Laguna 2 1.9dci pobiera prąd na postoju 90mah rozładowuje
Witam wszystkich. Mam problem z moją laguną dokładnie jest to Laguna 2 1.9dci 120KM 2005r po lifcie, auto rozładowuje się, pobór prądu na poziomie 0.09A więc za dużo, 2-3 dni stania i auta nie da się odpalić przy temperaturze na dworze tak jak teraz czyli gorąco. Doszedłem jedynie do tego, że po wyjęciu bezpiecznika bodajże F11 - 10A pobór od razu spada do 0.02A, niestety schemat bezpieczników nie do znalezienia, albo nie potrafię szukać ale szukałem bardzo długo i nie znalazłem. Dorzucam skrzynkę bezpieczników wraz z ikonami do nich i to jest ten z ikoną silnika, ale nie wiem za co jest odpowiedzialny. Kiedyś był u mechanika poprawiał coś przy klemie sprawdzał ten pobór prądu i powiedział mi, że pobiera przez centralny zamek, nie wszystkie drzwi działają mi jeśli chodzi o system HandsFree więc zdjąłem wszystkie boczki drzwi i rozłączyłem wszystkie możliwe wtyczki + zamek od klapy bagażnika, ale pobór prądu nawet nie drgnął z tych 0.09A, może ktoś miał taki problem, ewentualnie chociaż opis tego bezpiecznika, żebym wiedział gdzie szukać.
Z obecnych dodatkowych usterek auta na teraz:
-Po pociągnięciu manetki od świateł długich one nie wskakują (trzeba trzymać manetkę do siebie cały czas żeby działały, po puszczeniu gasną)
-Czujniki parkowania tył działają jak im się chce, ale przeważnie po wrzuceniu wstecznego czujniki działają 1-2sek po czym jest długi sygnał dźwiękowy i nie działają
-Na ekranie od nawigacji temperatura zewnętrzna pokazuje się jak radio działa, jak radio nie działa to przeważnie i temperatura znika z wyświetlacza
-radio jakiś czas temu włączało się i wyłączało, teraz częściej jest wyłączone i się już nie włącza
-pokazuje się nonstop komunikat o poduszce powietrznej coś w stylu "airbag controleren"
-jak pisałem system handsfree w 2 drzwiach działa ok, w pozostałych dwóch czasem załapie jak się pociągnie za klamkę kilka razy
Dodam, że wysyłałem do diagnozy moduł UCH, niestety został odesłany, jako że powinien być sprawny, jednak gość powiedział, że nie ma takiego stanowiska czy komputera żeby go podłączyć i sprawdzić działanie systemów w nim, więc obstawiam, że sprawdza jakimś miernikiem bezpieczniki i inne kondensatory, może nawet go jakoś szczególnie nie rozbierał, nie mam pojęcia, a wysyłałem, ze względu na te światła długie, bo przekładki manetki nie pomagały (nawet wyjąłem sąsiadowi z laguny u niego na pewno działało u mnie już nie więc to nie wina manetki - obstawiłem moduł UCH)
i to chyba tyle w temacie, auto stoi już chyba z rok, chce go wkońcu naprawić i jeździć lub sprzedać, ale najważniejsze teraz z tym prądem bez naprawy tego nie pojeździ, a już na pewno nie w zimę.
Re: ( Renault Laguna ) Laguna 2 1.9dci pobiera prąd na postoju 90mah rozładowuje
pawel123321 napisał:
Witam, u mnie ten sam problem, czy udało się cos ustalić, naprawić?
Wymieniłem tuner radia który jest w schowku, teoretycznie problem ustąpił, ale jednocześnie też radio wypinałem więc ciężko powiedzieć co było przyczyną tak dokładnie.