Witam
Jestem posiadaczem trafica 2.5 dci automat 2006 123 tys przebiegu ( skrzynia manualna + sterowanie hydrauliczne ) . Auto mam od 30 dni więc za bardzo nie znam wszystkich zjawisk w tym aucie : ) Martwi mnie odgłos skrzyni biegów jak jadę na 1 i 2 biegu . Słychać to po odsunięciu szyby lub po odkręceniu schowka na akumulator . Odgłos przypomina wpadającą blachę w rezonans lub zacierające się zębatki lub luz na zębatkach .
Nagrałem filmik na którym słychać ten dźwięk .
Dziękuję z góry za wszelkie opinie .
http://arsen008.wrzuta.pl/film/33qVrEUCddJ/trafic_2.5_dci_praca_skrzyni_na_1_i_2_biegu
Re: ( Renault Trafic ) Problem ze skrzynią biegów trafic 2.5 dci 2006
ten sam rocznik i tez to samo,u mnie ponizej 1100obr silnika i tylko jak hamuje silnikiem z delikatnej gorki,na 2 biegu mniej slyszalne
zmienialem olej w skrzyni i bez zmian,lozyska to nie sa,wydaje mi sie ze to tarcza na tlumikach telepie ale niemam sily wywalac skrzyni
jezdze z tym od prawie 2 lat,pilnuj oleju w robocie i zbiorniczku od sprzegla bo moze sie skonczyc tragicznie
Olej w robocie mam na maxa , a w skrzyni jeszcze nie sprawdzałem . Jaki masz przebieg w swoim vivaro wojtekcichy?.
U mnie po długiej jeździe np po mieście jak redukuje biegi przy dojeździe do skrzyżowania lubi wrzucić jedynkę z odczuwalnym szarpnięciem lub zgrzytem.
Przy gaszeniu silnika jest szarpnięcie , może to wskazywać na uszkodzenie koła dwumasowego z drugiej strony podczas zapalania nie ma żadnego stukania ani też jak dodam gazu . [/i]
w tym silniku niema 2masy
mam okolo 240k na zegarach ale mysle ze 300-350 tyle ze zmienialem silnik bo babsko nie patrzylo na kontrolki i na autostradzie zamiast 6 robot wrzucil 2 i korbowod wyszedl przez blok,
powinien czysto zmieniac biegi w obie strony,moze nie odpowietrzone dobrze sprzeglo?jesli zapowietrzone to ciezko jest z 1 i wstecznym,reszte da rade czysto zmienic bo wyrownuje obroty(wiem bo jechalem ponad 200km z rozwalonym wysprzeglikiem)
z szarpaniem silnika to zazwyczaj stabilizatory silnika,na gorze i na dole bardzo proste do wymiany
uwiez niema,vivaro 2.5 CDTI 2006 SILNIK G9U 730 z mta czyli wersja 135 na sofcie z 630 czyli 146,na hamowni nie bylem ale czuc roznice
wywalana skrzynia 2 razy i raz silnik na przekladke,musialem przelozyc kolo zamachowe wiec mowie Ci ze to jednomasa a w katalogach jest roznie,moge polecic oplowy katalog gdzie jest chyba najlepiej wyszczegulnione,tylko pmietaj ze niektore wiazki el sie roznia ale pod wzgledem mechanicznym poza przednim lozyskiem piasty trafic jest identyczny
w moim samochodzie zaraz po zakupie, zapobiegawczo skrzynia biegów została wyjęta, wszystko sprawdzone, wymienione łożyska na nowe i skrzynia wydaje podobne odgłosy. Dodam tylko że naprawa została zrobiona u mechanika który można powiedzieć wychował się na tych samochodach wiec wydaje mi się że została dobrze zrobiona.
Olej w skrzyni wczoraj sprawdziłem jest na maxa . Pewnie muszę wymienić poduszę skrzyni biegów i silnika , jak dodam mocniej gazu przy ruszaniu auto robi kangura do przodu .
Witam
Wymieniłem poduszkę dolną pod silnikiem , była mocna wybita . Górna wygląda jak nowa , guma cała Ale niestety autem nadal szarpie i jest coraz gorzej . Muszę naprawdę delikatnie dodawać gazu żeby płynnie ruszyć . Dosłownie przy bardziej dynamicznym dodaniu gazu auto skacze do przodu.
Nie wiem czy docisk pada czy tarcza ale dziwne jest że na 3-4-5 biegu ładnie przyśpiesza . Z tego co wiem jak pada sprzęgło silnik wchodzi na obroty a auto wolno przyśpiesza .
Nie wiem czy to może mieć związek ale 10 dni temu zauważyłem wodę pod dywanikiem kierowcy , po ściągnięciu obudowy lewarka zobaczyłem czarny wężyk który odprowadza wodę skraplającą się . Był zsunięty i woda kapała do środka . Możliwe żeby elektrykę skrzyni zalało ??
Na luzie w pozycji N dodaje gazu i silnik nie szarpie , wchodzi ładnie na obroty .
Link do filmiku z objawami :
http://arsen008.wrzuta.pl/film/9t9sk95EMe3/szarpanie_przy_ruszaniu_trafic_2.5_dci
sterownik skrzyni jest w komorze silnika nad skrzynia
sprobuj jeszcze odpowietrzyc sprzeglo,jak ruszasz z 2 biegu to tez tak ma?pewnie sprawszales czy w trybie zimowym cos sie zmienia
Przed chwila sprawdzałem i 1 i na 2 biegu szarpie , nawet jak ruszam z 2 biegu gaśnie albo rusza i szarpie . To samo się dzieje jak włączę tryb zimowy.
Pod górkę praktycznie nie można ruszyć , dopiero po jakiś czasie łapie ( nagle ) wchodzi na obroty i rusza płynnie .
Jak włączyłem opcje ,,KG"" obciążenie to na jedynce raz gaśnie po dodaniu gazu lub rusza i szarpie .
Jeśli chodzi o odpowietrzanie nie wiem jak się to tego zabrać.
Pompa wysprzęglika jest jak w normalnym aucie na płyn hamulcowy ?? Czy może jak całość robota zalana olejem i wybrany siłownik obsługuje wciskanie sprzęgła.
Podobno jest jakaś procedura odpowietrzania sprzęgła z Quickshift
Ostatnio u kolegi odpowietrzałem sprzęgło w fordzie tam był zaworek koło pompy sprzęgła .
Ogólnie ruszając z 1 biegu mam uczucie że ktoś puszcza sprzęgło i znowu wciska i tak w koło .
Jadąc na 3 -4 -5-6 biegu nawet przy niskich i następnie dodając ostro gazu nic nie szarpie auto płynnie przyśpiesza.
Znalazłem odpowietrznik sprzęgła jest z przodu skrzyni . Teraz szukam procedury odpowietrzania . Nie chcę uziemić auta na dobre , muszę wiedzieć jak to się dokładnie odpowietrza.
Jest firma w Elblągu która zna tą procedurę ponieważ naprawiają takie skrzynie . Nie mogę się dodzwonić od 3 dni do tej firmy : (
Dziwne jest że auto w miarę płynnie rusza do tyłu na wstecznym , bez znaczenia czy szybko czy wolno nic nie szarpie a do przodu praktycznie nie można ruszyć szarpie i po jakimś czasie łapie rytm i jedzie dalej .