Dołączył: 31 Maj 2011 Posty: 12 Skąd jesteś (miejscowość / region): WIELKOPOLSKA Posiadane auto: renaul vel satis 3.0 2002
Piwa: 0/1
Wysłany: Nie 23 Paź 2011, 11:55
Temat postu:
automat szarpanie
witam kloegow, od 3 dni siedze na forum szukam i czytam wszystko co mozliwe o automatach a konkretnie o szarpaniu i we wszystkich postach jakie znalazlem pisze o wadliwych elektrozaworach. ok to szarpanie przy ruszaniu itp; mam wyjasnione ale nigdzie niemoge znalesc mojego 2 problemu a mianowicie ;zatrzymuje sie na swiatłach i kiedy ruszam skrzynia niezawsze szarpnie nieraz ruszy normalnie ale po przeskoczeniu na 2,3 bieg dodajac gazu delikatnie skrzynia zachowuje sie tak jabym a momencie depnol gaz do spodu czyli wysokie obroty nieraz redukcja na mniejszy bieg a predkosc ta sama. dodam ze jak jest zimny tego niema tak zachowuje sie po rozgzaniu.
Przypadłość tych skrzyń chyba... Ja mam to samo, jak jest zimny jest okej jak się rozgrzeje to czasami ma odchyły od normy, zwłaszcza przeskakując z 3 na 4 przy ruszaniu tez nieraz zaskakuje po czasie. Ale z tego co czytałem to te skrzynie już tak mają, Rada kupić nową jak ktoś pisał za około 40 tyś lub dać ta do naprawy za tez pare klocków... Gdzieś też słyszałem że to nie mercedes hehehe
Dołączył: 24 Lis 2009 Posty: 391 Skąd jesteś (miejscowość / region): Szczecin-Koszalin Posiadane auto: Vel Satis 3.0
Piwa: 23/4
Wysłany: Nie 30 Paź 2011, 18:37
Temat postu:
Re: ( Renault Vel Satis ) automat szarpanie
Panowie zagłębiłem się w temat naszej skrzyni i o to czego się dowiedziałem
Nasze elektrozawory za które w AutoJ... każą płacić 500zł szt kosztują w kpl.300$ -3 szt
A żeby tego było mało to można je regenerować na lepszym materiale.
Wszystko czego nam potrzeba żeby to zrobić jest na tej stronie,części są pakowane po 12 szt a do regeneracji jednego zaworu potrzeba 2 szt tych małych tulejek.
Oczywiście było by fajnie żeby ktoś miał wymiary tych kluczy do rozkręcania elektrozaworów to mógłbym je wytoczyć,mam dostęp do tokarki laserowej.
Ale było by dobrze zrzucić się z po parę groszy i spróbować,mogę testować na swojej skrzyni.Każdy dołoży troszkę i nikt tego nie odczuje.Oczywiście jak otrzymamy klucze to zrobię kopię dla chętnych.
Tu pokaz jak to się robi :
http://www.youtube.com/watch?v=vfV0_Ah0mJs&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=Io7ia8Q7O-k&feature=related
Co wy na to żeby coś takiego zrobić ? _________________ Vel Stanisław
Dołączył: 23 Lip 2009 Posty: 621 Skąd jesteś (miejscowość / region): Legionowo Posiadane auto: Vel Satis 3.0 dci 2004r
Piwa: 10/0
Wysłany: Pon 31 Paź 2011, 23:54
Temat postu:
Kolego techniczny to ja nie jestem ale sam mam problem z poszarpywaniem skrzyni i chce oddać skrzynkę swoją an regenerację zaworów , mam już wstępną wycenę z robocizną na ok 1800zł .
Za każdą tańszą opcją jestem za ale żeby byłą skuteczna
Dołączył: 24 Lis 2009 Posty: 391 Skąd jesteś (miejscowość / region): Szczecin-Koszalin Posiadane auto: Vel Satis 3.0
Wysłany: Wto 01 Lis 2011, 11:36
Temat postu:
no to ładnie sobie liczą-zestaw do regeneracji to ok 70 USD:)
Myślę jak kilka osób się złoży to warto kupić klucze i zestaw regeneracyjny.
