Dołączył: 25 Lut 2015 Posty: 7 Skąd jesteś (miejscowość / region): Nowy Sącz Posiadane auto: Scenic I PhII, Honda FR-V, KIA RIO II
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 25 Lut 2015, 15:14
Temat postu:
Re: ( Renault Scenic ) Naprawa EGR
tom_speed napisał:
tak, mozesz nawet odlaczyc czesc elektryczna i bedzie ok
Ja swój wyczyściłem i odpiąłem kostkę zasilającą.
Efekt zadowalający:
-brak czarnej chmury za mną,
-bardzo dobre przyśpieszenie,
-brak zapalającej się kontrolki świec żarowych.
Skutki uboczne to przy niskich temperaturach dłuższy czas nagrzania się silnika.
to raczej normalne, mialem kiedys podobny problem, ale nie chcialem żeby mechanicy kupowali czesci sami, ja sobie kupiłem na własną rękę wszystko bylo na salko.pl przez telefon wszystko dokladnie wypytałem i wiedzialem co potrzebuje
Dołączył: 09 Lis 2010 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska Posiadane auto: Renault Scenic II 1.9 dCi
Wysłany: Pią 05 Cze 2015, 22:20
Temat postu:
Mam problem.
Wyczyściłem zawór EGR, ale nadal wyświetla mi błąd Check Emissions i kontrolke silnika.
Da się może jakoś sprawdzić ten elektrozawór miernikiem i czy trzeba resetować ten zawór po odpięciu wtyczki.
Samochód to Scenic II 2004 1.9 dCi
Dołączył: 15 Sie 2015 Posty: 1 Skąd jesteś (miejscowość / region): jaworzno Posiadane auto: Scenic II 1,9dci 2003
Wysłany: Sob 15 Sie 2015, 13:42
Temat postu:
Zawór EGR???
Witam Wszystkich. Wczoraj w moim Scenicu II 1,9 dci 2003 odczułem spadek mocy. Dodam iż jeżdżę w weekendy na Taxi. Następnie po ok. 1,5 godz. jazdy na postoju na wolnych obrotach zakopciło z rury wydechowej na biało(((.
Dziś po odpalenia auta na wolnych obrotach nic się nie dzieje, silnik pracuje w miarę normalnie odpala za pierwszym razem ale po dodaniu gazu dalej kopci na biało. Z rury nie wylewa się olej jest tylko czarny nagar. Czy powodem może być zawór EGR czy to raczej turbo się skończyło.
Auto używam od 4 miesięcy. Wczoraj przed jazdą dolałem płynu chłodniczego i dolałem oleju silnikowego. Olej i filtry wymienione trzy tygodnie temu. Proszę o pomoc.
Wyłączenie EGRa na poziomie komputera/wyłączenie elektronicz
Witam byłem u mechanika z błędem EGRa podłączył go pod kompa i powiedział że może mi go wyłączyć żeby komputer go nie widział i błąd nie wywalał na desce. Zrobił go na poziomie wyłączenia drogą elektroniczną czyli poprzez kompa też coś tam chciał odkręcić przy EGR-rze ale nie mógł bo śruby były zapieczone i tak go zostawił zapłaciłem 350 zł. Mam wrażenie że to trochę dużo? Czy nie zrobił mnie w bambuko? Może się ktoś wypowie
witam mi dzisiaj w scenicu II 1.9 dci zapaliła sie kontrolka sevice po podpieciu pod kompa pokazało brak napiecia lub zwarcie do masy na kostce egr co to moze byc
pozdrawiam
Dołączył: 26 Maj 2013 Posty: 1 Skąd jesteś (miejscowość / region): Sosnowiec Posiadane auto: Renault Scenic minivan 1,9 dci 2005
Wysłany: Sro 07 Wrz 2016, 09:49
Temat postu:
Witam mogę od siebie tylko napisać że tez miałem problem z zaworem EGR wyczytałem , że jedną z przyczyn może być włącznik światła stop wymieniłem go koszt 30 zł.problem się skończył ( włącznik świateł STOP ma 4 piny 2 od świateł stop 2 od komputera ) pozdrawiam