Dołączył: 16 Gru 2010 Posty: 12 Skąd jesteś (miejscowość / region): Zielona Góra/Boston Uk Posiadane auto: Grand Scenic 1.5dci 2013, Captur mk2 1.0 TCe 2020
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 21 Gru 2019, 11:53
Temat postu:
Grand Scenic 1.5 dci MK3 (2013) problem z układem hamowania
Witam koleów i koleżanki.
Miałem wątpliwą przyjemność zabrać auto do paparucha który zmieniał mi klocki z tyłu w moim grand scenicu.
po zmiache klocków zaczął mi się pojawiać komuniakt:
Braking System Fault
podpięcie komputera nie pokazało żadnego zapisanego błędu. Błąd pojawia się na 3 sek w kompletnie przypadkowych odstąpach czasu.
Fizycznie hamulce są sprawne, sprawdzilismy każdy przewód, płyn, etc...
Inny mechanik powiedział mi że w tym modelu trzeba zmieniać klocki z tyłu "z clipem"... nie wszystko zrozumiałem bo nie mówię po litewsku a kolega słabo mówił po angielsku.
Opcje by znaleźć dobrego mechanika graniczą w moim miasteczku (w UK) z cudem.
Jakieś propozycje? Komunikat zaczyna być irytujący.
Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 6212 Skąd jesteś (miejscowość / region): Mętów pod Lublinem Posiadane auto: A sprzedałem wszystko wpi.....zdu!
Piwa: 426/11
Wysłany: Sob 21 Gru 2019, 14:45
Temat postu:
Re: ( Renault Grand Scenic ) Grand Scenic 1.5 dci MK3 (2013) problem z układem hamowania
Pewnie błąd dotyczy elektrycznego ręcznego,zrób diagnostykę systemu.To prawda,że w tym modelu klocki wymienia się wprowadzając system ręcznego w tryb serwisowy przy pomocy urządzenia diagnostycznego,niekoniecznie Clipa.
Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 6212 Skąd jesteś (miejscowość / region): Mętów pod Lublinem Posiadane auto: A sprzedałem wszystko wpi.....zdu!
Piwa: 426/11
Wysłany: Sob 21 Gru 2019, 21:16
Temat postu:
Re: ( Renault Grand Scenic ) Grand Scenic 1.5 dci MK3 (2013) problem z układem hamowania
Może się ,,rozjechać,, działanie hamulca ręcznego powodując wyświetlanie błędów.
Nieumiejętnym działaniem w obrębie hamulców tylnych można uszkodzić zaciski z systemem elektrycznego zaciągania ręcznego, trzeba zrobić procedurę odsunięcia tłoczków przed wymianą klocków i drugą dosuniecia po wymianie, może nie ma uszkodzeń a system wymaga tylko przyuczenia krańcowych położeń zacisków.
Dołączył: 16 Gru 2010 Posty: 12 Skąd jesteś (miejscowość / region): Zielona Góra/Boston Uk Posiadane auto: Grand Scenic 1.5dci 2013, Captur mk2 1.0 TCe 2020
Wysłany: Pon 30 Gru 2019, 11:58
Temat postu:
No i [cenzura] za przeproszeniem, podjechałem do jakiegoś mechanika który ma clipa. Zresetowaliśmy położenie zacisków w nadziei, że to pomoże. Niestety błędy wciąż się pojawiają.
Co oznaczać może tylko jedno - uszkodzenie zacisków.
Po usunięciu usterki dam znać do dokładnie było przyczyną... dla potomności.
Wysłany: Sro 22 Kwi 2020, 21:36
Temat postu:
Ku wiedzy i dla potomności.
Nie wiem jak określić to jak zażenowany byłem rozwiązaniem problemu...
Otóż błąd polegał na poziomie płynu hamulcowego w zbiorniczku wyrównawczym.
Zbiornik jest tak nieszczęśliwie zaprojektowany, że pomimo iż stan płynu był pomiędzy minimum a maksimum to na łukach drogi i przy gwałtownym przyśpieszaniu, zwalnianiu, zakrętach, czujnik poziomu płynu hamulcowego wynurzał się z cieczy.
To wszystko powodowało wyświetlanie mylnego komunikatu o usterce układu hamulcowego.
po dolaniu kilkunastu gram płynu problem nie pojawił się już od 4 miesięcy.
Ach... te Renówki
Pozdrawiam ! I dzięki za porady i wskazówki! Zdrówka wszystkim!