Jak chcesz to poczekaj ok tygodnia bo zamówiłem na ebay.com nowe zawory
to napisze jak działają a koszt za 3 nowe nie regenerowane 999zł.
Wymiana jest bardzo prosta jak masz kanał. _________________ Vel Stanisław
Dołączył: 29 Mar 2011 Posty: 359 Skąd jesteś (miejscowość / region): Europa Zachodnia Posiadane auto: Honda CR-V 2.0 i-VTEC 2007
Piwa: 21/2
Wysłany: Sro 02 Lis 2011, 11:01
Temat postu:
Kolego Ordi25, nie zamowiles przypadkiem zaworow w lwtrans? Ja u nich wlasnie zamowilem - zawory uniwersalne, poprawione z Rostry. Jedyny problem poki co, to fakt ze juz na nie miesiac czekam (moze juz po raz kolejny okrazaja glob ).
Wysłany: Sro 02 Lis 2011, 17:28
Temat postu:
Ja zamówiłem tu -1416ecommerce- ale to ten sam sprzęt.Coś długo czekasz bo normalnie to max 2 tygodnie idzie,łącznie jak ci celnicy zagladają do paczki.Może coś nie tak ze sprzedającym?? _________________ Vel Stanisław
Dołączył: 29 Mar 2011 Posty: 359 Skąd jesteś (miejscowość / region): Europa Zachodnia Posiadane auto: Honda CR-V 2.0 i-VTEC 2007
Piwa: 21/2
Wysłany: Czw 03 Lis 2011, 22:48
Temat postu:
W moim przypadku to raczej do Zollamtu.
Ale nawet jesli przesylka sezonuje sie u celnikow, to powinni przeciez jakim listem powiadomic adresata, tak przynajmniej na stronie urzedu stoi napisane.
Dołączył: 19 Lut 2011 Posty: 45 Skąd jesteś (miejscowość / region): Puławy Posiadane auto: Renault Vel Satis 3.5 V6 + LPG
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 10 Lis 2011, 21:50
Temat postu:
Ordi25 napisał:
Moja paczka z USA jest już na poczcie w Polsce, jak dobrze pójdzie to w weekend założę nowe elektrozawory.
Kolego, jak zalozysz nowe elektro zawory to napisz czy pomoglo moje auto ma przebieg 146 tys a ostatnio w auto swiat przeczytalem, ze ta skrzynia szarpie przy 130 tys km... Czyli pewnie i mnie to czeka... Ostatnio jak przycisne w podloge to przy zmianie np z 3 na 4 jest szarpnoecie, nie ma plynnosci... A jak sie jezdzi normalnie to pieknie zmienia biegi. To szarpniecie czym mozebyc powodowane? Dodam, ze skrzynia nie glupieje jeszcze.
Wysłany: Nie 13 Lis 2011, 19:42
Temat postu:
Po 4 godzinach na kanale założyłem elektrozawory.
1.Nie szarpie jak się wrzuci D
2. Odczuwalnie, auto lepiej się zbiera
3 Płynniejsza zmiana biegów
Ale pojawił się problem
-szarpniecie przy wrzuceniu R
- czasami szarpnie przy redukcji
Elektrozawory które do mnie przyszły mają inny kształt rowków i otworów ale jak zaznaczał sprzedawca, są to ulepszone elektrozawory do tej skrzyni.
Jutro podjadę do speca od ASB bo możliwe że trzeba je wyregulować.
Obecnie mam je wyjęte i jeżdże na starych.
Jutro napiszę co dalej.
I zdecydowanie polecam zmianę oleju w skrzyni T-IV 10 litrów spokojnie wystarczy na przepłukanie i wymiane. _________________ Vel Stanisław