witam !
Ostatnio pojawił mi się komunikat INJECTION A CONTROLER , co chyba oznacza kontola wtrysku.zapala się zawsze gdy auto jezt zimne ,po przejechaniu paru kilometrów i ponownym odpaleniu gaśnie.Poza tym samochód chodzi bez zarzutów.
Moze ktos poradzić czy mam sie tym przejmować , czy może są to pierwsze oznaki , ze coś z wtryskem jest nie tak.
Re: ( Renault Scenic ) komunikat - INJECTION A CONTROLER
W momecie kiedy by sie pojawil taki komunikat z winy wtryskiwacza to samochod juz by napewno nie pracowal poprawnie.Tym bardziej ze dzieje sie to na zimnym silniku.Na cieplym jest ok.
Dołączył: 18 Wrz 2009 Posty: 35 Skąd jesteś (miejscowość / region): Przasnysz / Warszawa Posiadane auto: Scenic 1,9 DCi 2004r. 120 KM
Piwa: 3/2
Wysłany: Wto 20 Paź 2009, 10:48
Temat postu:
Re: komunikat - INJECTION A CONTROLER
cybuch77 napisał:
witam !
Ostatnio pojawił mi się komunikat INJECTION A CONTROLER , co chyba oznacza kontola wtrysku.zapala się zawsze gdy auto jezt zimne ,po przejechaniu paru kilometrów i ponownym odpaleniu gaśnie.Poza tym samochód chodzi bez zarzutów.
Moze ktos poradzić czy mam sie tym przejmować , czy może są to pierwsze oznaki , ze coś z wtryskem jest nie tak.
Ja to samo miałem rok temu na jesieni identyczne objawy jak u Ciebie. Byłem w serwisie pokazało na komputerze świece żarowe. Można na nich jeździć, ale jak przyjdą większe mrozy, to będziesz miał problem z odpalaniem samochodu. Koszty są nie duże, a wymianę będziesz musiał zrobić w serwisie ponieważ muszą wykasować tą info z kompa samochodowego.
Kolega Michal72 ma racje to świeca żarowa,auto po przejechaniu kilku kilometrów nagrzewa się i rozruch jest prosty świeca nie potrzebuje takiej samej temperatury,gdyby to był wtrysk to komunikat by wyświetlał się cały czas i nie gasł by na wyświetlaczu.
Nie musisz wymieniac swiec w sewisie i kasowac bledu.Jest to tylko sciema serwisow.Blad sam zniknie po wymianie swiecy na sprawna,sterownik traktuje ten blad jako sporadyczny i sam go usunie.Gwarantuje ci.
Dołączył: 06 Maj 2009 Posty: 66 Skąd jesteś (miejscowość / region): śląskie/Rybnik Posiadane auto: scenic grand 1,9dci 2004r.
Piwa: 0/3
Wysłany: Wto 20 Paź 2009, 19:01
Temat postu:
100% świeca żarowa.Miałem to samo pół roku temu.Wymieniłem narazie tylko tą jedną i komunikat sam się skasował.Na forum jest gdzieś napisane jak się sprawdza świece.Napewno nie trzeba nic kasować w serwisie.
Dołączył: 04 Mar 2009 Posty: 41 Skąd jesteś (miejscowość / region): Bytom Posiadane auto: megane2-cinqecento
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 21 Paź 2009, 10:25
Temat postu:
pozwole sobie podpiac sie do tematu otoz u mnie rowniez wyswietlil sie taki komunikat ale to megane2 benzyna i za cholere nie chcial zapalic wykonczyl sie aku wymienilem na nowy (tamten i tak byl juz nic nie wart) i dalej pare prob i nic. Przyszedlem do garazu na drugi dzien i zapalil za moze 4-5 razem i...? od tej pory odpala na dotyk No to co za diabel? Aha dodam ze to benzyna+lpg autko z 2004 1.4 98 km
Twoj problem kolego lezy w instalacji gazowej(napisz co to za instlacja).Prawdopodobnie przeprogramowal sie steownik benzynowy.W momencie wymiany akumulatora zresetowales go.Ale mysle ze problem powroci.Udaj sie do gazownika niech sprawdzi instalacje gazowa. _________________ Pozdrawiam.