Witam, mam renault thalie 1.4 8v 75km, rocznik 2001, przebieg 66200km. ostatnio wracajac z hannoveru postanowilem sprawdzic do ilu autko sie rozpedzi autostradzie w niemczech i ku mojemu zdziwieniu, jechalem rowne 200km/h!! strzalka obrotomierza doszla do ok, 6100obr. i nastapilo odciecie, czy wasze thalie z tym silnikiem rowniez osiagaja taka predkosc?, bo zdziwilem sie,ze taki silniczek tyle potrafi. pozdrawiam!
hej,mam thalię 1,4 2002r.wracając z katowic rozpędziłem ją do 175 i jeszcze chciała iść ale odpuściłem.Co ciekawe to przy 140km/h gdy się naciśnie na gaz to auto wyrażnie przyśpiesza.
ten silniczek mnie tez strasznie zadziwia;] przy 140 mozna w miare spokojnie wyprzedzac, siostra ma asrte 1.6 i nie moze mnie dogonic na prostych. od 140 autko osiaga max. moment obrotowy, 4250 obr. i wtedy wlasnie ladnie ciagnie
czy u was gdy w aucie są co najmniej dwie osoby to zachodzą przednie i tylne szyby?gdy jest ciemno jest to szczególnie uciążliwe mimo że dmuchawa chodzi na 3-cim biegu i nastawiona tylko na szybę,chodzi o deszczową pogodę.
Witam, mam renault thalie 1.4 8v 75km, rocznik 2001, przebieg 66200km. ostatnio wracajac z hannoveru postanowilem sprawdzic do ilu autko sie rozpedzi autostradzie w niemczech i ku mojemu zdziwieniu, jechalem rowne 200km/h!! strzalka obrotomierza doszla do ok, 6100obr. i nastapilo odciecie, czy wasze thalie z tym silnikiem rowniez osiagaja taka predkosc?, bo zdziwilem sie,ze taki silniczek tyle potrafi. pozdrawiam!
Po przeczytaniu twojego posta zauważyłm że masz ogromne fantazje
Mam podobny samochód z nieco większym przebiegiem
Thalia 2001 8 zaworowy silnik przebiej obecny 123 000 km powymianie rozrządu i komputera pokładowego
samochód rozpedziłem do 188 km na godzine sprawdzając na czujcie
- miejsce rozpedzenia Katowicka....
Sorry ale nie wierze ci w ani jedno słowo
Standart w tych autach to 175 km ( podane przez producenta )
po 177 km następuje odciecie zapłonu to jakim cudem auto mogło rozpedzic sie do 200 km ????
175 km/h mam przy okolo 5300obr. a przy 190, 5700, odciecie mam przy 6200. jak nie wierzysz, to wpisz na youtube renault 1.4 8v. jest jeden ktory pokazuje ze autko tak sie rozpedza. nastepnym razem nagram film lub zrobie zdjecie jak nie wierzysz.
ja mam thalie 1.4 16V i jechałem tym autkiem (3 osoby dorosłe i prawie pełen bagażnik) 190 km/h i jeszcze miałem trochę miejsca w pedale.
Owszem komfort jazdy żaden, bo hałas jest już ogromny. Do ego dodam że zużycie paliwa około 121L /100 km. a przy prędkości 90 km/h pali nie całe 6 litrów. Ciężko jest uwierzyć w osiągi tego autka, mój wujek uwierzył dopiero jak się zemną zabrał do Niemiec. Pozdrawiam wszystkich THALIOWICZÓW
Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 112 Skąd jesteś (miejscowość / region): Zabrze Posiadane auto: Renault Thalia alize 2004 1,4, Citroen ZX 1,4 i 1995
Piwa: 1/0
Wysłany: Sob 10 Sty 2009, 10:07
Temat postu:
Re: ( Renault Thalia ) Prędkość maksymalna.
