Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 65 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kielce Posiadane auto: Renault Thalia 1,5dCi 82 km 11.2005r.
Piwa: 2/11
Wysłany: Sob 17 Sty 2009, 17:50
Temat postu:
Turbodiesel
Witam.
Samochod Thalia 1,5 dci (60KW) rocznik 2005 (listopad) przebieg 32 000 km.
Jeżdżę nim kilka miesięcy. Moje wrazenia jak do tej pory. Silniczek ze wszech miar udany, dość mocny jak na mase autka i żwawy. Bez problemu odpalał nawet przy minus 20 . Bagaznik wielki, ale niestety narty trzeba przewozić na dachu, lub w srodku pojazdu. Poza tym ABS, klima i pare gadzetow uprzyjemnia jazdę. A teraz spalanie;
Miasto; 6,14 l/100 km
Trasa; 4,4 l/100 km
Cykl mieszany; 5,27
Powyzsze dane obliczone na przelomie listopad - styczen po przejechaniu 6000 km.
Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 65 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kielce Posiadane auto: Renault Thalia 1,5dCi 82 km 11.2005r.
Wysłany: Czw 20 Sie 2009, 10:39
Temat postu:
Na trasie :-)
Witam!
Trasa do Grecji. Czas, 28 godz. z noclegiem i postojami. Dystans 1815 km, średnia predkość przejazdu (bez postojów) 97,8 km/h, prędkość max. 162 km/h. Zużycie paliwa średnie 5l/100 km. Wszystkie dane, oprócz zuzycia paliwa pochodzą z komputera nawigacji satelitarnej. Oczywiście podczas jazdy włączone światła i klimatyzacja, czego wymagać wiecej.
Wysłany: Pon 16 Sie 2010, 14:45
Temat postu:
Re: ( Renault Thalia ) Turbodiesel
Samochód ma już na liczniku 65000 km, jedynie co wymagało do tej pory naprawy to wymiana łączników stabilizatora, ale to standard na naszych drogach. A teraz parę cyfr z podróży do Bułgarii. Przejechany dystans to 3720 km, zużycie paliwa 176 litrów, średnie spalanie 4,77 l/100km. Max. predkość na autostradzie to 182 km/h (wskazanie komputera nawigacji) min. spalanie na dłuższym odcinku trasy 3,9 l/100km, max. 5,1 l/100km. I oczywiście wlączone światła i klimatyzacja, a także CB radio.
Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 6212 Skąd jesteś (miejscowość / region): Mętów pod Lublinem Posiadane auto: A sprzedałem wszystko wpi.....zdu!
Piwa: 426/11
Wysłany: Pon 22 Lis 2010, 00:27
Temat postu:
To mi z benzynką panowie daleko z zużyciem paliwa do waszych autek
Trasa 1400km Lublin-Jesolo u makaroniarzy i średnia 7,1 w-g komputera pokładowego, faktyczne zużycie paliwa po obliczeniach ok.6.7l/100km.Średnia prędkość,nie wiem ile ale większość trasy po autostradach pokonałem z jakieś 130-140, miejscami było też 180-szczególnie na zjazdach w Alpach. Najfajniejsze było jednak, jak kilku włochów zaczęło rozprawiać o thalii, nie widząc takiego ustrojstwa chyba wcześniej, wszystko im pasowało tylko zastanawiali się, skąd wziął się ten tył???? Na koniec okrzyknęli ten wynalazek jako ,,grande clio,, i odeszli od auta z uśmiechem na gębach
Witam.
Autko fajne tylko za małe. Jak będzie jakiś nieplanowany przypływ gotówki to będę się rozglądać za Scenikiem. No dobra, ale tu miało być o Thali. Autko to 2003 rok i jeździ mniej awaryjnie niż "porządne" auta niemieckie znajomych. Ma 220 000 km i wymieniony tylko pompa od wspomagania, alternator, oraz drążki kierownicze. Autko na trasie mieści się w 4,5l/100km, a mieszane (30%miasto, 70%trasa) to 4,8l/100km. Minimalne odnotowane spalanie na trasie Lublin Gdańsk w nocy 3,6l/100km, a maksymalne to 5,5l/100km w zimie przy dużych opadach śniegu. Ostatnio zaczęło coś stukać w zawieszeniu i trzeba będzie sprawdzić, ale przy takim przebiegu to ma prawo. No i jak to w "Renówce", dobijają drobiazgi, padło podświetlenie pokręteł nawiewu i zapalniczki, łamią się oparcia przednich foteli - taki urok tego autka, ale z tego co wiem to nie tylko u mnie.
Dołączył: 05 Kwi 2011 Posty: 691 Skąd jesteś (miejscowość / region): Katowice Posiadane auto: Renault Thalia I ph3 1,5dCi 2005r, Fiat Punto II 1,2 60KM 2000r..
Piwa: 34/15
Wysłany: Sob 23 Kwi 2011, 12:00
Temat postu:
milejow napisał:
Najfajniejsze było jednak, jak kilku włochów zaczęło rozprawiać o thalii, nie widząc takiego ustrojstwa chyba wcześniej, wszystko im pasowało tylko zastanawiali się, skąd wziął się ten tył???? Na koniec okrzyknęli ten wynalazek jako ,,grande clio,, i odeszli od auta z uśmiechem na gębach
Nie ma co się dziwić bo Thalia na "zachodzie" nie jest sprzedawana (nawet we Francji nie można jej kupić).