Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 1 Skąd jesteś (miejscowość / region): Katowice Posiadane auto: Renault Scenic RT 1.6 16V
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 04 Cze 2008, 12:34
Temat postu:
DCI czy DTI
Witam jestem nowym userem na forum i stoję przed decyzją zakupu Scenica 1,9 z 2000/2001 roku i mam dylemat czy kupic DTI czy DCI rózne opinie krąża. _________________ adju
to zależy od kogo. jak w komisie to w ogóle bym nie kupował. stary silnik jest trwalszy ale słabszy i więcej pali ( zdaje się, że cichszy ). nowy to wiadomo, tyle że wybredniejszy i wrażliwszy (np; na przegrzania )
Dołączył: 06 Cze 2008 Posty: 7 Skąd jesteś (miejscowość / region): Bydgoszcz Posiadane auto: Renault Megane II 1,9 DCI 120KM 2003 oraz Renault Scenic II 1,9 dCi 130KM 2006 rok
Wysłany: Pią 06 Cze 2008, 12:33
Temat postu:
Re: ( Renault ) DCI czy DTI
irekaro napisał:
i jeszcze jedno, doradzam benzyne. te obecne ceny ON...... poza tym benzyniak na zime lepszy- szybciej się nagrzewa.
Totalna bzdura!
Ropa rzeczywiście jest droższa niż w ubiegłych latach, ale:
1. PRzy silniku o mocy 120KM przyspieszającym do setki w 10sek w dislu silnik średnio spala 5,5l, a w benzynie 12, czyli masz koszt eksploatacji o ponad połowę niższy
2. W dislu masz znacznie wyższy moment obrotowy, więc i osiągi w porównywalnych silnikach znacznie lepsze.
3. Miałem już samochody benzynowe, na gaz i disle i dzisiaj TYLKO kupuję disle, zimą odpalają bez najmniejszego problemu, nagrzewają się znacznie szybciej i dynamiką biją benzynę na głowę.
Wady?
1. Droższy w kupnie
2. Ciut głośniejszy, choć obecne disle w DCI pracują prawie bezgłośnie, różnica jest praktycznie jedynie na biegu 1 i 2, natomiast na biegu 6 czy 5 silnika nie słychać, do uszu dobiega jedynie szum opon
z tego co ja zauważyłem to starsze diesle są cichsze od DCI. z zapalaniem w zime się zgodze, ze zapalają jak benzynowe czyli dobrze. za to z nagrzaniem ich jest makabra, jest to podyktowane tym, że mają większą sprawność i trzeba przejechać naprawdę wiele kilometrów by był ciepły- czyli ciepło w aucie. co do spalania to ja mam espace z 2 litrowym silnikiem o mocy 140 KM i pali od 6.5 do 9.5 benzyny zima po mieście.silnik jest prosty jak budowa cepa a nie jak diesle. co chwile czytam jak to się turbo psuje, wtryski, EGR...
Dołączył: 06 Cze 2008 Posty: 7 Skąd jesteś (miejscowość / region): Bydgoszcz Posiadane auto: Renault Megane II 1,9 DCI 120KM 2003 oraz Renault Scenic II 1,9 dCi 130KM 2006 rok
Wysłany: Pią 06 Cze 2008, 22:55
Temat postu:
irekaro napisał:
z tego co ja zauważyłem to starsze diesle są cichsze od DCI. z zapalaniem w zime się zgodze, ze zapalają jak benzynowe czyli dobrze. za to z nagrzaniem ich jest makabra, jest to podyktowane tym, że mają większą sprawność i trzeba przejechać naprawdę wiele kilometrów by był ciepły- czyli ciepło w aucie. co do spalania to ja mam espace z 2 litrowym silnikiem o mocy 140 KM i pali od 6.5 do 9.5 benzyny zima po mieście.silnik jest prosty jak budowa cepa a nie jak diesle. co chwile czytam jak to się turbo psuje, wtryski, EGR...
Chyba kolego trochę przesadziłeś:
Tu są dane techniczne twojego samochodu - silnik 2.0 120KM:
http://www.motofakty.pl/testy_i_porownania/dane_techniczne/?marka=812&model=584&typ=18849
spalanie w cyklu miejskim prawie 13 litrów przy przyspieszeniu 12,4 sek do setki.
Tu dla porównania DCI 2.0 175KM:
http://www.motofakty.pl/testy_i_porownania/dane_techniczne/?marka=812&model=584&typ=18859
Możemy dyskutować o jakości silników, ale tu masz czarno na białym różnica w spalaniu 50% i przyspieszenie lepsze o prawie 3sek, czyli do setki w 9,8sek
Moja wypowiedź dotyczyła jednak Laguny II DCI 1,9 120KM:
http://www.motofakty.pl/testy_i_porownania/dane_techniczne/?marka=812&model=587&typ=19103
Co do głośności pracy, to nie jest mój pierwszy samochód i nie pierwszy disel. Nie ma porównania w głośności pracy silnika, w DCI jest cisza. Może to kwestia lepszego wygłuszenia, ale DCI ma znaczną przewagę nad swoim poprzednikiem.
No i wreszcie nagrzewanie... Od kilku lat pokonuję każdego dnia taką samą trasę, i powiem tyle, w benzynie miałem w samochodzie po 10 min jazdy, w dislu po niespełna 5 min. Nie wiem jak rozwiązana jest kwestia grzania, ale ja bardziej chwalę disla.
Podsumowując, aktualnie mam 3 disle, Megane II 1.9 DCI 120KM, Lagunę II 1,9 DCI 120KM i Fiata Punto 1,9 JTD i nie dam złego słowa powiedzieć na żaden z tych samochodów, a na benzyniaki i owszem, ciągłe wycieki oleju, falowanie obrotow, problemy z elektryką i elektroniką i można jeszcze tak długo wymieniać. Tu odpukać jest wszystko OK!
Witam. Ja posiadam scenica z 2000r. z silnikiem 1.9DCI więc w 2001 tym bardziej te silniki występują. A tak na marginesie to ja również miałem kilka aut z różnymi silnikami i od jakiegoś czasu jeżdżę tylko dieslem i bardzo sobie chwalę.
Dołączył: 04 Gru 2008 Posty: 37 Skąd jesteś (miejscowość / region): ZACODNIOPOMORSKIE Posiadane auto: TYLKO RENAULT
Wysłany: Pon 08 Gru 2008, 21:52
Temat postu:
zdecydowanie DCI cichy , oszczędny , jak ktoś potrafi zadbać o niego to bezawaryjny oczywiście niema porównania do mojego 3.0V6 zdecydowanie bez gazu ale jest to jakaś opcja