Dołączył: 07 Lip 2011 Posty: 4 Skąd jesteś (miejscowość / region): RADOM Posiadane auto: RENAULT TRAFIC1.9DCI ROK2004
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 07 Lip 2011, 22:37
Temat postu:
auto traci moc i zapala się kontrolka świec żarowych
witam mam trafica1.9dci rok2004 i mam taki problem;podczas jazdy samochód traci moc i zapala się kontrolka świec żarowych, byłem u mechanika i było wymieniany elektrozawór od podgrzewania świec żarowych(choć ja nie widzę aby cokolwiek było przy nim robione),i zaworek na turbinie.Samochód jest tydzień po naprawie i nic się nie działo aż do dziś,ma takie same objawy jak przed naprawą
Re: auto traci moc i zapala się kontrolka świec żarowych
gawron55 napisał:
witam mam trafica1.9dci rok2004 i mam taki problem;podczas jazdy samochód traci moc i zapala się kontrolka świec żarowych, byłem u mechanika i było wymieniany elektrozawór od podgrzewania świec żarowych(choć ja nie widzę aby cokolwiek było przy nim robione),i zaworek na turbinie.Samochód jest tydzień po naprawie i nic się nie działo aż do dziś,ma takie same objawy jak przed naprawą
miałem coś takiego parę lat temu , jak miałem 1.9 DCI , u mnie był nie sprawny zawór recyrkulacji spalin....po wymianie pomogło i było wszystko okey _________________ VW-ClubPolska.pl
Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 83 Skąd jesteś (miejscowość / region): sieradz Posiadane auto: renault scenic 1,9 dci 2001
Piwa: 2/1
Wysłany: Sob 09 Lip 2011, 19:57
Temat postu:
Re: ( Renault Trafic ) auto traci moc i zapala się kontrolka świec żarowych
U mnie jakis czas temu, ten sam silnik, takie same objawy. Wymieniłem swiece- nie pomogło, wyczysciłem EGR- pomogło na kilka dni, w koncu staneło na przepływomierzu- kupiłem nowy, zamiennik. Po wymianie hula juz rok bez problemu (zobaczymy jak długo) Pozdrawiam.
morffeusz72 napisał:
staneło na przepływomierzu- kupiłem nowy, zamiennik.
morffeusz72 - ile dałeś za zamiennik i jakiej firmy ?
można by było zrobić podwieszony temat w dziale Trafica - jakie zamienniki działają bez problemowo a jakich unikać , gdzie kupić i za ile....
mam u kumpla w warsztacie kupiony zamiennik przepływomierza za 300 zł. ale leży już rok bo mnie ostrzegali że się zaraz sknoci po założeniu albo od początku nie podejdzie.... _________________ VW-ClubPolska.pl
Dołączył: 27 Gru 2009 Posty: 373 Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa Posiadane auto: Mercedes Vito 2.2 2010
Piwa: 16/10
Wysłany: Wto 30 Sie 2011, 15:05
Temat postu:
Wczoraj rano znowu to samo.
Jechał i nagle samochód zaczał mulić.Nie miał mocy.
W końcu wcisnąłem pedał mocniej i zapaliła się kontrolka świec żarowych i SERV.
Zjechałem na pobocze i zgasiłem silnik.Kontrolki zgasły.Samochód dalej jednak mulił.Dojechałem gdzie miałem dojechać(raczej na niskich obrotach) i poszedłem coś załatwić.
Po niecałej godzine odpaliłem auto i samochód chodził ok.Nic nie mulił
Dodam ,że rzecz działa się rano.Były mgły i duża wilgoć.Jak mi się to zrobiło pierwszy raz(pisałem wyżej) to lał straszny deszcz.
Jak odpaliłem auto drugi raz po tym godzinnym postoju to było cieplej i słońce świeciło.
Wilgotnieje mi coć?Macie jakieś pomysły?Podłączałem się pod clip jakiś czas temy(między dwoma zdarzeniami) i nic nie wykazało.
Dołączył: 27 Gru 2009 Posty: 373 Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa Posiadane auto: Mercedes Vito 2.2 2010
Wysłany: Sob 10 Wrz 2011, 10:20
Temat postu:
Niestety problem znowu się pojawił.
Jechałem w trasie i padał deszcz.Wszystko było ok dopóki się nie zatrzymałem na stacji i nie wyłączyłem silnika.Samochód chwile postał i jak już go odpaliłem to praktycznie od razu poczułem ,że nie chce iść.
Tak jakby powyżej 2,5 tyś obrotów miał muła.Po 5 minutach i przy dodaniu troche mocniej gazu znowu zapaliły się kontrolki(świece żarowe i serv)
Zatrzymałem się i zgasiłem auto.Odpaliłem i kontrolki znikneły.Auto jednak dalej szło słabo.Jechałem z pół godziny max 90km/h.Bardzo powolutku się rozpędzałem.Inaczej się nie dało.
Po jakiejś godzinie jazdy i nie gaszenia silnika wszystko wróciło do normy.Warto dodać ,że już nie padało.Może tylko czuć było delikatnego muła.Jednak normalnie można było jechać.
Wczoraj zadzwoniłem do warsztatu.Powiedzieli ,że najlepiej by było przyjechać z zapalonymi kontrolkami.Niby dodali ,że być może komputer zapamięta ten błąd i można próbować bez tego.
Nie wiem kurde starsznie to dziwne.Naprawde nikt nie ma żadnych sugestii?
Wysłany: Wto 13 Wrz 2011, 19:37
Temat postu:
Byłem dziś u elektryka.Nic mądrego nie uradził.
Zmierzył napięcie jakie wychodzi z kompa(?) - 4,2-4,3V
Wg niego powinno być 5V i przez te różnice samochód troche słabiej jeździ.Przy wilgoci spada jeszcze niżej.Wg niego trzeba sprawdzać całą istalacje.
Sprawdz 12v czy masz na stałe na czujniku walka rozrzadu ja miałem taki problem i auto mulilo czasami bylo ok (brak błędów).Gineła synchronizacja.Problemem była zalana niebieska kostka w skrzynce bezpiecznikow.