Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 8 Skąd jesteś (miejscowość / region): Lublin Posiadane auto: Renault Megane Coupe 2.0 98r
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 06 Lut 2011, 21:35
Temat postu:
problem z immo..!
Witam!mam problem z immo.wczoraj sam z siebie jaczal cos fiksowac razem z centralnym ale po kilku probach sie wylczyl.dzisiaj z kolei ani centralny a ni immo juz nie chcialy zadzialac.wymienilem baterie w kluczyku ale nadal nic z tego.wczoraj caly dzien lalo a w przeciagu miesiaca zdarzylo mi sie ze 3 razy ze pokapala mi woda z okolic wlasnei immo lub lampki obok..(z tym ze swiatlo normalnie sie pali).myslicie ze to od tego..?ze moglo cos sie zalac gdzies z okolic anteny na dachu?jak to rozwiacac?z gory dziekuje za wszystkie rady..!Pozdrawiam Kuba
Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 8 Skąd jesteś (miejscowość / region): Lublin Posiadane auto: Renault Megane Coupe 2.0 98r
Wysłany: Pon 07 Lut 2011, 22:17
Temat postu:
Re: ( Renault Megane ) problem z immo..!
no spoko to ze mam to uszczelnic to nie nowosc.potrzebuje bardziej porady jak i czy w ogole moge sam to naprawic i jak sie do tego zabrac...powinienem rozmontowac immo czy bardziej sek tkwi w komputerze?centralny tez nie dziala.
Dołączył: 08 Sty 2011 Posty: 81 Skąd jesteś (miejscowość / region): Radzymin,mazowieckie Posiadane auto: Miałem kiedyś Renault
Piwa: 8/1
Wysłany: Pon 07 Lut 2011, 23:30
Temat postu:
1.Jesteś pewny że pilot jest sprawny?Pewnie nie masz drugiego pilota?
2.Czy centralny działa z tego przycisku w konsoli środkowej
3.Jak zachowuje się dioda od immo,świeci,miga czy nie świeci?
3.Jeśli masz 4 cyfrowy kod immo to możesz wyłączyć immo ręcznie i odpalić auto.Można wyrzycić immobiliser ale sam tego nie zrobisz,musisz jechać do fachowca od alarmów,koszt około 200,300 zł
Wysłany: Pon 07 Lut 2011, 23:58
Temat postu:
pilot dziala poniewaz stopniowo immobiliser przestawal dzialac nie jakos nagle czyli to z ta zalana dioda musi byc chyba jakis problem.centralny ze srodka samodu dziala normalnie a swiatelko od immo dziala jak wtdy gdy immo jest wlaczone czyli miga szybko
Wysłany: Wto 08 Lut 2011, 00:30
Temat postu:
sory sory zapomnialem dodac ..nie jestem pewny czy to mam ale wtdaje mi sie ze nie chyba ze jest gdzies zapisany ten kod w briefie bo autko jest sciagniete.a jesli ten kod jakos bym ogarnal to jakim sposobem nalezy go uzyc zeby immo odblokowac? jutro sprobuje sie tam dosctac do srodka i wszystko poczyscic bo samochod pilnie mi potrzebny:/
Dołączył: 08 Sty 2011 Posty: 81 Skąd jesteś (miejscowość / region): Radzymin,mazowieckie Posiadane auto: Miałem kiedyś Renault
Piwa: 8/1
Wysłany: Pon 23 Sty 2012, 20:59
Temat postu:
Instrukcja krok po kroku jak zdobyć kod do immo.Awaryjnie odpalić auto i zakodować kluczyk.Dotyczy tylko pilota na podczerwień.Sprawdzona i działa w 100%.
Generowanie kodu
Na początek ściągamy program http://bba-reman.com/content.aspx?content=Test_for_Renault_Key_Immobiliser_failures_emergency_recode
Hasło do rozpakowania to reman
Program poprosi cie o typ pojazdu.Typ pojazdu masz na tabliczce,na prawym słupku,wystarczy tylko spisać .To część numeru Vin,w moim przypadku LA0(0=zero)F (pomijamy np.VF1).Przykład VF1LA0F123456.Pamiętaj ze 0 to zero (cyfra a nie litera)
Drugi potrzebny numer jest na obudowie kluczyka.
Dokładniej jest nadrukowany pod oczkiem na breloczek, na tej połówce z zamocowanym grotem.
Powinien mieć 2 lub 3 litery i cyfry.
Mając te dane możesz wygenerować kod.
Mając kod wklepujesz go przyciskiem od zamykania centralnego zamka,tym wewnątrz auta.
A robisz to tak:
Załóżmy ze Twój kod odblokowujący immo to 1234.
1. Przekręcasz kluczyk w stacyjce (lampa immo mruga szybko)
2. Naciskasz klawisz centralnego i trzymasz (lampka immo gaśnie i zaczyna mrugać w tych samych odstępach czasu - każde mrugniecie to kolejna liczba - czyli czekasz aż mrugnie 1 raz i puszczasz klawisz.
3. Naciskasz klawisz centr. ponownie i czekasz aż mrugnie 2 razy, puszczasz klawisz.
4. Naciskasz klaw. centr. i czekasz aż mrugnie 3 razy, puszczasz.
5. Naciskasz klaw. centr. i czekasz aż mrugnie 4 razy, puszczasz.
Jeśli źle wklepiesz kod odczekaj 10 min i rozpocznij procedurę od nowa.Powinno zadziałać pod warunkiem że masz właściwy kod.
Teraz juz możesz odpalić auto awaryjnie.
Kodowanie kluczyka
Gdy już mamy odblokowany immo w taki sposób kodujemy kluczyk:
1,Wyciągnij kluczyk.
2. Wcisnij przycisk od zamykania centralnego (wewnętrzny) dopóki kontrolka od immo się nie zapali.
3. Gdy kontrolka się zapali kluczyk skieruj do czujnika przy lusterku i zacznij wciskać przycisk na pilocie (trzymając wciśnięty przycisk od centralnego) i tak przez ok. 30sek.
Przez te 30 sekund drzwi będą się otwierały i zamykały. Po tej operacji powinno się zakodować
Jeszcze jedna ważna sprawa.Jeśli masz windows7 to nie odpalisz na nim programu do generowania kodu.Do win siedem musisz sciagnąc emulator do odpalenia np.DOSBOX (lub jakiś inny służący do odpalania starych gier i programów)lub poszukać starszej wersji windowsa.
Powodzenia.Mam nadzieję że komuś to pomoże i rozwiąże problemy z immobilizerem.
Pozdrawiam
Dzięki dyziu01 ale rozwiązałem problem już. Rozebrałem immo, lampke i dostałem się do anteny, uszczelniłem wszystko silikonem tak aby woda sie juz więcej nie dostawała do środka. wysuszyłem płytkę od immo podłączyłem i działa wszystko jak nowe;)