Do kolegi minu 60 po pierwsze niepotrzebnie zmieniasz temat posta, a poza tym to:
masz możliwość włączenia obiegu powietrza wewnętrznego (zamkniętego)
i ottwartego (z pewnością używasz zamkniętego obiegu)
Mozliwe że masz zapchany filtr kabinowy
a jak taka sytuacja wystepuje i nie chce ustąpić wystarczy uchylić na kika mm szybe w tylnych drzwiach
Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 65 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kielce Posiadane auto: Renault Thalia 1,5dCi 82 km 11.2005r.
Piwa: 2/11
Wysłany: Czw 15 Sty 2009, 22:12
Temat postu:
Panowie po pierwsze weźcie pod uwagę błąd wskazań predkościomierza. U mnie w turbodieselku (60 KW) przy predkości licznikowej 140 km/h nawigacja podaje 125 km/h I jestem sklonny wierzyć raczej tej drugiej. Po drugie max. dopuszczalna predkość na polskich drogach to 130 km/h. Po trzecie to trudno uwierzyć w te fantastyczne osiągi, w poprzednim moim samochodzie z 2 litrowym silnikiem, 16 zaworow i zmienna geometria kanału dolotowego max. prędkość jaką osiągnąłem na niemieckiej autostradzie (wg. GPS) to było 195 km/h. Teraz podczas usilnej próby bicia "rekordu" prędkości miałem na liczniku niecałe 185 km/h, co daje w rzeczywistości około 170 km/h.
Pozdrawiam i życze dalej tak rozbudowanej fantazji
Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 112 Skąd jesteś (miejscowość / region): Zabrze Posiadane auto: Renault Thalia alize 2004 1,4, Citroen ZX 1,4 i 1995
Piwa: 1/0
Wysłany: Pią 16 Sty 2009, 13:54
Temat postu:
Też nie wierzę w osiągi kolegów, ale wydaje mi się że GPS nie podaje prędkości dokładnie. Wystarczy wyobraźić sobie że jedziesz drogą bardzo krętą, GPS potraktuje ją jak prostą i poda bzdury.
Posiadane auto: renault thaliaRT 1.4 16v 2001
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 12 Lut 2009, 03:40
Temat postu:
predkosc maxymalna
Witam ja mam thalie 1.4 16v 2001r i wracajac z gdanska w trojke na autostradzie platnej smigalem 190km/h i wiecej nie chciala.mam takie pytanko o rorzad kupilem ta thalie 2 ms temu od babci mojej zony auto malo wymieniany rorzad w 2006r bez pompy wody przy przebiegu 37 tys ze wzgledu na wiek.nie wiem na jaki pasek ale napewno zamienik.jes przyklejona kartka ze nastepna wymiana 87tys lub 2008r.czy juz nzpewno musze wymieniac ten pasek a jak nie to kiedy?bo kilometrow nie ma wiele ale chodzi o wie tego paska.i kiedy mam wymienic pompe wody?
Dołączył: 23 Sty 2009 Posty: 191 Skąd jesteś (miejscowość / region): Świętokrzyskie Posiadane auto: renault thalia 1.4 2001 r;fiat DOBLO 1.6 16V 2005 r.
Piwa: 4/8
Wysłany: Sob 14 Lut 2009, 11:59
Temat postu:
przy wymianie pasa rozrządu trzeba zwracać uwagę nie tylko na kilometry, ale na wiek również; lepiej wymienić niż remontować silnik (tym bardziej jeżeli lubisz pojeździć trochę szybciej) _________________ Pozdrawiam, andmot
Dołączył: 07 Mar 2010 Posty: 81 Skąd jesteś (miejscowość / region): mazowsze Posiadane auto: renault thalia 1.4 16v 2010 ; Opel Agila 1.2 16V 2001
Piwa: 1/1
Wysłany: Pon 04 Paź 2010, 23:08
Temat postu:
Moja poszła 180km/h choć ma napisane w instrukcji 188km/h. Było zapewne jescze mniej niz te 180km/h bo jak wiadomo licznik "kombinują" w górę. Może to powód tego że mam dopiero 12000km przebyte.