Podoba mi się nowy model Clio z silnikiem diesla 1,5(70)... Dużo jeżdżę- około 40 tys/rok, więc lubię auta wygodne i oszczędne. Ciekawe co sądzicie o tym modelu.
Już go odebrałam w piątek, jeszcze trudno coś konkretnie ocenić, ale jest bardzo wygodny i ma wewnątrz bardzo dużo miejsca, choć robi wrażenie mniejszego auta... Jest bardzo zwrotny, łatwo go zaparkować na małej przestrzeni i wyjechać z ciasnego parkingu. Już to sprawdziłam zrobiłam około 500 km przez dwa dni...
Czy masz jeszcze to autko ? Jak się spisuje ? Mam megankę i chcę wymienić na clio i nie wiem z jakim silnikiem kupić. W salonie polecają mi benzynę 1.2 z turbinką 100 KM Czy ktoś zna jak te silniki z turbinkami się sprawują ?
Dołączył: 18 Lip 2015 Posty: 3 Skąd jesteś (miejscowość / region): Bruksela Posiadane auto: Renault Clio III Ice-Watch 1.5dCi
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 22 Lip 2015, 20:51
Temat postu:
Re: ( Renault Clio ) Planuję kupić Clio...
Mam Clio III 1.5dCi 75km. Po 123 tys km nie ma zadnych problemow z silnikiem, auto raczej bezawaryjne chociaz u mnie najpierw siadla klima (okazalo sie, ze kamien uszkodzil kompresor) a teraz wentylacja ale nie sa to jakies duze koszty.
Spalanie - 4.8 na trasie (jezdze dosc daleko do pracy, wiekszosc drogi robie po autostradzie), ok. 5.5 po miescie. Zalezy od nogi kierowcy.
Mam to auto od 2014 roku, kupione od pierwszego wlasciciela, auto krajowe. Samochód dobieraliśmy względem pojemności bagażnika więc wybraliśmy wersję grandtour. Silnik to 1,2 tce. W mieście spala nam około 8l ale wystarczy wypad na miasto i spalanie spokojnie spada do około 6 l. W czasie eksploatacji mieliśmy jedynie wyciek płynu z chłodnicy klimatyzacji. Niestety, w naszym aucie chlodnica jest zintegrowana z chlodnica wody więc koszt były stosunkowo wysoki. No i jeszcze sam montaż nastręczał wielu trudów. Poza tym samochód spisuje się świetnie. Nie brakuje mu mocy, jest stosunkowo dynamiczny a silnik naprawdę daje radę. Zatem mogę śmiało polecić wszystkim wersję 1,2 tce.
Dołączył: 22 Lut 2018 Posty: 4 Skąd jesteś (miejscowość / region): śląskie Posiadane auto: renault clio
Wysłany: Czw 22 Lut 2018, 13:40
Temat postu:
Zona kupiła nowy z salonu.Clio benzyna z najmniejszym silnikiem.Widoczność do tyłu zero,no ale są lusterka.Spalanie na trasie to ok 6,5 litra , w mieście 8.Z górki 0 pod górkę 14. Niektórzy piszą wykaz z komputera.Wiarygodne spalanie jest od wlania do wlania paliwa. Pierwszy problem to nawigacja.mapy z 2009 roku.Po aktualizacji [1 darmowa] wgrały się mapy z 2014 roku.Uważam że to szwindel.Za każdą następną aktualizację 100 euro. Ale umówiliśmy się z panem elektrykiem za 4 dni.2 problem ABS.Niekiedy podczas przymusowego ostrzejszego hamowania auto skacze jak kangur, a huk pod spodem że się wystraszysz.Po przeglądzie - informacja że to taka cecha w Clio. Drzwi się zamykają jakby były żle uregulowane to stwierdził pan blacharz od karoserii. W środku cicho,fotele wygodne,z tyłu możliwie dużo miejsca.Bagażnik spory ze światłem.Lampy led dzienne. sterowanie lusterkiem ,przednimi szybami - jest francuska wygoda. Ogrzewanie działa z dużą zwłoką. Szczerze i bez zbytniego entuzjazmu.Kupiła bo był w tym sezonie najładniejszy. Dopiero 6000 na liczniku.
Dołączył: 21 Mar 2018 Posty: 3 Skąd jesteś (miejscowość / region): Wrocław Posiadane auto: Renault Clio IV 1.5 dci 2012
Wysłany: Sro 21 Mar 2018, 15:47
Temat postu:
Mam od tygodnia. Przyjemna jazda, póki co (i mam nadzieję, że tak pozostanie) wszystko dobrze śmiga. _________________ Aby cokolwiek osiągnąć, musisz być przygotowany do balansowania na krawędzi - Stirling Moss