Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 83 Skąd jesteś (miejscowość / region): Pszczyna Posiadane auto: Renault Scenic II 1.5 dci 105km 2005r
Piwa: 11/2
Wysłany: Pią 30 Lip 2010, 15:44
Temat postu:
Światła do jazdy dziennej - LED - Scenic II (foto)
Witam, wpadłem na pomysł aby założyć do swojego Scenica światła do jazdy dziennej. Ważne też było dla mnie aby światła do jazdy dziennej dobrze współgrały ze światłami mijania, a dokładniej z czujnikiem zmierzchu. Tak aby gdy automatycznie włączą się światła mijania wyłączyły się same światła do jazdy dziennej. Tak podobno wg. przepisów jest poprawnie;) Oczywiście przy włączonych światłach dziennych LED tyle światła są wyłączone. Efekt mojej pracy widać na zdjęciach poniżej. Podłączeniem kabli zajął się mój znajomy elektryk samochodowy.
Po założeniu świateł dziennych postanowiłem na drodze zaczepić patrol policyjny i zapytać o legalność owych świateł . Policjanci z którymi rozmawiałem nie do końca umieli sprecyzować legalność, ale też nie umieli powiedzieć dlaczego miało by to być nielegalne. Światła które posiadam posiadają wszystkie atesty do stosowania ich na terenie Europy. Na koniec Policjant dodał, że on nie widzi w tym żadnego problemu. Ale oczywiście życie pokaże...
Ostatnio zmieniony przez elliotek dnia Pią 30 Lip 2010, 16:02, w całości zmieniany 1 raz
Posiadane auto: Scenic 1,5 dCi 2005 101 KM
Piwa: 836/1024
Wysłany: Pią 30 Lip 2010, 15:46
Temat postu:
Re: Światła do jazdy dziennej - LED - Scenic II (foto)
podaj numer homologacji wytłoczony na lampie.
poza tym podobają mi się - też myślę o czymś takim. co to za firma?? piwko leci.
foty Ci zmniejszyłem i poprawiłem
Dołączył: 24 Lip 2009 Posty: 1002 Skąd jesteś (miejscowość / region): Łęczna Posiadane auto: Grand Scenic II \'06 1.9 dCi FAP
Piwa: 121/118
Wysłany: Pią 30 Lip 2010, 15:54
Temat postu:
Re: ( Renault Scenic ) Światła do jazdy dziennej - LED - Scenic II (foto)
Super sprawa Jeszcze jakbyś podał który kabel gdzie podpiąć aby same się przełączały ze świateł dziennych do świateł mijania to byśmy sobie też tak zrobili A czy same się włączają po uruchomieniu silnika? Oczywiście browar leci. _________________
Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 83 Skąd jesteś (miejscowość / region): Pszczyna Posiadane auto: Renault Scenic II 1.5 dci 105km 2005r
Wysłany: Pią 30 Lip 2010, 16:00
Temat postu:
hajer_mihau napisał:
Super sprawa Jeszcze jakbyś podał który kabel gdzie podpiąć aby same się przełączały ze świateł dziennych do świateł mijania to byśmy sobie też tak zrobili A czy same się włączają po uruchomieniu silnika? Oczywiście browar leci.
tak jak pisałem światła podpinał mi elektryk. Ale coś nie coś widziałem:) światła mają 3kable z czego jeden (niebieski) odpowiada za włączanie i wyłączanie LEDów. Działa to tak, że niebieski kabelek podpięty jest do świateł mijania i automatycznie gdy one się włączają idzie impuls do LED i one się wyłączają. Wynika to z tego, że te LEDy mają jakiś przekaźnik wbudowany w obudowie (tak mi się coś wydaje).
Wysłany: Pią 30 Lip 2010, 16:07
Temat postu:
no cena nie jest tania:( ale.. na allegro można poszukać czegoś tańszego na przykład coś z OSRAM można znaleźć do 200 zł.
Oczywiście też o czym zapomniałem dodać wcześniej światła dzienne włączają się od razu po odpaleniu silnika, no chyb, że jest już szarawo:) to wtedy się nie włączą
Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 240 Skąd jesteś (miejscowość / region): Olkusz Posiadane auto: COSMO 2005 1.9
Piwa: 11/4
Wysłany: Pią 30 Lip 2010, 18:52
Temat postu:
jak zywotnosc tych ledow. Bo jak widze wypalona polowe linijki albo ledwo swiecaca to mnie szllag trafia. Jeszcze pytane jaki jest zysk, bo wg mnie to tylko tzw. Wiestuning i zagrozenie dla innych. nie chce tu nikogo urazic ale takie jest moje prywatne zdanie na temat takiego oswietlenia. Przez 2 lata zmienilem raz zarowki 50 pln zywotnosc akumulatora chyba znaczaco sie nie zmieni- Nikt chyba nie jezdzi kilka lat w takich samych warunkach aby to udowodnic. Poza tym sprzedamy swoje auta zanim bedzie mozna cos wiecej powiedziec o stracie pieniedzy na ledy nie mowiac o czasie. Nie mam polskich literek w tel.
Wysłany: Pią 30 Lip 2010, 18:59
Temat postu:
JA to zrobiłem z 2 prostych powodów.
1. Podobają mi się LEDy
2. Nie widzę sensu jeżdżenia w dobrych warunkach pogodowych z pełnym oświetleniem.
Nie rozumie Twojego zdania o bezpieczeństwie? Myślę, a nawet jestem pewny, że jestem tak samo widoczny jak nie lepiej. I skoro od przyszłego roku wszystkie nowe auta muszą być wyposażone w tego typu oświetlenie do jazdy dziennej (świeci tylko przód, tył nie) to chyba ktoś robił na ten temat badania, prawda? I skoro światła te mają homologacje to nie przez przypadek chyba co? Oczywiście też nie chcę się kłócić Wręcz zapraszam do dyskusji na ten temat:)
Co do żywotności to jest zdecydowanie większa niż zwykłych halogenów. Chyba że mowa o najtańszych led-ach nie firmowych.