Dołączył: 15 Kwi 2022 Posty: 7 Skąd jesteś (miejscowość / region): Ostrołęka Posiadane auto: Renault Captur
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 15 Kwi 2022, 13:41
Temat postu:
Radio samodzielnie zmienia częstotliwości i gubi sygnał.
Witam
Problem dotyczy radia w Renault Captur prod. 2022 (silnik 1.3 TCE, 130 EDC).
Mianowicie podczas jazdy radio często szumi, dźwięk zmienia natężenie. Zauważyłem, że radio samodzielnie zmienia częstotliwość zaprogramowanych stacji. Przykładowo w ramach odbioru stacji Radia Bet wychwytuje częstotliwość raz z nadajnika "Warszawa", a raz "Ostrołęka".
Czy jest to kwestia uszkodzenia anteny czy ustawień radia?
Pozdrawiam
G
Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 6212 Skąd jesteś (miejscowość / region): Mętów pod Lublinem Posiadane auto: A sprzedałem wszystko wpi.....zdu!
Piwa: 426/11
Wysłany: Sob 16 Kwi 2022, 16:51
Temat postu:
Re: ( Renault Captur ) Radio samodzielnie zmienia częstotliwości i gubi sygnał.
Jeśli obierana stacja ma coraz słabszy sygnał wtedy funkcja AF w radiu poszukuje mocniejszego nadajnika który transmituje tę samą stację, stąd zmiana częstotliwości. Jeśli w tym samym rejonie inne radio zachowuje się prawidłowo to problem leży w instalacji antenowej
Dołączył: 16 Paź 2012 Posty: 3 Skąd jesteś (miejscowość / region): BUDZÓŁW Posiadane auto: panda 1.2
Wysłany: Czw 09 Cze 2022, 22:10
Temat postu:
Mam to samo. Captur 2022 1.3 140 km.. Wymieniona antena, wzmacniacz radio. Kable sprawdzone. Serwis nie ma już pomysłu. 4 dni stracone i to samo. Radio bezużyteczne na razie. Jakby jakieś sugestie.... Ręce opadly
Dołączył: 07 Sty 2023 Posty: 3 Skąd jesteś (miejscowość / region): Częstochowa Posiadane auto: Renault Clio 2022
Piwa: 1/0
Wysłany: Sob 07 Sty 2023, 16:35
Temat postu:
Czy po takim czasie rozwiązałeś ten problem? W moim clio v taka sama sytuacja: radio gubi częstotliwość, szumi albo przełącza się między częstotliwościami.
Dołączył: 15 Kwi 2022 Posty: 7 Skąd jesteś (miejscowość / region): Ostrołęka Posiadane auto: Renault Captur
Wysłany: Wto 10 Sty 2023, 15:06
Temat postu:
Niestety problem nadal istnieje. Wymieniona podstawa anteny, sprawdzone kable, wgrany nowy soft.
Serwis chyba będzie skłaniał się ku wymianie całego radia. Nowością jest, że zakłócenia i szumy pojawiają się mniej więcej w tych samych miejscach i częściej w terenie zabudowanym.
Podejrzewam wadę fabryczną bo z tego co słyszałem nie jest to przypadek odosobniony.
Dołączył: 07 Sty 2023 Posty: 3 Skąd jesteś (miejscowość / region): Częstochowa Posiadane auto: Renault Clio 2022
Wysłany: Wto 10 Sty 2023, 21:34
Temat postu:
Zdecydowanie w terenie zabudowanym problem się nasila. Nie ma znaczania jakie to radio. Z tego co wyczytałem problem nie jest odosobniony i dotyczy samochodów zakupionych w 2022r. A mam takie pytanie czy serwis jest skory do znalezienia przyczyny czy trzeba jakieś pisma im przedkładać? W moim przypadku wgrali nowe oprogramowanie a potem wzruszyli ramionami i powiedzieli, że nie wiedzą co dalej. Moim zdaniem jest to jakaś wada radia i trzeba je wymienić tylko nie wiem jak to wymusić na serwisie.
Wysłany: Pią 27 Sty 2023, 12:14
Temat postu:
Niestety. W moim przypadku wymiana radia nic nie pomogła, a wręcz zaszkodziła. Serwis nie widział zbytniego problemu z wymianą radia. Przy okazji przeinstalowano system. W chwili obecnej radio odbiera gorzej niż wcześniej, a serwis stwierdził, że wyczerpał środki naprawy. Dodatkowo panowie w serwisie stwierdzili, że "taka może być cecha samochodu który nie ma wgranej fabrycznej nawigacji" oraz, że "w Renault może być słabo działające radio bo firma skupia się na produkcji lepszych silników, niż elektroniki". Ręce opadają.
