Witam
Jestem posiadaczem Traffica 2007r 2.0 115km i mam problem z kasacja inspekcji czy ktos moze mi powiedziec czy istnieje skasowanie z "paluch"czy tylko komputer ???
Witam, tez posiadam trafica ale koniec 08r. i jest ten sam problem z usunięciem inspekcji.
Czy ktoś sie orientuje czy nieskasowanie inspekcji prowadzi do blokady samochodu ?
Udało się, poszperałem troche w sieci i mam.. Podaje kombinacje:
1. Włączyć zapłon (kluczyk w pozycję II)
2. W momencie gdy pojawił się limit km do przeglądu serwisowego wciskamy pedał gazu do końca.
3. Trzymając cały czas wciśnięty pedał gazu naciskamy 3 razy na pedał hamulca.
4. Puszczamy gaz, wyłączamy zapłon i włączamy ponownie.
Dołączył: 08 Lip 2009 Posty: 1 Skąd jesteś (miejscowość / region): Pokój Posiadane auto: Renault Trafic II 2,0 dci 115 KM 2008r
Piwa: 1/0
Wysłany: Sro 08 Lip 2009, 22:53
Temat postu:
Re: ( Renault Trafic ) kasowanie inspekcji
Witam!
Też mam problem z inspekcja w Traficu. Miga mi kluczyk i mam jeszcze do przejechania 1500 km. Wymieniłem już olej i filtry i nie mogę skasować inspekcji. Każda metoda opisana na forum nie sprawdza sie, nawet ta co kolega wyżej napisał. Trosze o pomoc i poradę jak mam skasować ta nieszczęsna inspekcje. Z góry dziękuje.
metoda opisana przez kolegę działa w 100%. trzeba troche cierpliwości tzn. jedno ominięcie.
Przed włączeniem zapłonu wciskamy pedał gazu do oporu potem gdy palą się kontrolki trzymając nadal wciśnięty pedał gazu - wciskamy 3 razy pedał hamulca po czym zabieramy nogi z hamulca i pedału gazu - czekamy 15 sekund nie wyłączajac zapłonu i kluczyk mruga mruga aż po chwili zgaśnie.
Wówczas wyłączamy zapłon i juz inspekcja skasowana.
PANOWIE JEST PROBLEM...!!
na 520km do przeglądu właściciel wykonywał kombinację podane wyżej i w różny sposób lecz po wykonaniu każdej wyłączał natychmiast zapłon. Inspekcja nadal mrugała do momentu aż pojawiło się "0" km i zaświeciła kontrolka SERV. Teraz wykonuję czynności opisane "PIĘTRO WYŻEJ" i nie potrafię wykasować tego. Czy ktoś ma receptę na ten problem ???
Już jest po temacie !!! OKAZAŁO SIĘ ŻE WALNIĘTY BYŁ CZUJNIK PEDAŁU HAMULCA ( drugie włókno). DAWAŁ SYGNAŁ NA ŚWIATŁA STOPU ALE NIE PODAWAŁ SYGNAŁU NA KOMPUTER. ZOSTAŁ WŁOŻONY OD TWINGO (bo pasuje) I WSZYSTKO ZROBIONE ZGODNIE Z POWYŻSZĄ INSTRUKCJĄ - INSPEKCJA SKASOWANA. p.s. - czujnik wytrzymał 142tyś km śmiech na sali
Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 914 Skąd jesteś (miejscowość / region): Zakopane Posiadane auto: Renault Clio 1,4 16V 2003 98KM, Renault Trafic 2,0 dCi 2009 140 KM
Piwa: 75/29
Wysłany: Nie 20 Kwi 2014, 13:38
Temat postu:
Masz w miarę nowe autko to może masz do niego instrukcję. Ja nabyłem właśnie Trafica ale instrukcję zdobyłem właśnie z Vivaro i wygląda że powinieneś skasować kluczyk tak samo jak opisują koledzy powyżej;
cytat z instrukci Vivaro
Tę procedurę należy przeprowadzić w ciągu
100 sekund od włączenia zapłonu.
1. Włączyć zapłon, ale nie uruchamiać silnika.
2. Wcisnąć pedał przyspieszenia do oporu
i przytrzymać go w tym położeniu.
3. Trzykrotnie wcisnąć pedał hamulca.
4. Zwolnić pedały przyspieszenia i hamulca,
a następnie odczekać 10 sekund (przy
włączonym zapłonie). Na wyświetlaczu
skrzyni biegów gaśnie lampka kontrolna F.
5. Wyłączyć i szybko ponownie włączyć
zapłon, tj. w ciągu 3 sekund.
Jeżeli kontrolka F nie znika z wyświetlacza
skrzyni biegów, przed powtórzeniem
procedury przejechać minimum 15 km,
a następnie wyłączyć zapłon na co
najmniej 1 minutę.
Dalsze informacje – patrz strona 67.
Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 914 Skąd jesteś (miejscowość / region): Zakopane Posiadane auto: Renault Clio 1,4 16V 2003 98KM, Renault Trafic 2,0 dCi 2009 140 KM
Wysłany: Sro 01 Paź 2014, 22:16
Temat postu:
He, he .... ironia losu. Mówię innym jak skasować inspekcję a sam nie mogę. Coś czuję, że tak jak u kolegi arko.koncept będzie walnięty czujnik przy pedale hamulca, albo "ki diabeł"?.
Wysłany: Pon 20 Paź 2014, 20:20
Temat postu:
Witaj w klubie
Jestem trzeci tydzień poza domem i nie mam jak pogrzebać z tą inspekcją. Jak wrócę na Święto Zmarłych to czuję, że będzie zimno w rączki żeby grzebać w Trafiku bez garażu. Na razie się tym nie przejmuję ale w końcu trzeba będzie to załatwić.
Wysłany: Wto 09 Gru 2014, 23:48
Temat postu:
W końcu, udało się skasować inspekcję. Jak? ano po podłączeniu clipa okazało się, że są zapisane dwa błędy w pamięci komputera (pedału hamulca i pedału przyspieszenia). Po skasowaniu błędów metoda opisywana wielokrotnie powyżej zadziałała tak jak powinna.