Kupiłem Espace 3.0 V6 24V automat rok 2000. Przebieg który jest na liczniku to 172 000 km. Książki nie mam więc nie wiem co niemiec przy nim robił a co nie. Nie zakładałem gazu, jeżdżę na benzynie.
Problem jest następujący.
Ostatnio silnik zaczął przerywać. Jadę np. odcinek 100 km po prostej i równej drodze i jest dobrze. Kiedy wjadę w gorszą drogę i auto dostaje drgań po dziurach, motor zaczyna przerywać. Trzymam pedał gazu cały czas w jednym położeniu a silnik raz traci moc a za chwile rwie do przodu i tak w kółko. Czasem podczas takiej jazdy z rury wydechowej wydobywa się strzał. Czasem zapali się lampka prostokąta z drutem w szlaczek i napis service.
Gdy zatrzymam się w miejscu, wrzucę luz, auto wyraźnie nie pali na wszystkie gary bo telepie nim jak galaretą i śmierdzi benzyną. Czasem wtedy zgaśnie.
Pojechałem na komputer. Koleś zrobił wydruk i wyszło jedynie że coś nie tak jest z jakimś czujnikiem tlenu. Mechanik wyjął zatem ten czujnik tlenu, , po czym zrobiłem próbę. To samo. Przerywa.
Teraz nie wiem czy wymieniać świece i kable i czy to jakieś inne czary. Może ktoś miał taki problem?
Re: ( Renault Espace ) Espace 3.0 V6 24V 2000r. Silnik przerywa
Wedlug mnie na poczatek sprawdz wszystkie styki w konektorach i w przewodach zaplonowych bo jak sam piszesz na nierownosciach sie to dzieje tak jakby cos nie laczylo na dziurach. Jak to nie pomoze to swiece i przewody
PS. Tylko do wymiany czasami nie wyjmuj silnika
Dołączył: 24 Wrz 2007 Posty: 31 Skąd jesteś (miejscowość / region): Poznań Posiadane auto: Espace III 3.0 24V
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 11 Lut 2008, 00:48
Temat postu:
Czujnik tlenu (czyli sondę lambda) też wymień, jest ona odpowiedzialna za skład mieszanki i może dawać fałszywe sygnały do kompa, poza tym z niesprawną sondą silnik pracuje gorzej i więcej pali. Miałem ten sam problem, wymieniłem i jest spoko.
Uszkodzona sonde komputer wykryje a kolega napisal ze komputer nic nie wykazal. Nie palenie na wszystkich cylindrach nie powoduje sonda. Nawet jak jest uszkodzona to silnik inaczej sie zachowuje
Dołączył: 24 Wrz 2007 Posty: 31 Skąd jesteś (miejscowość / region): Poznań Posiadane auto: Espace III 3.0 24V
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 11 Lut 2008, 01:12
Temat postu:
Do uzytkownika ulafilipek:
Kolega z postu wcześniejszego napisał, że komputer wykazał błąd sondy. Czytaj uważnie, co piszą inni, zanim napiszesz coś nie tak.
Witam,
sadzac po przebiegu pewnie to ktoras ze cewek zaplonowych , w V6 sa one malo dostepne, z tego co wiem w niemczech wrzucaja swiece Long Life , i wymieniaja je podczas wymiany paska rozrzadu , bo i tak wyciagaja do tego silnik, takze obstawiam jedna z cewek lub swiece.
Andrzej _________________ Andrzej Espejsowiec
I kolejna osoba ktora sadzi ze do wymiany rozrzadu wyciaga sie silnik. Z opisu widac ze masz silnik 2.0 wiec pewnie tylko gdzies slyszales i dalej przekazujesz glupoty
Witam
ulafilipek przeczytaj dokladnie co napisalem, a napisalem ze robia tak w niemczech , bo gosc ma auto sprowadzane wlasnie z tego kraju, sadzac po przebiegu wlasnie powinna nastapic wymiana paska i swiec, ale tam jest to bardzo drogie bo wlasnie wyciagaja do tego silnik , dlatego gostek wolal auto sprzedac niech sie martwi inny wlasciciel.
