Dołączył: 09 Lip 2008 Posty: 16 Skąd jesteś (miejscowość / region): Zduńska Wola Posiadane auto: Renault Megane Scenic 1,6 '97
Piwa: 0/1
Wysłany: Sro 09 Lip 2008, 23:08
Temat postu:
wyniki spalania naszych sceników
Mam pytanie.Jakie macie spalanie w swoim aucie.Chodzi mi o Scenica 1,6 z 97r.
Spalanie w mieśie i na trasie.Ogólnie
Mam Scenica od 3 dni i mi wyszlo ze spala 9,5l na 100km.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Re: ( Renault Scenic ) wyniki spalania naszych sceników
Ja mam scenica z 2000 roku 2 litrowy 16 v . spala mi po miescie w granicach od 9 do 10 l. Jeżeli jadę w sporych korkach to wiadomo ze zje więcej. Na trasie przy spokojnej jeździe 6.5 do 7,5 l . Pozdrawiam !
Dołączył: 28 Cze 2008 Posty: 425 Skąd jesteś (miejscowość / region): Świdnica Posiadane auto: Renault Scenic 1.9 dci rok 2000; Volkswagen Golf 1.8 + LPG rok 1995
Piwa: 27/3
Wysłany: Czw 10 Lip 2008, 08:43
Temat postu:
Nie wiem gdyz nie moge tego sprawdzic . Mam Renault Scenic 1.9 dci rok 2000. Mam w nim komputer pokladowy, ale jak chce skorzystac z jego funkcji by sie dowiedziec jakie ma srednie spalanie nie ma zadnej reakcji
Moja scenica z 99r. 2litry 16V pali podobnie jak Rafalfp,czyli trasa 6,5-7,5,miasto ok 8,5-9.Srednio miasto,trasa wychodzi mi 7,2-7,3l/100,bez wlaczonej klimy.Raz pokusilem sie jadac noca dystans ok 300 km.i nie spieszac sie zbynio z dojazdem,sprawdzic ile mi spali,wyszlo mi 5,4l.na 100.Ale jak pisalem byla noc,a droga prawie pusta.Aga nie sugerowalbym sie zbytnio tym ze masz silnik 1,6 i dlatego powinien palic mniej niz silnik 2l.Motor ma chyba cos ok.115km.a masa pojazdow taka sama,wiec sila rzeczy,spalanie w twoim przypadku bedzie wieksze niz mogloby sie wydawac.Czyli mniej wiecej takie samo jak w autach z silnikiem 2l i 140km.
witam,w moim scenic 2 1.9 dci to na trasie gdy jadę po autostradzie 130 do 150 to mieści się 6.3 ropy po wyżej 150-160 to ok 7 a w mieście do 9 spokojna jazda żony a moja to nawet 10-11, normalna droga 90-120 to poniżej 6.pozdro jacek
Ja mam scenica 1.6 / 90 KM z gazem ok 4 tygodni i z tego co zaobserwowałem spala i 8.5l / 100 km czyli myśle że jakieś 7.5l benzyny, oczywiście mówie o oszczędnej jeździe. W mieście jeszcze nie wiem gdyż badam, jeszcze 50 km i bede wiedział.
jak narazie w cykl mieszanym ( wiecej jazdy po mmiescie ) na pelnym zbiorniku czyli 60 litrach zrbilem 820 km wychodzi jakos 7,3 litra na 100 dodam ze jest to 1,9 Dti w automacie wiec chyba jest to zadowalajacy wynik
Witam mam takie samo autko
dziennie przejeżdzam około 90km
jazda mieszana średnia spalania waha sie pomiędzy 6,5/6,8l na 100km
tankuję droższą jest to oszczędność 0,5l/100km
faktycznie moj blad ,sprawdzilem przed chwila w instrukcji obslugi.Jak byk jest napisane ok.60 litrow.Nie mam pojecia skad mi sie wzielo te 65 litrow.Ale ciekawe ze napisali pojemnosc zbiornika okolo 60 litrow.