Witam, problem pojawił się podczas podnoszenia szyby kiedy to szyba od kierowcy zatrzymała się w 3/4 drogi i cofała się(ten system bezpieczeństwa przed ucięciem głowy ). Nie mogłem jej opuścić jak i podnieść nawet z pomocą siły wspomagającej moich rąk, cały czas trzymała ten sam pułap. 100km później już po zmroku, przed domem zdemontowałem tapicerkę lecz nic sensownego nie byłem zdolny dostrzec w tych warunkach. Na czuja włożyłem rękę i poczułem ukłucie linką stalową ( standardowo chyba jest w gumowej otulinie chyba??? ), która tylko miała jedną żyłę pękniętą. Nie mając cierpliwości powtórzyłem operację pomagając szybie od dołu również bez rezultatu. Szarpnąłem linkę i coś zerwałem ta że mogłem szybę unieść ręcznie i zamknąć okno. Silniczek pracuje poprawnie. Szukam pomocy na temat układu linek, schematu działania całego wyciągu itp. wdzięczny będę za każde info, a foto to już całkiem szaleństwo Laguna II 1.9dci 2001r. kombi
Dzięx z góry!!![/quote] _________________ Bartomall
Dołączył: 25 Lis 2010 Posty: 80 Skąd jesteś (miejscowość / region): Słupsk Posiadane auto: Renault Laguna II 1,9 Cdi GrandTour , 2001
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 31 Maj 2011, 21:12
Temat postu:
Re: ( Renault Laguna ) Mechanizm podnoszenia/opuszczania szyb- wymiana linek
U mnie tez mam problem z linkami.
Jedno mocowanie linki się zepsuło ( te przy rolce na silniczku), linki się wkręciły i szyba zjechała w dół . Zamówiłem używany mechanizm.
Czy ktos może wymieniał same linki lub kupił mechanizm szyby ( bez silniczka) są dostępne w podróbie od 100 zł za nowy.
Czekam na mechanizm i będę w tym tygodniu montował. _________________ DriVeR
linka zerwała się również u mnie (silniczek działa) - zadziałało chyba prawo serii - i mam pytanie czy zamawiać zestaw linka+kółko+ślizgi+spinki - jak kłopotliwa jest wymiana za pomocą zestawu naprawczego? Czy może kupować cały podnośnik bez silniczka. Ceny na allegro odpowiednio 100 i 150 zł.
Dołączył: 25 Lis 2010 Posty: 80 Skąd jesteś (miejscowość / region): Słupsk Posiadane auto: Renault Laguna II 1,9 Cdi GrandTour , 2001
Wysłany: Pon 06 Cze 2011, 20:38
Temat postu:
Ja zamówiłem oryginalny używany z allegro, wysłałem najpierws swój silniczek i czekam , dostanę cały oryginalny komplet razem z silniczkiem (wszystko złożone oryginalnie, nawet silniczek, dlatego wysłąłem swój aby otrzymac cały nierozkrecany mechanizm).
Co oryginał to oryginał, a nie jakaś chinska podróba.
Mam numer do faceta, co tylko renault się trudni, i własnie u niego zamówiłem _________________ DriVeR
Dołączył: 07 Lis 2010 Posty: 5 Skąd jesteś (miejscowość / region): wrocek Posiadane auto: Laguna II Privileg 2002r
Wysłany: Czw 09 Cze 2011, 14:45
Temat postu:
Ja też przerabiałem ten temat i powiem wam że jakość plastików trzymających linkę jest tak nędzna że chyba chińskie są lepsze.Jeżeli plastiki są całe to można wymienić samą linkę,ale jeżeli zaczynają już gdzieś pękać to to wymiana całego mechanizmu ale bez silniczka.http://renaultlaguna.pl/forum/index.php?showtopic=8936&st=0&start=0
Dołączył: 30 Lis 2010 Posty: 12 Skąd jesteś (miejscowość / region): szczeci Posiadane auto: renault laguna II 1,9 dCi 120KM
Wysłany: Nie 11 Wrz 2011, 11:05
Temat postu:
Witam ponownie,
Dawno nie odwiedzałem tego tematu, ale obyłem się z tym tematem.
Kupiłem na ALL zestaw naprawczy za 90pln i pół roku wytrzymał, natomiast 2 tygodnie temu znów lipa z tą samą szybą. Postanowiłem, że tym razem sam się tym zajmę i muszę stwierdzić, że filozofii jednak nie ma w tej robocie. Problem jest w tych tanich zestawach naprawczych, gdyż uzwojenie plastikowego ślimaka zużywa się katastrofalnie i linki się rozplatają. Podejrzewam też, że majster robiący mi to ostatnio, nieprawidłowo nawijał linkę.
Teraz kupie używkę oryginalną i mam nadzieję, że będzie się trzymać dłużej.
Pozdro _________________ Bartomall