Dołączył: 19 Sie 2009 Posty: 4198 Skąd jesteś (miejscowość / region): ... Posiadane auto: ...
Piwa: 258/295
Wysłany: Nie 07 Lut 2010, 00:30
Temat postu:
Olej ELF do Scenica
Dlaczego w ofertach na Allegro ten sam typ wg. klasyfikacji oleju Elf ma duże różnice w cenie np. od 150 zł / 5 l. do 250 zł / 5 l.
Jak poznać ,że olej jest oryginalny , a nie podrobiony ?
Dołączył: 24 Lip 2009 Posty: 1002 Skąd jesteś (miejscowość / region): Łęczna Posiadane auto: Grand Scenic II \'06 1.9 dCi FAP
Piwa: 121/118
Wysłany: Nie 07 Lut 2010, 10:15
Temat postu:
Re: ( Renault Scenic ) Olej ELF do Scenica
Chodzi Ci konkretnie o solaris? Sam jestem ciekawy dlaczego w serwisie jest po 270zł a na Allegro za 140zł? Rozumiem różnicę 30-40% ale prawie 100%????? Czy może to jest jakiś inny? (innej jakości)
Dołączył: 09 Sty 2008 Posty: 459 Skąd jesteś (miejscowość / region): Wlkp. Posiadane auto: Renault Grand Scenic 2006r. 1,9 DCi
Piwa: 6/8
Wysłany: Nie 07 Lut 2010, 11:32
Temat postu:
a ja tam leje mobil1 syntetyk i mam FAP-a
w poprzednim aucie tez taki lalem przez 6 lat i zadnych problemow z silnikiem nie mialem
PC111 co do cen na allegro to uwiez mi ze to kwestia marzy,tak poprostu zarabiaja serwisy
A ja jednak będę polecał elfa - gdyż to z nim był silnik projektowany - oleje są takie same + dodatki, wiec właśnie cały myk w tych dodatkach - to tak jak by twierdzić ze każde piwo jest takie same niezależnie od marki czy też kawa, papierosy czy też czekolada czy też lody... Uważam ze olej na którym był projektowany silnik jest najlepszy do danego układu.
Co nie znaczy że każdego będę zmuszał by uznawał mój punkt widzenia - każdy ma prawo samemu sobie wybrać to co jego zdaniem jest lepsze...
Z czym?
Że ja polecać do tych silników będę Elfa?
Z tym ze oleje są bardzo podobne różnych producentów, a różnią się w sumie "dodatkami"?
Tym że dodatki sprawiają że prawie to jest to samo - ale prawie robi wielką różnicę
Czy tez to że każdy ma prawo mieć swoje zdanie?
Dołączył: 24 Maj 2009 Posty: 999 Skąd jesteś (miejscowość / region): sieradz Posiadane auto: Modus 1.5 DCi 2005 ; Volvo XC90 2.5 D5 2003r
Piwa: 67/3
Wysłany: Nie 07 Lut 2010, 15:37
Temat postu:
Misio, Michał ma troszkę racji. Bo jak polecać coś bez porównania z innym ? Lałeś do SC inne oleje ? To tak jakbyś całe życie pił Lecha i odradzał Tyskie nawet go nie próbując. Ja akurat wywaliłem elf z obydwu samochodów i jestem zadowolony. 1.5 dci zalałem lotosem thermal control i autko przyjemniej chodzi niż fabryczny elf. I nie jest prawdą, że auto jest projektowane pod jakiś tam olej. Po prostu elf zaproponował najlepszą cenę (dał w łapę komu trzeba). Idąc tym tropem równie dobrze można napisać - nie wkładajcie żarówek philips, bo fabrycznie były hella i z tymi było auto projektowane.
-----
Coście się tak FAPa uczepili ? Prawie każdy producent ma w swojej ofercie oleje pod FAP.
Misio silnik renault nie jest wcale projektowany pod elfa.Olej do FAP ma tylko zmniejszoną ilość składników pylących.Według specjalistów ADAC którzy przeprowadzali badania oleji jest to jedna wielka ściema.Olej ten stosujemy tylko po to aby wydłużyć działanie FAP, zmniejszyć opory wewnętrzne silnika a co za tym idzie konsumpcję paliwa i w efekcie emisję spalin. Tylko po to aby silnik diesla spełniał normę Euro 5. Wszystko w imię ochrony środowiska...
Szkoda tylko że producent nie uwzględnił faktu stosowania tego oleju w fazie produkcji poszczególnych elementów składowych wspomnianego silnika i z jednej strony - owszem, zbudowął "ekologiczną" jednostkę napędową... z drugiej zaś strony, rzygającą i kapiącą olejem (bo silnik musiałby być chyba pospawany na łączeniach aby się nie pocił).Olej klasy 0W-30 czy 5W-30 (czyli o płunności zbliżonej do wody z kranu) zarzyna turbinę ale cóż to... ważne że dzięki niemu silnik spełnia wyższą normę i dzięki temu zaoszczędzi się na modernizacji silnika... _________________ Pozdrawiam.
Dołączył: 19 Sie 2009 Posty: 4198 Skąd jesteś (miejscowość / region): ... Posiadane auto: ...
Piwa: 258/295
Wysłany: Nie 07 Lut 2010, 19:04
Temat postu:
Czyli jako konkluzje do tematu > Jaki olej koledzy proponujecie
/ poza Elf-em / , tak aby jak pisze Michał poprawić smarowanie turbiny i jednocześnie nie zatykać FAP-a ?