Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 4 Skąd jesteś (miejscowość / region): Jasień Posiadane auto: renault trafic 1.9dci
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 02 Sie 2010, 09:09
Temat postu:
Pali sie kontrolka swiec zarowych i brak mocy
Witam. Miesiac temu rafic1.9dci.2004r 160tys. Po 2 tygodniach wymieniłem pompe paliwa,poniewaz jak mechanik stwierdzil,zepsuła sie. Ruwniez powymieniałem wszystkie filtry i cały rozżąd. No i do tej pory było wszystko wporzadku. Ale 2 dni temu cos sie stało. Zapaliła mi sie kontrolka świec żarowych i samochod wogule nie ma mocy i czasami przerywa. Pmuzcie,bo niemam pojecia co mogło sie stac. A aktualnie jestem za granica i nie wiem co mam teraz zrobic.
Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 15 Skąd jesteś (miejscowość / region): małopolska Posiadane auto: renault trafic 2.0 dci 12/2007po liftingu
Wysłany: Pon 23 Sie 2010, 21:20
Temat postu:
Re: ( Renault Trafic ) Pali sie kontrolka swiec zarowych i brak mocy
miałem to samo pojechałem na komputer i okazało sie ze przepustnica powietrza sie zawiesiła na szczescie od tego momentu nic sie nie dzieje- sprawdz przepustnice
Dołączył: 08 Wrz 2010 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): Dobra Posiadane auto: RENAULT TRAFIC 1.9 DCI 2002
Wysłany: Sro 08 Wrz 2010, 20:21
Temat postu:
Witam. Widzę ,że poruszacie temat który mnie też interesuje. Mój Trafic od jakiegoś czasu sygnalizował mi jakiś błąd kontrolką świec żarowych . Na poczatku wogóle nie zwracalam na to uwagi bo silnik pracowal normalnie. Od jakiegoś czasu sie to jednak zmienilo. Po tym jak zaczynała się świecić kontrolka świec samochód stawal sie coraz slabszy, kontrolka gasla i wszystko bylo w porządku. Potem doszedł jeszcze jeden problem > do 2500 obrotów silnik nie miał mocy po przekroczeniu 2500 dostawal takiego powera jakby miał conajmniej dwu i pół litrowy silnik a to tylko 1.9 dci (80).
Po podłączeniu do komputera pokazuje tylko bląd klimatyzacji, co jest tym bardziej śmieszne bo jej wogóle w moim aucie nie ma. Mechanik wyczyścil EGR ale to nic nie dalo . Podejrzany byl tez katalizator ale okazal się w porządku. Nie mam pojęcia co to może być. Czy to jest ten sam problem o którym wy piszecie koledzy? _________________ MIKA
Dołączył: 08 Wrz 2010 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): Dobra Posiadane auto: RENAULT TRAFIC 1.9 DCI 2002
Wysłany: Sro 08 Wrz 2010, 22:07
Temat postu:
Dzięki za odpowiedzi. Co do CLIPA to muszę zapytać. Jeżeli chodzi o EGR to byl czyszczony i żeczywiście byl bardzo zapchany. Czy jest możliwe , że to EGR padł ? _________________ MIKA
Jaki konkretnie błąd klimatyzacji Ci pokazuje?
Czy nie przypadkiem zawór po stronie pasażera?
W moim przypadku
Cytat:
Kod odczytany jakimś "mega hiper komputerem za grubą kase" -Numer kodu błedu: 06148
Niestety serwis go nie zidentyfikował.....
Moje próby identyfikacji dotarły do tego wpisu:
"764 Czujnik ciśnienia gazu, strona pasażera - 6148, Czujnik ciśnienia gazu na stronie pasażera - G148"
Znaczy to że padł czujnik ciśnienia doładowania - popularna w 1,9dci.
Steruje on pracą turbiny - kątem łopat i stąd ten wzrost mocy po przekroczeniu 2,5tyś/obr.
Sprawdź czy nie brzęczy Ci przekaźnik turbiny - po prawej pod maską - dochodzi do niego dwa wężyki i 1 wiązka kabli.
Miałem to samo. Tylko objawy z mocą miałem inne.
Co do błędu który odczytałeś - prawdopodobnie na jakimś dziwnym urządzeniu diagnostycznym - to nie ma on nic wspólnego z rzeczywistością - renault potrafi poprawnie odczytać jedynie CLIP.
Jeżeli masz możliwość to podmień czujnik doładowania a zobaczysz czy miałem rację.
ps.tylko nie kupuj czujnika z allegro!
Jedynie renault sprzedaje oryginalne, nowe i w pełni sprawne czujniki.[/quote]
Ostatnio zmieniony przez unitral dnia Czw 09 Wrz 2010, 11:08, w całości zmieniany 1 raz