Dołączył: 21 Maj 2014 Posty: 6 Skąd jesteś (miejscowość / region): Podkarpackie Posiadane auto: Megane I
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 21 Maj 2014, 12:25
Temat postu:
Uszkodzone łozysko podpory wału/półosi?
Od pewnego czasu w aucie słyszę dźwięk przypominający uszkodzenia łożyska w kole. Na początku myślałem, że to wina opon. Opony zmieniłem na letnie i nic. Wczoraj zmieniłem łożysko koła i nadal szumi jak przed wymianą.
Dokładne obiawy:
Szum z prawej strony stylu wuuu......wuuu w jednakowych odstępach czasu nasilający się przy skręcie w lewo i zależny od prędkości auta. Przy skręcie w prawo szum zanika. Jednocześnie czuć pod noga rezonans roznoszący się od środka auta w stronę prawego koła.
Jakiś czas temu z kolega próbowaliśmy rozpędzać koła na postoju i mówił, że dźwięk dochodzi ze skrzyni biegów.
Po wymianie łożyska piasty moje podejrzenia kieruję w stronę łożyska podporowego półosi, które jest zamontowane w skrzyni biegów. Jak się orientowałem koszt takiego łożyska to wydatek w granicach 40-60zł, a wymiana w serwisie Renault w granicach 100zł (koszt jednoznacznie wskazuje, że nie demontują skrzyni biegów, co z resztą potwierdził Mistrz zmiany - "nie, trzeba tylko zdemontować półoś"). Zastanawia mnie czy ktoś już demontował półoś od strony pasażera w Renault Megane I, a może nawet wymieniał to łożysko, bo nie wiem na co mam się przygotować próbując je wymienić. Czy trzeba spuszczać olej ze skrzyni? Czy da się zdjąć to łożysko w domowych warunkach? Jak zdjąć półoś prawą aby nic nie uszkodzić (wersja jak na zdjęciu bez sprężynowego kołeczka zabezpieczającego).
Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 914 Skąd jesteś (miejscowość / region): Zakopane Posiadane auto: Renault Clio 1,4 16V 2003 98KM, Renault Trafic 2,0 dCi 2009 140 KM
Piwa: 75/29
Wysłany: Sro 21 Maj 2014, 14:00
Temat postu:
Re: ( Renault Megane ) Uszkodzone łozysko podpory wału/półosi?
Jako świeżo upieczonemu forumowiczowi dam Ci dobrą radę. Gdybyś zmniejszył zdjęcie (na forum używamy formatu 640x480) to więcej osób przeczyta Twój post. Tak "rozjechanego" postu nie da się czytać.
Pozdrawiam i życzę wielu cennych uwag.
Dołączył: 21 Maj 2014 Posty: 6 Skąd jesteś (miejscowość / region): Podkarpackie Posiadane auto: Megane I
Wysłany: Sro 21 Maj 2014, 14:11
Temat postu:
dodek napisał:
Jako świeżo upieczonemu forumowiczowi dam Ci dobrą radę. Gdybyś zmniejszył zdjęcie (na forum używamy formatu 640x480) to więcej osób przeczyta Twój post. Tak "rozjechanego" postu nie da się czytać.
Pozdrawiam i życzę wielu cennych uwag.
Poprawiłem zmieniając na link do zdjęcia.
Wracając do tematu najbardziej się obawiam tego jak ciągnąć półoś aby jej nie uszkodzić i czy da się ściągnąć łożysko domowymi sposobami. Bo spróbować to wymienić raczej spróbuję. Łożysko SKF kosztuje 40 zł, a mam luz poprzeczny na tej półosi więc bardzo prawdopodobne że to jest przyczyna. _________________ Megane I 1.6i 75KM K7M 720 (BA0L)
Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 6212 Skąd jesteś (miejscowość / region): Mętów pod Lublinem Posiadane auto: A sprzedałem wszystko wpi.....zdu!
Piwa: 426/11
Wysłany: Sro 21 Maj 2014, 18:18
Temat postu:
Tak wymieniłem prawe łożysko koła.
Szum najprawdopodobniej pochodzi ze skrzyni biegów. (żadnego szumu przy skręcie w prawo, nasilający się przy skręcie w lewo przy obciążeniu wymienionego łożyska). Test przeprowadzony poprzez rozpędzenie auta do 80km/h i wyłączeniu silnika (ruchome elementy półosie i koła nic więcej). Do tego nowe tarcze hamulcowe, nowe klocki, nowe opony.