andrzej _________________ Andrzej Espejsowiec
Dlaczego sadzisz ze przy tym przebiegu powinna nastapic wymiana paska. Pasek wymienia sie co 120tys lub co 5 lat. Dlaczego twierdzisz ze w niemczech wyciagaja silnik. Zalezy jaki warsztat to robi, chyba nie sadzisz ze tam wszyscy serwisuja samochody w autoryzowanym serwisie. Chociaz nawet jak w serwisie twierdza ze wyciagaja silnik to i tak jak w polsce pewnie klamia zeby wiecej zarobic, bo po co ieli by go wyciagac. No chyba ze im sie nudzi i nie maja co robic.
Witam,
dlatego tak sadze... bo gdybys naprawde przeczytal post Lukasza tak od serca ze zrozumieniem bys tez tak twierdzil. 80 procent espacow niemczech jest serwisowana w autoryzowanym serwisie, i wiem na 100 procent ze silnik do rozrzadu jest przez nich wyciagany.Nie wiem dlaczego jestes taki rozgoryczony piszac ze silnika do wymiany rozrzadu sie nie wyciaga?? wedlug mnie za bardzo zapedzasz sie ze swoja polemika nazywajac serwisantow oszustami.Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora, bo sam sie w nim razem z nimi znjadziesz.Wiecej wiary w ludzka uczciwosc.
Skoro wyciagaja go do wymiany to oszukuja wlascieciela samochodu poniewaz kasuja za niepotrzebna robote. Moze jest im tak wygadniej ale dlaczego ktos ma za ich wygode placic skoro mozna to zrobic szybciej mniejszym nakladem pracy.
Jesli chodzi o uczciwosc autoryzowanych serwisow to wielu moich znajomych pracuje w takich serwisach i nie ukrywaja tego ze ich klienci sa niepotrzebnie naciagani. Rowniez bylem w wielu serwisach samochodami firmowymi i niewarto pisac co za kit ludziom wciskaja. Np czym mozna wytlumaczyc to ze serwis wymienia rozrzad ale pompa wody, ktora tez jest na rozrzadzie nie jest wymieniana poniewaz jest jeszcze dobra. Jak sie pytam dlaczego nie wymienili to mowia ze taka jest procedura opla(bylo to w oplu omedze). Oczywiscie niecale 10tys pozniej padla pompa i znowu skasowali za robocizne. Pewnie podobna procedure maja w renault dotyczaca wymiany oleju w automacie.
Witam,
ja osobiscie nie spotkalem sie jeszcze zeby jakis autoryzowany serwis nie wymienil pompy ktora napedzana jest rozrzadem przy jego wymianie.Jesli tego nie zrobil to tylko swiadczy o serwisie. A to ze nie wymieniaja pompy , my sami ich do tego przyzwyczailismy, bo po co wymieniac cos co nie cieknie i kosztuje od 50 do 100 zl?? Moge sie zalozyc ze na 10 klientow obojetnie jakiego warsztatu po zadaniu pytania czy wymienic pompe odrazu z rozrzadem 8 odpowie ze nie , bo to niepotrzebny wydatek.Ile ludzi zostawia stare rolki napinajce rozrzad!?Szczerze, jesli wymieniales kiedykolwiek uszczelke pod glowica , wymieniales rowniez sruby? Napewno nie , no chyba ze sie zerwala jakas . Widzisz w serwisie renault , przynajmniej w niemczech sruby sa wymieniane, stad tez pozniej wychodzi wysoka cena.Maja takie procedury i poki auto jest na gwarancji robia tak jak maja napisane w ksiazce.Jesli chodzi Ci o olej , bo zes sie go czepil tak strasznie , to popytaj sie w serwisach juz prawie kazda marka nie wymienia oleju w skrzyniach i to obojetne czy manual czy automat.Jak juz wczesniej pisalem znajomy ma opla kadeta w automacie i oleju w nim sie nie wymienia.