Dołączył: 01 Maj 2010 Posty: 73 Skąd jesteś (miejscowość / region): Nowy Sącz Posiadane auto: SCENIC II 1,9DCI 2003
Piwa: 4/13
Wysłany: Sob 01 Maj 2010, 16:35
Temat postu:
Turbina gwiżdże
Witam kupiłem scenica 1,9 dci ,2003 rocznik z uszkodzoną turbo sprężarką po regeneracji i zamontowaniu silnik pracuje dobrze parametry po sprawdzeniu na komputerze w normie.Tylko jest jeden objaw turbina "gwiżdże" ,moje pytanie czy to normalne?.
Dołączył: 23 Sie 2009 Posty: 645 Skąd jesteś (miejscowość / region): Koszalin Posiadane auto: Renault Scenic RX4 DCI+, VW Golf3 variant GL
Piwa: 68/53
Wysłany: Sob 01 Maj 2010, 18:14
Temat postu:
Re: ( Renault Scenic ) Turbina gwiżdże
scenicrt napisał:
Kolego Damcio:
Żółta kartka
Czyli ostrzeżenie - proszę kulturalnie na forum
Przepraszam ... to jest taki slang, tak się mówi o padniętej turbinie ... więc nie wiem w czym problem, ale skoro jakiś widzisz to jeszcze raz przepraszam
Dołączył: 18 Gru 2009 Posty: 94 Skąd jesteś (miejscowość / region): Birmingham Posiadane auto: Toyota Auris 1.6vvt-i 2008
Piwa: 1/6
Wysłany: Sob 01 Maj 2010, 18:22
Temat postu:
wlasnie mialem o tym pisac bo mam podobny problem przy obrotach powyze 2tys turbina gwizdze czy to aby jest normalne? Wczesniej byl spokoj ale po czyszczeniu egr i tych wezy wydechowych(nie wiem jak sie nazywaja fachowo) samochod zrobil sie mocniejszy no i turbina zaczela gwizdac to normalne?
Dołączył: 23 Sie 2009 Posty: 645 Skąd jesteś (miejscowość / region): Koszalin Posiadane auto: Renault Scenic RX4 DCI+, VW Golf3 variant GL
Piwa: 68/53
Wysłany: Sob 01 Maj 2010, 18:28
Temat postu:
Proponuje sprawdzić luzy na wirniku. U mnie dodatkowo był objaw niesamowitego pisku, rzężenia ... nie wiem jak to nazwać, ale czasem po prostu coś zawyło głooooośno. Po rozmowie z Michałem doszliśmy do wniosku, ze łożyskowanie się kończy ... no i dzisiaj się skończyło Teraz szukam firmy która za przyzwoite pieniądze regeneruje turbiny .
Scenicrt kolega Damcio ma racje.Jest to powszechne określenie uszkodzenia turbiny.
Myśle że w tym przypadku możemy je dopuścić do użutku. _________________ Pozdrawiam.
Ja oczywiscie słyszałem takie stwierdzenie o którym pisze Damcio, ale jesli to forum ma trzymać jakiś poziom, to może wstrzymajmy się koledzy z takimi słowami
Poruszam się po róznych forach i tam jest różnie.
Damcio: nic takiego się nie stało. Miło, że sie nie obraziłeś. Przyznaję, moze za ostro podszedłem do sprawy i nie potrzebnie, aż tak cię "zaatakowałem". Życzę szybkiej naprawy turbinki
Dołączył: 23 Kwi 2009 Posty: 1150 Skąd jesteś (miejscowość / region): KOŁOBRZEG Posiadane auto: RENAULT ESPACE 4,RENAULT19 16V
Piwa: 113/0
Wysłany: Sob 01 Maj 2010, 20:04
Temat postu:
kolego sprawdz luzy wirnika to podstawa jezeli padnie turbina potrafi zniszczyc silnik gwarancja na turbine nic nie ma wspolnego z gwarancja na silnik jezeli zniszczy sie silnik z powodu turbiny w jaki sposob to udowodnisz. jezeli luzy wirnika sa odczuwalne odeslji turbine do sprawdzenia w zadnym wypadku nie jezdzij az padnie _________________ BIENIEK
Nie ma panowie takiej tragedii.Jeżeli ktoś już zna objawy uszkodzenia turbiny to w pore zgasi silnik.Wiecie z czym się wiąże sprawdzenie luzu na turbinie?Metrówką tego nie zmierzysz. _________________ Pozdrawiam.
Dołączył: 23 Kwi 2009 Posty: 1150 Skąd jesteś (miejscowość / region): KOŁOBRZEG Posiadane auto: RENAULT ESPACE 4,RENAULT19 16V
Piwa: 113/0
Wysłany: Sob 01 Maj 2010, 20:48
Temat postu:
luz wirnika wynosi okolo 25 mikrometrow miedzy osia turbiny a wewnetrzna powierzchnia nosna i 75 mikrometrow miedzy zewnetrzna czescia lozysk a miejscem ulozenia lozysk wystarczy sprawdzi recznie luz ruszajac wirnikiem gora dol i przod tyl tzw luz poosiowy i promieniowy _________________ BIENIEK
Dołączył: 01 Maj 2010 Posty: 73 Skąd jesteś (miejscowość / region): Nowy Sącz Posiadane auto: SCENIC II 1,9DCI 2003
Wysłany: Sob 01 Maj 2010, 21:43
Temat postu:
Miałem ją w rękach przed regeneracją miała luz góra dół i luz wzdłużny ,po regeneracji miała luz wyczuwalny góra dół wzdłużnego nie można było już wyczuć.Gościu co ją regenerował powiedział że luz góra dół musi być .
Wysłany: Sob 01 Maj 2010, 22:11
Temat postu:
do tej turbiny włożone było wszystko nowe została sama obudowa jeden dekiel też był wymieniony bo był trochę wytarty ,mechanik mówi żeby trochę pojeździć i zobaczyć co się będzie działo.To jak to jest z tym gwizdaniem turbiny to normalny objaw czy raczej awaryjny?