepychanie spływu z przedziału parownik ,nagrzewnica polega na dmuchnieciu sprężonym powietrzem w odpływ ,zabrudzenia rozpryskują sie po całej dolnej częsci parownika i skrzyni nadmuchu.Jeśli zabrudzeń jest wiele, bo ktoś kiedyś auto eksploatował bez filtra kabinowego -zabrudzenia spływają i zatykają wąski odpływ a nadmiar wypływa nieszczelnosciami do wewnątrz .Można zrobic to parę razy lecz jeśli przelewanie skroplin się skumuluje ponownie, trzeba zdemontować parownik klimy umyć i zdezynfekować .Niestety wiąże się to z demontażem deski rozdzielczej ,recyklingiem gazu z klimy ,,,,,koszta okrutne.
Re: Woda po stronie pasażera, wilgoć przy dłuższym skręcaniu.
Ociefelek napisał:
Witam,
Thalia 2004r. 1.4 8v
mam problem w wodą w samochodzie. Sprawdzone zostały wszystkie 3 odpływy z podszybia, w dwa nawet spadła mi nasadka od klucza i wyciągałem ją z nadkoli. Ze środkowym też nie było problemów.
Auto było u mechanika 3 miesiące temu powiedział, że odpływ skroplin z klimy był zapchany, że wylał 1,5L wody i powinno być ok. Auto wyschło i wydawało się, że jest ok.
To wyczyścił to czy nie?
Tam jest taka gumowa rura którą woda leci na dół i da się ją ręką wymacać od strony silnika.
Nie miałem z tym problemów ale wydaję się że da się tę rurę (rurkę) wyjąć oczyścić i zamontować z powrotem.
Re: ( Renault Thalia ) Woda po stronie pasażera, wilgoć przy dłuższym skręcaniu.
jareksz napisał:
Można zrobic to parę razy lecz jeśli przelewanie skroplin się skumuluje ponownie, trzeba zdemontować parownik klimy umyć i zdezynfekować .Niestety wiąże się to z demontażem deski rozdzielczej ,recyklingiem gazu z klimy ,,,,,koszta okrutne.
Nie. Od strony kabiny jest tylko nagrzewnica, wszystko od klimy jest w komorze silnika.