Teraz pytanie jak to rozebrać w domowych warunkach bez kanału. _________________ Megane I 1.6i 75KM K7M 720 (BA0L)
Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 6212 Skąd jesteś (miejscowość / region): Mętów pod Lublinem Posiadane auto: A sprzedałem wszystko wpi.....zdu!
Wysłany: Sro 21 Maj 2014, 21:26
Temat postu:
W serwisie Renault wołają za to 120 zł wiec z pewnością nie odkręcają skrzyni. Z tego co się dowiedziałem to się jakoś do zewnątrz ściąga razem z półosią _________________ Megane I 1.6i 75KM K7M 720 (BA0L)
Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 914 Skąd jesteś (miejscowość / region): Zakopane Posiadane auto: Renault Clio 1,4 16V 2003 98KM, Renault Trafic 2,0 dCi 2009 140 KM
Piwa: 75/29
Wysłany: Sro 21 Maj 2014, 22:16
Temat postu:
Ciekaw jestem czy da radę przesunąć trochę do siebie tą metalową osłonę łożyska z tymi falowanymi ząbkami. Na zdjęciu wygląda jakby półoś po wyjściu ze skrzyni trochę się rozszerzała. Zdaje się, że można by wtedy podejrzeć czy łożysko ma kołnierz od tej strony czy raczej wyjdzie na zewnątrz (co sugeruje też cena usługi w ASO).
Wysłany: Sro 21 Maj 2014, 22:16
Temat postu:
Jeśli mowa o łożysku podpory półosi (o ile jest) to owszem, półoś można wymontować i na parkingu pod blokiem. Jeżeli mówimy o łożyskach skrzyni to bez jej rozpołowienia nie masz szans na wymianę jakiegokolwiek.
Wysłany: Czw 22 Maj 2014, 09:42
Temat postu:
Ale czy naprawdę nikt z forum tego przede mną nie robił żeby jakoś sensownie odpowiedzieć. Jak twierdzi sprzedawca w sklepie Renault takie łożysko sprzedaje się minimum raz na miesiąc. Więc jak widać padają te łożyska i ktoś to wymienia. _________________ Megane I 1.6i 75KM K7M 720 (BA0L)
Wysłany: Czw 22 Maj 2014, 17:09
Temat postu:
A czy tak trudno schylić się, zajrzeć pod auto i sprawdzić czy masz podporę czy tylko obciążenie na półosi, prawą półoś doskonale widać po skręceniu kół w lewo to w czym masz problem???
W tych meganach występowały półosie z podporami i bez więc skąd ktoś ma widzieć co dokładnie jest u Ciebie???
Zrób zdjęcie półosi zza koła to napiszę Ci czy masz podporę czy nie, ja stawiam dobrego whiskacza, że nie masz podpory, żadna benzynowa meganka jej nie miała.
Wysłany: Pią 23 Maj 2014, 09:51
Temat postu:
milejow napisał:
A czy tak trudno schylić się,... to w czym masz problem???...
Wiesz kolego przeczytaj dokładnie co pisałem i nie zarzucaj mi lenistwa.
Wczoraj zdemontowałem półoś i dostałem się tym samym do tego łożyska jest ono zamontowane w skrzyni. Niestety łożysko demontuje się do wewnątrz, a nie na zewnątrz jak to mówiono mi w serwisie renault. Fakt łożysko znajduje się za półosią i podpiera wystający ze skrzyni wałek z wieloklinem, ale w katalogu części nazywa się to łożyskiem podpory półosi. Zastosowane łożysko to 6007 o wymiarach 35x62x14 zwykłe nie wzmacniane więc można kupić w każdym sklepie z łożyskami. _________________ Megane I 1.6i 75KM K7M 720 (BA0L)
Wysłany: Sob 24 Maj 2014, 22:18
Temat postu:
[quote="zx20"]
milejow napisał:
Wiesz kolego przeczytaj dokładnie co pisałem i nie zarzucaj mi lenistwa
Dokładnie czytam, co piszesz i nie widzę w tekście nic poza notorycznym klepaniem o łożysku podpory, której w tym aucie nie ma.
Jeszcze jakieś ciekawostki?
Półosie mają zmienne długości (wydłużają się i skracają wraz z pracą zawieszenia) więc nie przenoszą obciążeń wzdłużnych na łożyska, mało prawdopodobne aby wyło łożysko w skrzyni i cichło przy jeździe po łuku.