Dołączył: 01 Mar 2018 Posty: 28 Skąd jesteś (miejscowość / region): Częstochowa Posiadane auto: Renault Kadjar, 1.5dci EDC, 2015
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 19 Sty 2019, 20:32
Temat postu:
usterka układu hamulcowego
Witam.W moim Kadjarku właśnie pojawił się komunikat "usterka układu hamulcowego" wraz z kontrolkami stop i kluczykiem. Wiem że muszę jechać do mechanika, ale jutro niedziela a nie wiem czy mogę jeździć autkiem. Może ktoś coś poradzić? co to może być?
Musisz sprawdzić stan płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Może masz za mało. Każda jazda przy takim komunikacie tym bardziej układzie hamulcowym jest mało bezpieczna. Jeżeli stan płynu w zbiorniczku jest pomiędzy min a max świadczy to o poważniejszej usterce układu hamulcowego. Ja bym nie ryzykował i nie jeździł.
Nic nie pokręciłem. Chodziło mi o to, że przy prawidłowym poziomie płynu gdy wyświetla się komunikat to może oznaczać poważniejszą usterkę. Może to trochę nie tak opisałem.
Ja w Capturze mam dot4
Dołączył: 01 Mar 2018 Posty: 28 Skąd jesteś (miejscowość / region): Częstochowa Posiadane auto: Renault Kadjar, 1.5dci EDC, 2015
Wysłany: Nie 20 Sty 2019, 14:50
Temat postu:
Re: ( Renault Kadjar ) usterka układu hamulcowego
Witam ponownie, niestety to nie płyn, po dolaniu nadal jest komunikat. Zastanawiam się czy to po prostu nie zużyte klocki hamulcowe, czy to może być to? bo nie zauważyłem jakichś konkretnych zmian podczas jazdy, hamulce działają bez zarzutu tylko ten komunikat...
Wysłany: Pon 21 Sty 2019, 13:05
Temat postu:
no i problem się rozwiązał. Mój mechanik podpiął kompa i stwierdził, że podczas ruszania na wstecznym z pochyłej śliskiej nawierzchni Kadjarek jeszcze nie zwolnił ręcznego, a przednie koła się obróciły no i komputer zwariował wyświetlając usterkę układu hamulcowego. Nigdy bym się tego nie domyślił, mam nadzieję, że to rzeczywiście było to. Mechanior usunął kupę błędów z ręcznego i na razie jest oki, oby tak dalej. pozdrawiam
Dołączył: 23 Kwi 2019 Posty: 13 Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa Posiadane auto: Kadjar 1.5 dCi 2017
Wysłany: Wto 23 Kwi 2019, 23:52
Temat postu:
Miałem podobny problem - dwukrotnie. Raz podczas szaleństw na śniegu, drugi raz podczas ruszania pod górę.
Za każdym razem wyświetlała się kupa błędów na desce. Wyłączenie i włączenie silnika załatwiało sprawę - błędy znikały same _________________ punkt 22. regulaminu forum
Dołączył: 29 Mar 2019 Posty: 8 Skąd jesteś (miejscowość / region): Myszków Posiadane auto: Kadjar 1.5 EDC 2018
Wysłany: Nie 28 Kwi 2019, 22:42
Temat postu:
Ja kiedyś zaparkowalem na pochyłości przechylony na bok i pomimo pełniuteńkiego zbiorniczka hamulcowego tez wyświetlił awarie iklucz . Po wyjechaniu ze stromego parkingu bląd i klucz zniknęły. Od dwóch m-cy juz sie nie pojawiły. To tylko Renówka .. ma swoje uciązliwości . Wole juz takie bo sa sporadyczne niz np pikanie czujników parkowania podczas deszczu sniegu i w korkach jak mają toyoty CHR bo tego doświadcza się na co dzień.