W moim przypadku (samochód na firmę) jedyną formą załatwienia sprawy było zgłoszenie reklamacji do producenta - samochód jest na gwarancji. W chwili obecnej oczekuję na rozpatrzenie reklamacji.
Może komuś udało się inaczej załatwić ten problem?
Wysłany: Pią 27 Sty 2023, 18:14
Temat postu:
Ja zamierzam również złożyć reklamacje tylko zastanawiałem się czy mam to zrobić u dilera, w którym zakupiłem samochód czy kierować swoje roszczenie gdzie indziej.
Daj znać co Ci się udało załatwić. Gdybym się czegoś dowiedział na pewno podzielę się informacją na forum.
Dołączył: 29 Sty 2023 Posty: 6 Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź Posiadane auto: Renault Captur 1.0 2022 r
Wysłany: Nie 29 Sty 2023, 12:33
Temat postu:
Witam, mam to samo. Renault Captur 1.0 2022R. Gubi stacje, szumi, przerywa nadawanie. Serwis wymienił bat anteny, podstawę anteny, wiązkę kabli i dalej jest to samo. Radia nie chcą wymienić, ponieważ stwierdzili, że to nic nie da, a radio nowe musi być zrobione pod ten konkretny samochód (czyli nie można podmienić między autami? Nie wiem ile w tym prawdy.) Czytam na forum, że serwis wymieniał radia. Pytanie: czy były robione pod dane auto? Widzę że problem nie jest odosobniony i dotyczy rocznika 2022. Miałem Captur identycznego z 2020 i radio grało bardzo dobrze. Ręce opadają. Jestem ciekaw, czy serwis identycznie by się zachował w przypadku wadliwie działających hamulcy? Aż się prosi żeby zorganizowali akcję serwisową dla tego Rocznik, skoro jest tyle przypadków, mnie powiedzieli, że ja jeden taką usterkę zgłaszam. Będę walczył do końca i informował. Proszę kolegów o informację jeśli komuś coś się uda zdziałać w tej materi.
Dołączył: 30 Sty 2023 Posty: 4 Skąd jesteś (miejscowość / region): Lublin Posiadane auto: Renault Captur2 1.0 gaz
Piwa: 0/2
Wysłany: Pon 30 Sty 2023, 14:45
Temat postu:
Dealer w Lublinie dostał ostatnio informacje o możliwych problemach z radiem w Renault Clio i Captur2.
U mnie w Capturku radio działa fatalnie. W Lublinie szumi a na trasie nie da się wcale słuchać. W tym tygodniu skontaktuję się ze sprzedawcą i zapytam co mogą z tym zrobić. Problem leży w instalacji antenowej (pojedyńcza antena i brak wzmacniacza). Na jeżdzie próbnej nie jest się w stanie zwrócić uwagi na tandetnie grające radio a sprzedawca nie informuje o tym że radio gra ale przez Android Auto.
Dołączył: 30 Sty 2023 Posty: 4 Skąd jesteś (miejscowość / region): Lublin Posiadane auto: Renault Captur2 1.0 gaz
Piwa: 0/2
Wysłany: Pon 30 Sty 2023, 15:58
Temat postu:
Dla lepszej jakości sam słucham radia przez android auto.
Ale nie znaczy to że radio do słuchania tradycyjnego radia ma być atrapą.
Na jeżdzie próbnej nie zwracałem uwagi na radio a skupiałem się na jeździe.
Wysłany: Pią 10 Lut 2023, 11:46
Temat postu:
A oto odpowiedź z Renault. Oczywiście tak tego nie zostawię i po weekendzie składam pozew do sądu. Jeżeli ktoś ma auto na gwarancji to jest to jedyna możliwość, żeby uzyskać rekompensatę z tytułu niewykonania zobowiązania gwarancyjnego.
Pozdrawiam
"Szanowny Panie,
W nawiązaniu do Pańskiego zgłoszenia dotyczącego działania radia w samochodzie Renault Captur II o numerze VIN: ......, uprzejmie informuję, że wyniku szczegółowej diagnostyki nie stwierdzono odstępstw w działaniu radia w stosunku do założeń fabrycznych, oraz w porównaniu z innymi egzemplarzami tego modelu.
Reklamowany objaw jest zjawiskiem normalnym w tym typie radia, w obszarach słabego zasięgu niektórych stacji radiowych lub w danych obszarach. Produkt jest zgodny z definicją produktu i nie ma podstaw do jakiejkolwiek interwencji w ramach gwarancji Producenta."
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa) Idź do strony 1, 2Następny
Strona 1 z 2